Poszukuję aktu małżeństwa Mateusza Stawskiego z Salomeą Kowalską zawartego w latach 1860-1864 - prawdopodobnie na terenie woj. Łódzkiego.
Zenon
Akt małżeństwa - Stawski Mateusz
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- MajaWojdalski

Zenon,
Wiesz jakie wyznanie?
Jest w Restarzewie ih syn Adam, urodzony 1869. Na jakich dokumentach bazujesz przedzial czasowy slubu?
Maja
Wiesz jakie wyznanie?
Jest w Restarzewie ih syn Adam, urodzony 1869. Na jakich dokumentach bazujesz przedzial czasowy slubu?
Maja
-
Stawska_Mirosława

Zenon,
akta Restarzewa dotyczące małżeństw (1808-1909) znajdziesz w archiwum państwowym w Łodzi. Po prostu nie wszystko zostało sfotografowane i zindeksowane. Mireczka
akta Restarzewa dotyczące małżeństw (1808-1909) znajdziesz w archiwum państwowym w Łodzi. Po prostu nie wszystko zostało sfotografowane i zindeksowane. Mireczka
Dziękuję obydwu Paniom za zainteresowanie tym wątkiem. Ja o Restarzewie i urodzeniach niektórych dzieci wspomnianego Mateusza w tej parafii oczywiście wiem. Także mi wiadomo o innych urodzeniach lecz w innych miejscowościach. Wszystkie dzieci zgłaszał w parafiach rzymsko-katolickich. To był młynarz, więc często się przenosił na coraz to inne dzierżawy. Przebieg tej jego marszruty w zasadzie jest znany. Mam jego akt zgonu z parafii Makowiska gdzie zmarł w młynie w Trzebcy należącym do majątku kościelnego w Dworszowicach. Jednakże to wszystko nie wystarcza, gdyż nie wiadomo skąd pochodził (w akcie zgonu brak adnotacji o miejscu urodzenia) ani nie można natrafić na akt małżeństwa właśnie, który pozwoliłby lepiej wyświetlić jego dzieje, np. czy wcześniej miał już rodzinę, bo tą założył już będąc dobrze po czterdziestce. Staram się poszukiwać danych o nim w parafiach gdzie występowały skupiska osób o tym nazwisku, ale tu możliwości jest wiele.
Pozdrawiam
Zenon
Pozdrawiam
Zenon
-
Stawska_Mirosława