Zagwozdka genealogiczna - zmiana tożsamości panny młodej
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- dorocik133

Witam!
Długo szukałam tożsamości Ludwiki Żerkowskiej zmarłej w Krzeszewie koło Ozorkowa (woj. łódzkie) w 1874 roku jako córki Bogumiła i Elżbiety z domu Frankiewicz urodzonej w Krzymowie. Wiek w akcie zgonu wskazywał na rok urodzenia 1830.
W parafii Krzymów owszem i znalazłam Ludwikę, ale Jakubowską, córkę również Bogumiła ale Elżbiety z domu Buchwald. A potem w okolicach Konina akta urodzeń dzieci Ludwika Żerkowskiego i Ludwiki Jakubowskiej. Ale nadal mi coś nie pasowało, ponieważ w aktach urodzeń wszystkich znanych mi dzieci Ludwika Żerkowskiego matka figuruje jako Ludwika z Kubów.
Następnym odkryciem był akt ślubu Ludwika Żerkowskiego (syna Piotra – to by się zgadzało z moją wiedzą o pochodzeniu Ludwika) ale z Luize Kube córką Gotfryda i Anny Elżbiety z domu Buchwald. Ślub odbył się w Koninie w parafii ewangelickiej.
Teraz już wiem, że Ludwika Frankiewicz, vel Jakubowska vel Kube to jedna i ta sama osoba (nie wiem tylko dlaczego przy zgonie Frankiewicz, ale to już drobiazg).
Natomiast nurtuje mnie pytanie – dlaczego Ludwika Jakubowska urodzona w Krzymowie (okolice Konina) w 1830 roku jako KATOLICZKA (wyraźnie napisane w akcie urodzenia) nagle po 20 latach staje się Luizą z domu Kube, a Bogusław, czyli jej ojciec, zmienia imię na Gottlieb i przedstawia się jako EWANGELICZKA wyznania ewangelicko-augsburskiego???? Pierwsze dziecko tej pary jeszcze chrzczone jest w obrządku ewangelickim (1850), podczas gdy następne (rok 1852 i późniejsze) w obrządku katolickim i OBOJE rodzice przedstawiają się jako katolicy. Skąd ta zmiana danych personalnych na bardziej zniemczone oraz wyznania na potrzeby ślubu???? Dodam, że mamy tutaj do czynienia z zaborem rosyjskim.
Może ktoś ma jakiś pomysł, aby to racjonalnie wytłumaczyć.
Długo szukałam tożsamości Ludwiki Żerkowskiej zmarłej w Krzeszewie koło Ozorkowa (woj. łódzkie) w 1874 roku jako córki Bogumiła i Elżbiety z domu Frankiewicz urodzonej w Krzymowie. Wiek w akcie zgonu wskazywał na rok urodzenia 1830.
W parafii Krzymów owszem i znalazłam Ludwikę, ale Jakubowską, córkę również Bogumiła ale Elżbiety z domu Buchwald. A potem w okolicach Konina akta urodzeń dzieci Ludwika Żerkowskiego i Ludwiki Jakubowskiej. Ale nadal mi coś nie pasowało, ponieważ w aktach urodzeń wszystkich znanych mi dzieci Ludwika Żerkowskiego matka figuruje jako Ludwika z Kubów.
Następnym odkryciem był akt ślubu Ludwika Żerkowskiego (syna Piotra – to by się zgadzało z moją wiedzą o pochodzeniu Ludwika) ale z Luize Kube córką Gotfryda i Anny Elżbiety z domu Buchwald. Ślub odbył się w Koninie w parafii ewangelickiej.
Teraz już wiem, że Ludwika Frankiewicz, vel Jakubowska vel Kube to jedna i ta sama osoba (nie wiem tylko dlaczego przy zgonie Frankiewicz, ale to już drobiazg).
Natomiast nurtuje mnie pytanie – dlaczego Ludwika Jakubowska urodzona w Krzymowie (okolice Konina) w 1830 roku jako KATOLICZKA (wyraźnie napisane w akcie urodzenia) nagle po 20 latach staje się Luizą z domu Kube, a Bogusław, czyli jej ojciec, zmienia imię na Gottlieb i przedstawia się jako EWANGELICZKA wyznania ewangelicko-augsburskiego???? Pierwsze dziecko tej pary jeszcze chrzczone jest w obrządku ewangelickim (1850), podczas gdy następne (rok 1852 i późniejsze) w obrządku katolickim i OBOJE rodzice przedstawiają się jako katolicy. Skąd ta zmiana danych personalnych na bardziej zniemczone oraz wyznania na potrzeby ślubu???? Dodam, że mamy tutaj do czynienia z zaborem rosyjskim.
Może ktoś ma jakiś pomysł, aby to racjonalnie wytłumaczyć.
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
- piotr_nojszewski

- Podziękował: 3 times
- Kontakt:
Na szybko. Nie podajesz dat ale moim zdaniem tu ma miejsce spolszzenie w akcie urodzenia a nie zniemczene. A potem odwrocenie tego. W usc czasem tlumaczyli imiona na polski.
Sorry za literowki.
Sorry za literowki.
pozdrawiam
Piotr
Piotr
- dorocik133

Ludwika jako JAKUBOWSKA urodziła się w roku 1830 w Krzymowie. Naromiast w roku 1850 bierze ślub jako Luize Kube w parafii ewangelickiej. Czyli w 1830 imiona i nazwiska są POLSKIE i są katolikami, a w roku 1850 NIEMIECKIE i panna młoda jest ewangeliczką.
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
- dorocik133

Danusiu, że polski Bogusław to niemiecki Gotlieb to wiem. Chodzi mi o zmianę tożsamości panny młodej na potrzeby ślubu. Mam jej akt urodzenia i wyraźnie jest napisane, iż wszyscy są katolikami, a rodzice to Bogusław Jakubowski i Elżbieta Buchwald.
Ciekawe jakim dokumentem urodzenia okazała się panna młoda przy ślubie w kościele ewangelickim w Koninie w 1850 roku, bo tam podaje jako ojca Gottlieba Kube, a sama nie jest Ludwiką tylko Luizą, a jeszcze dokładniej LUIZE. 2 lata później, przy urodzeniu drugiego dziecka, ale już na terenie innej parafii wraca do imienia LUDWIKA i nazwiska JAKUBOWSKA, tak jak ma podane w metryce urodzenia
Ciekawe jakim dokumentem urodzenia okazała się panna młoda przy ślubie w kościele ewangelickim w Koninie w 1850 roku, bo tam podaje jako ojca Gottlieba Kube, a sama nie jest Ludwiką tylko Luizą, a jeszcze dokładniej LUIZE. 2 lata później, przy urodzeniu drugiego dziecka, ale już na terenie innej parafii wraca do imienia LUDWIKA i nazwiska JAKUBOWSKA, tak jak ma podane w metryce urodzenia
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
- Grazyna_Gabi

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 14 times
Doroto,
Zagadki Twojej nie rozwiaze ale zwroc uwage na to, ze pastor w kosciele ewangelickim mogl wogole nie znac jezyka
polskiego lub zle uslyszal czy spisal z metryki urodzenia nazwisko rodowe mlodej ( charakter pisma trudny do odczytania)
i z Jakubowskiego mamy Kube. Mogl tez troche pofantazjowac w koncu Kuba/Kube to Jakub i przy zniemczeniu z polskiego
nazwiska powstalo niemieckie Kube. Imiona zamienil prawidlowo bo Bogumil = Gottlieb a Luiza/Luize = Ludwika.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Luiza
Wedlug mnie nie ma tu zadnej zmiany tozsamosci.
I jeszcze jedno, jak na imie mial ojciec Anny Elżbiety z domu Buchwald,
matka Anny mogla byc tez ewangeliczka a jej ojciec moze Franz/Franciszek.
Grazyna
Zagadki Twojej nie rozwiaze ale zwroc uwage na to, ze pastor w kosciele ewangelickim mogl wogole nie znac jezyka
polskiego lub zle uslyszal czy spisal z metryki urodzenia nazwisko rodowe mlodej ( charakter pisma trudny do odczytania)
i z Jakubowskiego mamy Kube. Mogl tez troche pofantazjowac w koncu Kuba/Kube to Jakub i przy zniemczeniu z polskiego
nazwiska powstalo niemieckie Kube. Imiona zamienil prawidlowo bo Bogumil = Gottlieb a Luiza/Luize = Ludwika.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Luiza
Wedlug mnie nie ma tu zadnej zmiany tozsamosci.
I jeszcze jedno, jak na imie mial ojciec Anny Elżbiety z domu Buchwald,
matka Anny mogla byc tez ewangeliczka a jej ojciec moze Franz/Franciszek.
Grazyna
- dorocik133

Grażynko, może i tak faktycznie było. Tylko ciekawe dlaczego KATOLICY brali ślub w kościele ewangelickim? Co prawda matka młodego była ewangeliczką biorącą śllub w kościele katolickim i dzieci - niezależnie od płci - były chrzczone w kościele katolickim z zaznaczeniem wyznania matki. Natomiast w roku 1850, czyli roku ślubu oboje rodzice młodego już nie żyli.
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
- kwroblewska

- Podziękował: 10 times
- Otrzymał podziękowania: 10 times
Wg mnie nie ma tutaj zadnej zmiany tożsamości.
Ludwika ślub bierze w Koninie w parafii ewangelickiej i imiona i nazwiska powracają do swojego pierwotnego brzmienia Ludwika – Luiza, Bogusław - Gottlieb, Kube pewnie z ü Kübe kiedyś spolszczone na z Kubów - Kuba – Jakubowski.
Ludwik Zerkowski był katolikiem?, może i zapis slubu był w par. katolickiej w Koninie.
Możesz zamiescić akt ur. Ludwiki?
Może zapis katolicy był „ podobny” jak nie podpisali bo nie potrafią pisać.
____
Krystyna
Ludwika ślub bierze w Koninie w parafii ewangelickiej i imiona i nazwiska powracają do swojego pierwotnego brzmienia Ludwika – Luiza, Bogusław - Gottlieb, Kube pewnie z ü Kübe kiedyś spolszczone na z Kubów - Kuba – Jakubowski.
Ludwik Zerkowski był katolikiem?, może i zapis slubu był w par. katolickiej w Koninie.
Możesz zamiescić akt ur. Ludwiki?
Może zapis katolicy był „ podobny” jak nie podpisali bo nie potrafią pisać.
____
Krystyna
- dorocik133

Proszę bardzo, akt nr 20
http://www.szukajwarchiwach.pl/54/774/0/6.1/13#tabSkany
Szkoda że nie mam aktu ślubu rodziców Ludwiki, bo wtedy byłoby wiadome, czy młodym jest Gotlieb czy Bogusław
http://www.szukajwarchiwach.pl/54/774/0/6.1/13#tabSkany
Szkoda że nie mam aktu ślubu rodziców Ludwiki, bo wtedy byłoby wiadome, czy młodym jest Gotlieb czy Bogusław
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
- kwroblewska

- dorocik133

- Grazyna_Gabi

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 14 times
To wlasnie mialam napisac, ze widze akatolik a to nie to samo co katolik.
"Akatolik - wyraz ten oznacza ludzi ochrzczonych, a nie należących do Kościoła rzymskokatolickiego, na którego czele stoi papież czyli biskup rzymski"
Grazyna
"Akatolik - wyraz ten oznacza ludzi ochrzczonych, a nie należących do Kościoła rzymskokatolickiego, na którego czele stoi papież czyli biskup rzymski"
Grazyna
Ostatnio zmieniony czw 20 lut 2014, 11:43 przez Grazyna_Gabi, łącznie zmieniany 1 raz.
- kwroblewska

Re: Zagwozdka genealogiczna - zmiana tożsamości panny młodej
czyli sama niestety popełniłaś błąd w interpretacji aktu. Luiza-Ludwika była wyznania ewangelickiego jak podała przy ślubie.dorocik133 pisze:....urodzona w Krzymowie (okolice Konina) w 1830 roku jako KATOLICZKA (wyraźnie napisane w akcie urodzenia) nagle po 20 latach staje się Luizą z domu Kube, a Bogusław, czyli jej ojciec, zmienia imię na Gottlieb i przedstawia się jako EWANGELICZKA wyznania ewangelicko-augsburskiego????
___
Krystyna
- dorocik133

Zgadza się, drobne A, a robi różnicę.
Natomiast mam akt zgonu ich dziecka z 1854 roku (akt 64)
http://szukajwarchiwach.pl/54/814/0/5/7 ... 3EvfVkvpGw
I tu już wyraźnie jest napisane, że wszyscy katolicy, jak i w następnych aktach urodzeń dzieci, które udało mi się odnaleźć. I to mnie też zmyliło.
Natomiast mam akt zgonu ich dziecka z 1854 roku (akt 64)
http://szukajwarchiwach.pl/54/814/0/5/7 ... 3EvfVkvpGw
I tu już wyraźnie jest napisane, że wszyscy katolicy, jak i w następnych aktach urodzeń dzieci, które udało mi się odnaleźć. I to mnie też zmyliło.
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
Witam,
przeglądając akt urodzenia Ludwiki, mam wrażenie że jej matka Elżbieta była z domu Buchatr albo Bachatr. O czym świadczy forma z Buchatrów.
Pozdrawiam
Marcin
przeglądając akt urodzenia Ludwiki, mam wrażenie że jej matka Elżbieta była z domu Buchatr albo Bachatr. O czym świadczy forma z Buchatrów.
Pozdrawiam
Marcin