Tajemnicza zakonnica

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Morusiewicz_Aneta

Sympatyk

Tajemnicza zakonnica

Post autor: Morusiewicz_Aneta »

Witam wszystkich,
na prośbę mojej znajomej z USA wklejam link do zdjęcia tajemniczej zakonnicy. Rodzina znajomej posiada wiele zdjec przyslanych z Polski, niestety nie wiadomo juz kto jest na tych zdjeciach, wiele z nich jest niepodpisanych z tyłu. Moze uda sie chociaz ustalic zakon? Zdjecie zostalo najprawdopodobniej wykonane w latach 40. i przyslane z terenu Suwalszczyzny.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7c7 ... dd4fd.html

Za wszelkie sugestie z góry dziękuję

Pozdrawiam,
Aneta
Sawicki_Julian

Sympatyk

Tajemnicza zakonnica

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, przejrzałem na Gogle różne stroje zakonne i nic nie ma takiego, to jest bardzo stary przedwojenny strój, jest trochę podobny strój zakonnic zwanych ; Adoratorki Krwi Chrystusa, podaje na końcu link. Że lata 1940 i ze z Suwałki, to by bardziej wskazywało na wschodnie tereny dawnej Polski, może jakiś monastyr, nie znam się na zakonach.
Kto to na tym zdjęciu, z tego okresu jeszcze ludzie żyją i można napisać do rodziny w Polsce, tu nam podać więcej zdjęć do porównania, jedno to tak jak pocztówka nieznanego miasta.
Moim zdaniem to może być związana ta siostra zakonna z Ziemią Świętą, biały różaniec tak jak ma papież, pozdrawiam - Julian ; http://zakony-na-swiecie.blogspot.com/2 ... stusa.html
Awatar użytkownika
Berendzik_Malgorzata

Sympatyk
Mistrz

Tajemnicza zakonnica

Post autor: Berendzik_Malgorzata »

Wg mnie to jakaś franciszkanka może być - ma w pasie 'sznur', którym charakteryzują się zakony franciszkańskie, ale pewności nie mam.
Awatar użytkownika
Jol_Kla

Sympatyk
Legenda

Tajemnicza zakonnica

Post autor: Jol_Kla »

Też uważam że franciszkanka może tercjarka ?
Jola
Ostatnio zmieniony wt 04 mar 2014, 08:10 przez Jol_Kla, łącznie zmieniany 1 raz.
maria.mazur

Sympatyk
Nowicjusz

Tajemnicza zakonnica

Post autor: maria.mazur »

Skonsultowalam zdjęcie z moją mamą, która po pierwsze ma 87 lat więc pamieta dawne czasy, a po drugie mieszkała w Krakowie, gdzie na ulicach wszelkie typy habitów widywała przed wojną.
Wg jej opinii to po pierwsze zdjęcie jest chyba starsze niż lata 40. Po drugie nie jest to zakonnica rzymsko-katolicka.
Może to być albo zakonnica prawosławna - tych mama nie znała, albo tzw trzeci zakon.

Pozdrawiam
Maria
Awatar użytkownika
Agnieszka_Wójcik

Sympatyk
Ekspert

Tajemnicza zakonnica

Post autor: Agnieszka_Wójcik »

Może tu coś: znajdziesz : obszerna lista zakonów żeńskich ( i męskich) z całego świata , większość ze zdjęciami zarówno współczesnymi jak i archiwalnymi :
zakony-na-swiecie.blogspot.com
pozdrawiam
Agnieszka Wójcik
Morusiewicz_Aneta

Sympatyk

Tajemnicza zakonnica

Witam serdecznie wszystkich,
moze rzeczywiscue zdjecie jest starsze. Dziękuję za linki i podpowiedzi. Na poczatku myslalam ze to moze urszulanka lub karmelitanka, skupialam sie tylko na nakryciu głowy, ale moze rzeczywiscie trzeba pojsc tropem 'sznura' albo tym ze to nie jest to zakonnica katolicka, bo kto lepiej nam moze cos powiedziec o dawnych czasach niz ludzie, którzy je osobiscie pamiętają.
Jeszcze raz dziękuję za pochylenia sie nad tematem w imeniu znajomej i moim.
Pozdrawiam,
Aneta
Ewafra

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Tajemnicza zakonnica

Post autor: Ewafra »

Wydaje mi się, że należy odrzucić przypuszczenie, że zdjęcie przedstawia mniszkę niekatolicką, a to z uwagi na różaniec, który jest wyłącznie katolicki. Kościół prawosławny nie praktykuje modlitwy różańcowej. Mnie również wydaje się, że zdjęcie wykonano wcześniej niż w latach 40-tych XX wieku. Raczej są to lata 20-te. I bardzo prawdopodobne, że jest to osoba świecka, np. tercjarka czyli członkini tzw trzeciego zakonu.
Skąd wogóle przypuszczenie, że jest to zakonnica? Nie ma na sobie habitu raczej całkiem zwyczajne, świeckie ubranie. Pomijając sznur oczywiście.
Morusiewicz_Aneta

Sympatyk

Tajemnicza zakonnica

Witam,
moze dlatego pierwsze skojarzenie ze to jest zakonnica z powodu jej ubioru, nawet jesli to nie jest habit, to przeciez to nie jest ubranie zwyczajne a zwiazane ze swiatem zakonnym. Przeciez trzecie zakony nazywane sa 'swieckimi zakonami' .
Dziękuję za sugestię i pozadrawiam
Aneta
Ewafra

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Tajemnicza zakonnica

Post autor: Ewafra »

Co do tego ubioru to nie byłabym pewna czy nie jest zwyczajny. Wydaje mi się, że ona ma na sobie po prostu suknię i nałożony na nią jakiś kaftan czy kurtę. Coś na kształt dzisiejszej marynarki. Być może jest to jakieś wierzchnie okrycie. Z pewnością najwięcej wątpliwości kryje nakrycie głowy, ale czy na pewno zakonne? Może to zwyczajna chusta jakie nosiły chłopki z terenów wschodnich. Tu mowa o suwalszczyźnie więc może Rusinka? Może warto by poszukać informacji o strojach mieszkanek wsi suwalskich, białoruskich? Tercjarki to zakon świecki, a więc nie zgromadzone w żadnym klasztorze, ale żyjące w świecie i dlatego nie wiem czy taką osobę da się zidentyfikować "tropem zakonnym". Nosiły sznury wiązane w pasie choć na ogół pod ubraniem. Ta jednak mogła inaczej. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”