Tajemnicza zakonnica
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Morusiewicz_Aneta

Tajemnicza zakonnica
Witam wszystkich,
na prośbę mojej znajomej z USA wklejam link do zdjęcia tajemniczej zakonnicy. Rodzina znajomej posiada wiele zdjec przyslanych z Polski, niestety nie wiadomo juz kto jest na tych zdjeciach, wiele z nich jest niepodpisanych z tyłu. Moze uda sie chociaz ustalic zakon? Zdjecie zostalo najprawdopodobniej wykonane w latach 40. i przyslane z terenu Suwalszczyzny.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7c7 ... dd4fd.html
Za wszelkie sugestie z góry dziękuję
Pozdrawiam,
Aneta
na prośbę mojej znajomej z USA wklejam link do zdjęcia tajemniczej zakonnicy. Rodzina znajomej posiada wiele zdjec przyslanych z Polski, niestety nie wiadomo juz kto jest na tych zdjeciach, wiele z nich jest niepodpisanych z tyłu. Moze uda sie chociaz ustalic zakon? Zdjecie zostalo najprawdopodobniej wykonane w latach 40. i przyslane z terenu Suwalszczyzny.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7c7 ... dd4fd.html
Za wszelkie sugestie z góry dziękuję
Pozdrawiam,
Aneta
-
Sawicki_Julian

Tajemnicza zakonnica
Witam, przejrzałem na Gogle różne stroje zakonne i nic nie ma takiego, to jest bardzo stary przedwojenny strój, jest trochę podobny strój zakonnic zwanych ; Adoratorki Krwi Chrystusa, podaje na końcu link. Że lata 1940 i ze z Suwałki, to by bardziej wskazywało na wschodnie tereny dawnej Polski, może jakiś monastyr, nie znam się na zakonach.
Kto to na tym zdjęciu, z tego okresu jeszcze ludzie żyją i można napisać do rodziny w Polsce, tu nam podać więcej zdjęć do porównania, jedno to tak jak pocztówka nieznanego miasta.
Moim zdaniem to może być związana ta siostra zakonna z Ziemią Świętą, biały różaniec tak jak ma papież, pozdrawiam - Julian ; http://zakony-na-swiecie.blogspot.com/2 ... stusa.html
Kto to na tym zdjęciu, z tego okresu jeszcze ludzie żyją i można napisać do rodziny w Polsce, tu nam podać więcej zdjęć do porównania, jedno to tak jak pocztówka nieznanego miasta.
Moim zdaniem to może być związana ta siostra zakonna z Ziemią Świętą, biały różaniec tak jak ma papież, pozdrawiam - Julian ; http://zakony-na-swiecie.blogspot.com/2 ... stusa.html
- Berendzik_Malgorzata

Tajemnicza zakonnica
Wg mnie to jakaś franciszkanka może być - ma w pasie 'sznur', którym charakteryzują się zakony franciszkańskie, ale pewności nie mam.
Tajemnicza zakonnica
Też uważam że franciszkanka może tercjarka ?
Jola
Jola
Ostatnio zmieniony wt 04 mar 2014, 08:10 przez Jol_Kla, łącznie zmieniany 1 raz.
-
maria.mazur

Tajemnicza zakonnica
Skonsultowalam zdjęcie z moją mamą, która po pierwsze ma 87 lat więc pamieta dawne czasy, a po drugie mieszkała w Krakowie, gdzie na ulicach wszelkie typy habitów widywała przed wojną.
Wg jej opinii to po pierwsze zdjęcie jest chyba starsze niż lata 40. Po drugie nie jest to zakonnica rzymsko-katolicka.
Może to być albo zakonnica prawosławna - tych mama nie znała, albo tzw trzeci zakon.
Pozdrawiam
Maria
Wg jej opinii to po pierwsze zdjęcie jest chyba starsze niż lata 40. Po drugie nie jest to zakonnica rzymsko-katolicka.
Może to być albo zakonnica prawosławna - tych mama nie znała, albo tzw trzeci zakon.
Pozdrawiam
Maria
- Agnieszka_Wójcik

Tajemnicza zakonnica
Może tu coś: znajdziesz : obszerna lista zakonów żeńskich ( i męskich) z całego świata , większość ze zdjęciami zarówno współczesnymi jak i archiwalnymi :
zakony-na-swiecie.blogspot.com
zakony-na-swiecie.blogspot.com
pozdrawiam
Agnieszka Wójcik
Agnieszka Wójcik
-
Morusiewicz_Aneta

Tajemnicza zakonnica
Witam serdecznie wszystkich,
moze rzeczywiscue zdjecie jest starsze. Dziękuję za linki i podpowiedzi. Na poczatku myslalam ze to moze urszulanka lub karmelitanka, skupialam sie tylko na nakryciu głowy, ale moze rzeczywiscie trzeba pojsc tropem 'sznura' albo tym ze to nie jest to zakonnica katolicka, bo kto lepiej nam moze cos powiedziec o dawnych czasach niz ludzie, którzy je osobiscie pamiętają.
Jeszcze raz dziękuję za pochylenia sie nad tematem w imeniu znajomej i moim.
Pozdrawiam,
Aneta
moze rzeczywiscue zdjecie jest starsze. Dziękuję za linki i podpowiedzi. Na poczatku myslalam ze to moze urszulanka lub karmelitanka, skupialam sie tylko na nakryciu głowy, ale moze rzeczywiscie trzeba pojsc tropem 'sznura' albo tym ze to nie jest to zakonnica katolicka, bo kto lepiej nam moze cos powiedziec o dawnych czasach niz ludzie, którzy je osobiscie pamiętają.
Jeszcze raz dziękuję za pochylenia sie nad tematem w imeniu znajomej i moim.
Pozdrawiam,
Aneta
Tajemnicza zakonnica
Wydaje mi się, że należy odrzucić przypuszczenie, że zdjęcie przedstawia mniszkę niekatolicką, a to z uwagi na różaniec, który jest wyłącznie katolicki. Kościół prawosławny nie praktykuje modlitwy różańcowej. Mnie również wydaje się, że zdjęcie wykonano wcześniej niż w latach 40-tych XX wieku. Raczej są to lata 20-te. I bardzo prawdopodobne, że jest to osoba świecka, np. tercjarka czyli członkini tzw trzeciego zakonu.
Skąd wogóle przypuszczenie, że jest to zakonnica? Nie ma na sobie habitu raczej całkiem zwyczajne, świeckie ubranie. Pomijając sznur oczywiście.
Skąd wogóle przypuszczenie, że jest to zakonnica? Nie ma na sobie habitu raczej całkiem zwyczajne, świeckie ubranie. Pomijając sznur oczywiście.
-
Morusiewicz_Aneta

Tajemnicza zakonnica
Witam,
moze dlatego pierwsze skojarzenie ze to jest zakonnica z powodu jej ubioru, nawet jesli to nie jest habit, to przeciez to nie jest ubranie zwyczajne a zwiazane ze swiatem zakonnym. Przeciez trzecie zakony nazywane sa 'swieckimi zakonami' .
Dziękuję za sugestię i pozadrawiam
Aneta
moze dlatego pierwsze skojarzenie ze to jest zakonnica z powodu jej ubioru, nawet jesli to nie jest habit, to przeciez to nie jest ubranie zwyczajne a zwiazane ze swiatem zakonnym. Przeciez trzecie zakony nazywane sa 'swieckimi zakonami' .
Dziękuję za sugestię i pozadrawiam
Aneta
Tajemnicza zakonnica
Co do tego ubioru to nie byłabym pewna czy nie jest zwyczajny. Wydaje mi się, że ona ma na sobie po prostu suknię i nałożony na nią jakiś kaftan czy kurtę. Coś na kształt dzisiejszej marynarki. Być może jest to jakieś wierzchnie okrycie. Z pewnością najwięcej wątpliwości kryje nakrycie głowy, ale czy na pewno zakonne? Może to zwyczajna chusta jakie nosiły chłopki z terenów wschodnich. Tu mowa o suwalszczyźnie więc może Rusinka? Może warto by poszukać informacji o strojach mieszkanek wsi suwalskich, białoruskich? Tercjarki to zakon świecki, a więc nie zgromadzone w żadnym klasztorze, ale żyjące w świecie i dlatego nie wiem czy taką osobę da się zidentyfikować "tropem zakonnym". Nosiły sznury wiązane w pasie choć na ogół pod ubraniem. Ta jednak mogła inaczej.