Koźle k. Łowicza
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Koźle k. Łowicza
Dzień dobry!
Jeden z enigmatycznych genealogicznych tropów prowadzi mnie do miejscowości/wsi Koźle koło Łowicza. Niestety nie potrafię określić, jaka to parafia. Mam tylko informację, że mogą to być okolice Bochenia.
Wiem, że w okolicy Strykowa jest parafia Koźle, ale wydaje mi się zbyt odległa od Łowicza, by można było określać ją jako leżącą koło niego. Słownik geograficzny Królestwa Polskiego też niewiele mi pomógł. W Internecie jedyna wzmianka o Koźlu k. Łowicza to to, że siostry Niepokalanki posiadały tam podczas wojny placówkę wiejską.
Czy ktoś z Was może dysponuje jakąś informacją o poszukiwanym przeze mnie miejscu?
Pozdrawiam
Michał
Jeden z enigmatycznych genealogicznych tropów prowadzi mnie do miejscowości/wsi Koźle koło Łowicza. Niestety nie potrafię określić, jaka to parafia. Mam tylko informację, że mogą to być okolice Bochenia.
Wiem, że w okolicy Strykowa jest parafia Koźle, ale wydaje mi się zbyt odległa od Łowicza, by można było określać ją jako leżącą koło niego. Słownik geograficzny Królestwa Polskiego też niewiele mi pomógł. W Internecie jedyna wzmianka o Koźlu k. Łowicza to to, że siostry Niepokalanki posiadały tam podczas wojny placówkę wiejską.
Czy ktoś z Was może dysponuje jakąś informacją o poszukiwanym przeze mnie miejscu?
Pozdrawiam
Michał
-
Haponiuk_Daniel

Koźle k. Łowicza
Parafia Koźle jest oddalona od Łowicza zaledwie o 35 kilometrów. Siostry Niepokalanki nauczały potajemnie w Koźlu, pow Głowno, więc chodzi o tą samą miejscowość Koźle, parafia Koźle. Więc może chodzi o tą miejscowość?
Pozdrawiam
Daniel
Pozdrawiam
Daniel
Koźle k. Łowicza
Dziękuję za pomoc - być może to jednak ta miejscowość, nie wykluczam. Trzeba poczytać księgi
.
Pozdrawiam
Michał
Pozdrawiam
Michał
Koźle k. Łowicza
Misza, a jakich nazwisk szukasz? Koźle to jedna z moich rodzinnych parafii...
Pozdrawiam-Kostek
--------------------------------------------
Piętka- par. Latowicz, Kołbiel
Karpiński, Defin, Jędrzejczak, Jaszczak - par. Szczawin
--------------------------------------------
Piętka- par. Latowicz, Kołbiel
Karpiński, Defin, Jędrzejczak, Jaszczak - par. Szczawin
Koźle k. Łowicza
Chodzi mi przede wszystkim o nazwisko Pakalski (a także Kowalski, choć tych w Polsce jak mrówek, więc pewnie i w Koźlu będą, choć nie wiadomo czy to krewni). Otrzymałem od kuzynki informację, że w Koźlu k. Łowicza urodzili się i mieszkali nasi przodkowie, ale informacja ta jest niepewna, niestety niepotwierdzona żadnymi dokumentami...
Pozdrawiam
Michał
Pozdrawiam
Michał
- beatabistram

Koźle k. Łowicza
Witaj Michal,
robilam Kozle 1742-1805, nazwiska na niektorych stronach bardzo slabo pisane, ale nazwisko Pakalski nie bylo (Kowalski oczywiscie tak
) Takie w tych latach sa na P (sluby)
Pastora?
Pawlak
Pawłoski
Pieszkoski
Pietrzak
Podolski
Pospiesz
Prays
Przybył
Przybylski
Przybysz
ok. 1810 wiele nazwisk zostalo zmienionych (np. moj Woycik zmienil sie na Tokarskiego, a Krzak na Szmigielskiego)
pozdrawiam Beata
robilam Kozle 1742-1805, nazwiska na niektorych stronach bardzo slabo pisane, ale nazwisko Pakalski nie bylo (Kowalski oczywiscie tak
Pastora?
Pawlak
Pawłoski
Pieszkoski
Pietrzak
Podolski
Pospiesz
Prays
Przybył
Przybylski
Przybysz
ok. 1810 wiele nazwisk zostalo zmienionych (np. moj Woycik zmienil sie na Tokarskiego, a Krzak na Szmigielskiego)
pozdrawiam Beata
Pozdrawiam Beata.
P.S
Ważne!!! : Proszę edytować pierwszy post i w temacie dopisywać: ok. Dotyczy tylko działu tłumaczeń.
http://www.moremaiorum.pl/odczytywac-ni ... uby-zgony/
P.S
Ważne!!! : Proszę edytować pierwszy post i w temacie dopisywać: ok. Dotyczy tylko działu tłumaczeń.
http://www.moremaiorum.pl/odczytywac-ni ... uby-zgony/