Kuczyn
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Kuczyn
Witam,
Mam pytanie czy akta metrykalne z Parafii Kuczyn woj.podlaskie sprzed 1890 istnieją? Czy zaginęly na zawsze?
Z góry dziekuję za odpowiedź.
Pozdrawiam,
Artur
Mam pytanie czy akta metrykalne z Parafii Kuczyn woj.podlaskie sprzed 1890 istnieją? Czy zaginęly na zawsze?
Z góry dziekuję za odpowiedź.
Pozdrawiam,
Artur
-
jamiolkowski_jerzy

Parafia Kuczyn
Wiem na pewno że istnieją, chrzty od 1694 , śluby i zgony od ok.1720. To wiem z prywatnych genealogicznych kontaktów. Gdzie ? nie wiem, to nie "moja " parafia ,ksiąg nie przeglądałem, ale zacząłbym od telefonu do parafii, chyba że juz przekazano do AD w Łomży.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
jamiolkowski_jerzy

-
Białobrzeski_Marek

Witam Serdecznie!
Według sfotografowanego ostatnio inwentarza w AD w Łomży nie mają tam ksiąg z tej parafii, chyba że właśnie je tam wysłali, ale o tym pewnie by proboszcz parafii wiedział, zwłaszcza że jak na stronie diecezji podają, jest nim od 10 lat
. To jest kolejny dowód, że trzeba skończyć z tym cyrkiem na kółkach w sprawach metrykalnych w diecezji łomżyńskiej. Koniec tego bajzlu. Postanowiłem, że w tym roku, zapewne w wakacje spotkam się z bp. Stepnowskim lub bp. Bronakowskim w sprawie zinwentaryzowania ksiąg metrykalnych na terenie całej diecezji, przekazania ponad 100letnich ksiąg do AD, a następnie ich digitalizacji, napisania i wydania inwentarza metrykalnego, umieszczenia danych z niego w formie elektronicznej w bazie pradziad oraz umieszczenia danych o księgach metrykalnych z każdej parafii na stronie AD w Łomży w zakładkach dotyczących poszczególnych parafii jako jedna z informacji obok pozostałych już istniejących jak liczba parafian, miejscowości wchodzące w skład czy też historia parafii.
Pozdrawiam!
Marek
Według sfotografowanego ostatnio inwentarza w AD w Łomży nie mają tam ksiąg z tej parafii, chyba że właśnie je tam wysłali, ale o tym pewnie by proboszcz parafii wiedział, zwłaszcza że jak na stronie diecezji podają, jest nim od 10 lat
Pozdrawiam!
Marek
-
jamiolkowski_jerzy

Doprecyzowuję, moja pewność co do istnienia ksiag Kuczyna dotyczy lat sprzed 1808 r(zajmuję się bowiem ostatnimi laty głównie genealogia nazwijmy ja wertykalną, w głąb dziejów, najmniej sprzed kodeksu Napoleona)
Czy są księgi z lat 1808 - 1890? Nie wiem .
Ale w portalu katalog szlachty sa indeksy mężczyzn urodzonych w parafii Kuczyn w latach 70 tych. Nie wykluczam , że ktoś je sporządził na podstawie innych źródeł, choć stawiałbym na księgi metrykalne
Znam dwie parafie podlaskie gdzie na pytanie czy sa ksiegi z reguły pada odpowiedź - nie ma
.I jest problem bo mormoni do nich nie dotarli .Było zresztą takich parafii gdzie ich proboszczowie nie wpuścili sporo.
Inicjatywa zrobienia informacyjnej transparentności jest chwalebna,
Pozdrawiam
Czy są księgi z lat 1808 - 1890? Nie wiem .
Ale w portalu katalog szlachty sa indeksy mężczyzn urodzonych w parafii Kuczyn w latach 70 tych. Nie wykluczam , że ktoś je sporządził na podstawie innych źródeł, choć stawiałbym na księgi metrykalne
Znam dwie parafie podlaskie gdzie na pytanie czy sa ksiegi z reguły pada odpowiedź - nie ma
.I jest problem bo mormoni do nich nie dotarli .Było zresztą takich parafii gdzie ich proboszczowie nie wpuścili sporo.
Inicjatywa zrobienia informacyjnej transparentności jest chwalebna,
Pozdrawiam
Może i są, ale proboszcz jest bardzo agresywny i nie chce nawet rozmawiać o księgach. No chyba, że ktoś ma "chody"...
Marcin Senderski
Drzewo genealogiczne: http://drzewo.online/
Poszukuję:
*Wojciech Synderczyk ~1765 Małopolska
*Jakub Cichy ~1774 kraj morawsko-śląski
*Julianna Rydzik ~1833 Małopolska
Poszukuję:
-
Krawczyk_Jacek

Witam,
nie ukrywam, że temat ksiąg parafialnych z Kuczyna leży w kręgu i moich zainteresowań (poprzez "wżenienie"? się w rodzinę Lubowickich. Ta rodzina razem z Kuczyńskimi należała w roku 1419 do fundatorów parafii w Kuczynie.
Z przekazów ustnych mojej śp. teściowej pamiętam informację, że przy pożarze poprzedniego, drewnianego kościoła spłonęły księgi parafialne. Jakie? Nigdy nie udało mi się zweryfikować tej wiadomości. Katalog szlachty operuje danymi z innych zbiorów, w Łomży też nic nie ma (można ufać solidności kwerendy prawdziwego fachowca - pana Leszka Kocota. Sporo informacji o Lubowickich i Kuczyńskich jest w pracy doktorskiej pana Tomasza Jaszczołta.
Pozdrawiam Jacek
P.S. Chętnie wymienię/zapoznam się z informacjami dotyczącymi rodzin zamieszkujących parafię kuczyńską.
nie ukrywam, że temat ksiąg parafialnych z Kuczyna leży w kręgu i moich zainteresowań (poprzez "wżenienie"? się w rodzinę Lubowickich. Ta rodzina razem z Kuczyńskimi należała w roku 1419 do fundatorów parafii w Kuczynie.
Z przekazów ustnych mojej śp. teściowej pamiętam informację, że przy pożarze poprzedniego, drewnianego kościoła spłonęły księgi parafialne. Jakie? Nigdy nie udało mi się zweryfikować tej wiadomości. Katalog szlachty operuje danymi z innych zbiorów, w Łomży też nic nie ma (można ufać solidności kwerendy prawdziwego fachowca - pana Leszka Kocota. Sporo informacji o Lubowickich i Kuczyńskich jest w pracy doktorskiej pana Tomasza Jaszczołta.
Pozdrawiam Jacek
P.S. Chętnie wymienię/zapoznam się z informacjami dotyczącymi rodzin zamieszkujących parafię kuczyńską.
W Kuczynie byłem kilka razy. Ostatnio przed kilku laty. Księgi parafialne na pewno nie spłonęły, są w parafii. Zasób jest całkiem spory, począwszy od XVII w. Nie ma kompletu ksiąg XIX-wiecznych, są luki. Problemem jest to, że większość metrykaliów jest w archiwum parafialnym, do którego dostęp jest, niestety, ograniczony. Korzystanie z ksiąg i wizyty trzeba uzgadniać z proboszczem. Ograniczony dostęp paradoksalnie ma też plusy, bo księgi są chronione.
Pozdrawiam
Złotko
Pozdrawiam
Złotko
To żart, prawda?zlotko pisze:Ograniczony dostęp paradoksalnie ma też plusy, bo księgi są chronione.![]()
Dzwoniłem drugi raz do księdza, po upływie kilku miesięcy. Przedstawiłem się dla pewności innym nazwiskiem i zapytałem o inny niż uprzednio zakres dat. Rozmowa była identyczna:
- Nie ma tych roczników.
- A jakie roczniki są u Księdza?
- Na pamięć nie znam.
- Ale...
- Jakie ale?! Co za ale?! Nie ma! Do widzenia!
Ja osobiście nie widzę sposobu. Ewentualnie można próbować mobilizować archiwum diecezjalne w Łomży, żeby wyprowadziło te księgi z parafii...
Marcin Senderski
Poszukuję:
Poszukuję:
Kolejny update.
Myślałem, że wziąłem się na sposób i w imieniu tym razem żony wysłałem pocztą prośbę o wykonanie odpisów/kserokopii kilku aktów, o których mam w zasadzie pewność, że zaszły w Kuczynie. Załączyłem 50-złotową ofiarę na potrzeby parafii.
Niestety, następnego dnia ksiądz oddzwonił i (nawet całkiem grzecznym tonem) po raz kolejny wyjaśnił, że "tych roczników nie ma", a ofiarę zwraca. Po raz kolejny wydębienie informacji, jakie roczniki w takim razie są na parafii - spotkało się z biernym oporem.
Co gorsza, podejrzewam, że ksiądz proboszcz został już upomniany przez kanclerza kurii w sprawie ograniczania dostępu do metryk. Przynajmniej AD Łomża zapewniło mnie, że takie upomnienie zostanie wystosowane. Jak widać, żadnej poprawy nie ma...
Ksiądz woli zwrócić pieniądze niż otworzyć szafę z księgami i łaskawie podać zasób jaki posiada...
Teraz już naprawdę nie wiem, co robić.
Myślałem, że wziąłem się na sposób i w imieniu tym razem żony wysłałem pocztą prośbę o wykonanie odpisów/kserokopii kilku aktów, o których mam w zasadzie pewność, że zaszły w Kuczynie. Załączyłem 50-złotową ofiarę na potrzeby parafii.
Niestety, następnego dnia ksiądz oddzwonił i (nawet całkiem grzecznym tonem) po raz kolejny wyjaśnił, że "tych roczników nie ma", a ofiarę zwraca. Po raz kolejny wydębienie informacji, jakie roczniki w takim razie są na parafii - spotkało się z biernym oporem.
Co gorsza, podejrzewam, że ksiądz proboszcz został już upomniany przez kanclerza kurii w sprawie ograniczania dostępu do metryk. Przynajmniej AD Łomża zapewniło mnie, że takie upomnienie zostanie wystosowane. Jak widać, żadnej poprawy nie ma...
Ksiądz woli zwrócić pieniądze niż otworzyć szafę z księgami i łaskawie podać zasób jaki posiada...
Teraz już naprawdę nie wiem, co robić.
Marcin Senderski
Poszukuję:
Poszukuję:
W razie czego status nadal aktualny.
W cenie każda osoba, która może "wślizgnąć" się do parafialnego archiwum.
W cenie każda osoba, która może "wślizgnąć" się do parafialnego archiwum.
Marcin Senderski
Poszukuję:
Poszukuję:
-
Szarak8888

Dzień dobry,
Mam pytanie w sprawie ksiąg z Kuczyna dostępnych w sieci. Czy wie ktoś dlaczego księgi małżeństw zaczynają się dopiero od roku 1902? Co z księgami z lat mniej więcej 1890-1901? Nie dotrwały do naszych czasów czy być może dalej są na plebanii? Księgi urodzeń i zgonów z tych lat są przecież udostępnione.
Pozdrawiam,
Krzysztof
Mam pytanie w sprawie ksiąg z Kuczyna dostępnych w sieci. Czy wie ktoś dlaczego księgi małżeństw zaczynają się dopiero od roku 1902? Co z księgami z lat mniej więcej 1890-1901? Nie dotrwały do naszych czasów czy być może dalej są na plebanii? Księgi urodzeń i zgonów z tych lat są przecież udostępnione.
Pozdrawiam,
Krzysztof
Wszystko dotrwało i na pewno jest na plebanii. Nie znam powodu, dla którego archiwum dysponuje tylko małżeństwami od 1902 roku.
Marcin Senderski
Poszukuję:
Poszukuję: