Witam.
Od dawna poszukuję informacji o przodkach pochodzących ze wsi Uherce Mineralne, obecnie powiat Lesko, województwo podkarpackie.
Niestety tam nie ma już żadnych aktów sprzed 1945 r., a większość znajdujących się w archiwach to po prostu sądowe odtworzenia (np. akt urodzenia mojego dziadka urodzonego w 1938 r. wystawiony dopiero w 1954).
Z niepewnych źródeł otrzymałem informacje, że niejaki ks. Fokańczyk zabrał księgi parafialne i akta USC do Belgii, a co stało się potem - nie wiadomo.
Gdzie mogą się teraz znajdować i w jaki sposób mogę odszukać krewnych z Uherzec i w ogóle z terenu Bieszczad, zarówno polskich, jak i ukraińskich z czasów sprzed II wojny światowej?
Za wszelkie informacje i pomoc w poszukiwaniach będę dozgonnie wdzięczny.
Pozdrawiam i liczę na pomoc kogoś z bieszczadzkich genealogów.
Mateusz Czerniga
Akta z Uherzec Mineralnych - obecnie pow. Lesko
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Witaj! Latem byłam na wycieczce w Bieszczadach. Grupę oprowadzał przewodnik z sanockiego PTTK o nazwisku Orłowski. On mówił, że przewodnicy bieszczadzcy sporządzili spisy ksiąg metrykalnych znajdujących się jeszcze w parafiach na terenie Bieszczadów. Skontaktuj się z PTTK w Sanoku, zapytaj o tego przewodnika, może powie Ci coś na temat interesujących Cię miejscowości.Pozdrawiam
Halina R.
Halina R.
Odświeżam temat.
Czy ktoś ma dostęp do akt USC lub akt parafianych z Uherców Mineralnych od 1843 do początków II Wojny Światowej?
Szukam informacji o rodzinie Wojtków z Rudenki.
Czy ktoś ma dostęp do akt USC lub akt parafianych z Uherców Mineralnych od 1843 do początków II Wojny Światowej?
Szukam informacji o rodzinie Wojtków z Rudenki.