Lotnik angielski ukrywający się w Polsce

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

T0masz_0

Sympatyk

Lotnik angielski ukrywający się w Polsce

Post autor: T0masz_0 »

Witam,
Mam w przekazach rodzinnych taką oto historię:

Angielski lotnik strącony podczas IIWŚ nad Polską ukrywał się na terenie folwarku, w tym samym folwarku pracowała siostra mojego dziadka.
Gdy wojna się skończyła wyjechali razem do Anglii i wzięli tam ślub. Dzisiaj oboje już nie żyją.
Skąd można by się dowiedzieć więcej o tej historii? Mam na myśli jakieś wojskowe archiwum w Anglii, (może napisał jakiś raport), lub biuro imigracyjne.

Udało mi się co prawda nawiązać kontakt z ich żyjącym synem i wnuczką, ale po wymianie uprzejmości dostałem tylko kilka podstawowych danych (również cennych) i na tym kontakt ustał.
Mam też akt ślubu z brytyjskiego GRO, ale chciałbym mieć coś więcej.

pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

Ale właściwie czego szukasz ? Jak napisałeś, masz kontakt z spadkobiercami tej pary, dali Ci podstawowe dane. Czego jeszcze oczekujesz ?
To nie są twoi przodkowie, a "historia" należy do tamtej rodziny - i to od nich powinno tylko zależeć czy udostępnią swoją prywatność.
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Sofeicz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sofeicz »

Tu masz listę zestrzelonych brytyjskich lotników przerzuconych do GB
http://www.conscript-heroes.com/MI9-01.html
Gdybyś podał nazwisko, może by coś się znalazło.
T0masz_0

Sympatyk

Post autor: T0masz_0 »

Z opowieści wynika że nie został przerzucony tylko wrócił już po wojnie.

Zaciekawiła mnię ta historia, chciałbym ją po prostu potwierdzić i dowiedzieć się więcej szczegółów, bądź zdementować.
Jest wiele ciekawych historii z okresu wojny, może ta też okaże warta zachowania.

Miałem też nadzieję na zdjęcie siostry dziadka, bo u nas się żadne nie zachowało.
Ale nie jestem wścibski, ani natarczywy, nie odpisują to nie drąże, chcę spróbować dotrzeć do źródeł oficjalnych i urzędowych.

A lotnik nazwywał się: Walter Harry Lewis ur. 1915

pozdrawiam
Tomek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”