Witam,
Czy ktoś z was orientuje się czy istnieją w jakimkolwiek Archiwum Diecezialnym ksiegi metrykalne ze Sztumu? Konkretnie okres 1875-1913. Wiem, że w Archiwum Państwowym w Gdańsku są niektóre aneksy do ślubów z lat 1904-05. Niestety akta USC uległy zniszczeniu podczas wojny i brak jest większej ilości akt z przed 1945 rokiem.
Czy ktoś z was miał tam przodków i orientuje się jakie są możliwości znalezienia ich akt urodzeń i zgonów?
Pozdrowienia,
Justyna
Sztum - Księgi Metrykalne
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Cwynar_Justyna

- Pieniążek_Stanisław

A patrzyłaś w Katalogu Zasobów Metrykalnych na tej stronie.
Taka mała ikonka z kościółkiem u gory strony.
Taka mała ikonka z kościółkiem u gory strony.
- Cwynar_Justyna

Patrzyłam i niestety nie ma w Olsztynie lat które mnie interesują. A mimo, że Sztum i okolice podchodzą pod AP w Elblągu z siedzibą w Malborku i to tam są księgi z okolic Sztumu, aneksy do ślubów ze Sztumu są w AP w Gdańsku. Mam taką cichą nadzieję, że akta kościelne ze Sztumu są też w innym AD, nie tylko w Olsztynie.
-
Rebell_Cieniewska_Grażyna

- Podziękował: 7 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
Justyno - strona westpreussen.de podaje kilka miejsc, w których są księgi ze Sztumu. Między innymi w Archiwum Diecezjalnym w Elblągu - obejmują lata, które Cię interesują, choć niestety są luki.
Możesz wpisać w wyszukiwarkę nazwę w języku polskim (nawet tak trudną jak Brzuśce) będą parafie - katolicka i ewangelicka oraz usc i wszystkie miejsca z adresami, w których są księgi.
Powodzenia - Grażyna, właśnie z Elbląga
Możesz wpisać w wyszukiwarkę nazwę w języku polskim (nawet tak trudną jak Brzuśce) będą parafie - katolicka i ewangelicka oraz usc i wszystkie miejsca z adresami, w których są księgi.
Powodzenia - Grażyna, właśnie z Elbląga