Zamoyski Zdzisław z Jadowa

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Fedorczyk

Sympatyk

Zamoyski Zdzisław z Jadowa

Post autor: Fedorczyk »

Witam!
Poszukuję zdjęć Zdzisława Zamoyskiego(1842-1925) , syna Andrzeja Artura Zamoyskiego i Róży Potockiej. Hrabia Zdzisław Zamoyski ożenił się w 1865r z Marią Szwejkowską i był właścicielem dóbr w Jadowie, w tym też pałacu w Łochowie.
Moje dotychczasowe poszukiwania są bez sukcesu. Może ktoś spotkał się ze zdjęciami Zdzisława Zamojskiego. Proszę nie mylić z jego wujem Zdzisławem ur.w 1812r.
Pozdrawiam
Zbyszek Fedorczyk
:(
Sawicki_Julian

Sympatyk

Zdzisław Zamoyski z Jadowa

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Zbyszku, tak młodych lat i Zamojskich nie widziałem w moich poszukiwaniach, podaj w jakiej mogą być parafii te metryki, prędzej ktoś pomoże.
Ale te starsze lata z przed 1795 to trafiają się nazwiska szlachty znanej ( Zamojskich ) i wcale nie znanej, szczególnie ogrom nadań różnych i nobilitacji od króla Stanisława Augusta Poniatowskiego, są tam nazwiska polsko brzmiące i dziwne zachodnie i żydowskie. Wszyscy co tu szukają pochodzenie od szlachty tam mogą w 60 % albo i więcej znaleźć swego przodka z dopiskiem ; Urodzony lub Genrosus.
Drugi taki z genealogią szlachty pruskiej jest link już znany, tam tylko wpisać w nowe pytanie i góry ; genealogia i pod nr sygnatury 52 - pruski herbarz, jest kilkanaście nazwisk z krótką genealogią i herbu rysunkiem. Są tam między innymi nazwisko ; Bistram, Walewski, Biedrzycki, Kossowski, Jabłonowski, Konarski, Czapski, Niemojewski, Pawłowski, Kozłowski i wielu innych.
Zbyszku i w tym linku Bazy Ossolińskich wpisz sobie nazwisko ; Zamojski, powinno coś być na ten temat z ich genealogią i majątkiem.
W pierwszym linku, czyli Metryka Koronna szuka się w ; galeria skanów ( nie czytana, niebieska ) i strony przekłada się strzałkami na dole w czarnym pasku. Można zatrzymać się na stronie np. w połowie książki zapisując ją w zakładce, a jutro od tej strony szukać dalej, księgi tam mają nawet 800 stron. Pozdrawiam i podaje linki - Julian ;
http://www.agad.gov.pl/inwentarze/Metr_Korx.xml
http://bazy.oss.wroc.pl/kzc/wyniki.php

Ps. ja zrozumiałem ze chodzi o zdjęcia metryk, a nie ludzi, takowe są jak widzę w muzeum Zamojskich, tu w necie nie za bardzo dostępne ; Julian
Ostatnio zmieniony śr 26 mar 2014, 10:44 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Witam,

w sieci rzadko można spotkać zdjęcia arystokracji (to zaledwie około 16 rodów w Polsce). Jeśli już to są niewyraźne i o słabej rozdzielczości. Niemniej właściwe kierunki poszukiwań to:

1) od samych rodzin i ich krewnych - służy temu dokładna lub mniej w zależności od przypadków genealogia Marka Minakowskiego:
2) zbiory ikonograficzne Muzeum Narodowego i Biblioteki Narodowej;

Ad 2) Muzeum Narodowe przejęło wielki zbiór fotografii ziemiaństwa i arystokracji polskiej (Zamoyscy byli w nich szeroko reprezentowani po Januszu Przewłockim; niestety to nie jest na razie udostępniane z powodu przeciągającej się inwentaryzacji. Z niewielkiego wycinka zbiorów JP wydano album.

Pozdrawiam

Tomasz Lenczewski
Awatar użytkownika
Fedorczyk

Sympatyk

Post autor: Fedorczyk »

Witam!
Serdecznie dziękuję za informacje dotyczące moich poszukiwań. Oglądałem udostępnione zbiory ikonograficzne Muzeum Narodowego i Biblioteki Narodowej i niestety zdjęć mojego Zdzisława Zamoyskiego nie znalazłem. Może ktoś ma jeszcze inne pomysły na odnalezienie zdjęć hrabiego Zdzisława Zamoyskiego z Jadowa.
Pozdrawiam
Zbyszek Fedorczyk
Augustyniak_Irena

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Augustyniak_Irena »

Dzień dobry Zbyszku
nie wiem czy sprawdzałeś stronę www.genealogia.okiem.pl , jest tam archiwum zdjęć , może tam znajdziesz ...
Pozdrawiam
Irena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”