Wolaciński, Walaciński, Wolaczyński - Mazowsze

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Wolaciński, Walaciński, Wolaczyński - Mazowsze

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam,

poszukuję wszelkich informacji o rodzie Wolacińskich a. Walacińskich, Wolaczyńskich z okolic Nasielska, Zakroczymia i Krasnego (wiek XVIII).
Konkretnie interesuje mnie np. osoba Antoniego Krzysztofa Wolacińskiego, dyrektora szkoły w Nasielsku, ożenionego z Jadwigą? w Nasielsku w roku 1732:
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... m=S&w=07mz
Także w Zakroczymiu pojawiają się rekordy dotyczące Walacińskich.

Szukałam informacji na stronie wielcy.pl oraz innych poświęconych szlachcie - niczego nie znalazłam.
Może ktoś spotkał się z tym nazwiskiem w swoich poszukiwaniach?

Pozdrawiam,
Aneta
Ostatnio zmieniony pt 01 maja 2020, 08:27 przez Kaczmarek_Aneta, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Wolacińscy (Walacińscy) - Nasielsk, Zakroczym, Krasne i in.

Witam,

pozwolę sobie przypomnieć mój stary wątek dotyczący rodu Wolacińskich.
Dzięki udostępnieniu przez mormonów zasobu metrykalnego AD Płock, udało mi się trochę uzupełnić informacje.
Mając nadzieję, że ktoś miał gdzieś styczność z tym nazwiskiem lub jego odmianami (Walaciński, Wolaczyński), podaję owe dane:

Parafia Nasielsk
1732 - ślub nob. Antoniego Krzysztofa Wolacińskiego i Jadwigi

Parafia Karniewo
1732 - chrz. syna Dominika

Parafia Nasielsk
1737 - chrz. córki Marianny
1739 - chrz. syna Melchiora

Parafia Zakroczym
1740 - chrz. syna Franciszka Borgiasza

Parafia Krasne
1741 - chrz. córki Kunegundy
1745 - zg. syna Piotra
1748 - chrz. córki Agnieszki

Parafia Zakroczym
1773 - zgon Krzysztofa Wolacińskiego

Zagadki
1. Poszukuję aktu urodzenia mojej przodkini Franciszki Różyckiej domo Wolacińskiej (zm. w Piasecznie w 1824 r.), która w roku 1771 w Zakroczymiu poślubiła mojego przodka Grzegorza Różyckiego. W tym samym roku w Zakroczymiu przychodzi na świat córka a potem rodzina przenosi się do Piaseczna (piaseczyńska linia jest mi znana)
2. Kim jest Marcin Wolaciński, który w roku 1772 w Warszawie żeni się z Barbarą Milewską? Może bratem Franciszki? Świadkiem jest mój przodek - Grzegorz Różycki - akt nr 24:
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 139&y=1802
W Taryfie Dymów ziemi Warszawskiej za rok 1790 dla miasteczka Królewskiego Piaseczna notuje się zarówno Grzegorza Rozickiego jak i Marcina Wolaczyńskiego.
Zgon Marcina Walacińskiego w wieku lat 70, notuje się w Piasecznie, w roku 1801.

Będę bardzo wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki. Genetekę, herbarze już przejrzałam i nadal nie jestem w stanie powiązać tej prawdopodobnie mojej rodziny z antenatką Franciszką... :-(

Pozdrawiam serdecznie

Aneta
Ostatnio zmieniony ndz 25 cze 2023, 09:13 przez Kaczmarek_Aneta, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Dzień dobry,

pozwolę sobie podbić mój stary wątek sprzed sześciu lat - niestety, dotąd nie udało mi się powiązać mojej antenatki Franciszki z wymienionymi w tym wątku przedstawicielami rodu Wolacińskich.

Może ktoś z Was natknął się w swoich poszukiwaniach na opisywaną rodzinę?

Pozdrawiam
Aneta
Robert_Kostecki

Sympatyk

Post autor: Robert_Kostecki »

Witam,

był jeszcze taki wpis:

Kaczmarek_Aneta - 07-12-2012 - 19:41
Temat postu:

Witam,

czy mogłabym prosić o sprawdzenie nazwisk:
Walaciński, Wolaciński, Wolaczyński i Woliński?

Są to różne wersje nazwisk, jakie pojawiają się na przestrzeni lat w jednej z linii moich przodków.
Interesuje mnie, które z tych nazwisk notowane jest wg Rymuta najwcześniej.

I co, sprawdzałaś pod kątem różnych możliwych wersji nazwiska?

Robert
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Witaj Robercie,

dziękuję za zainteresowanie tematem :)
Tak, sprawdzałam* i poszukuję dalej, biorąc pod uwagę możliwe oboczności nazwiska - wersje te podałam w tym wątku właśnie.
Waladzińskich nie odnalazłam w poszukiwanym przeze mnie okresie.

Pozdrawiam serdecznie
Aneta

* chodzi o tę odpowiedź:
Walaciński (Waladziński) - od imion na Wal-, typu Walenty, Walerian, lub od walić 'burzyć, rozwalać, uderzać; sunąć powoli, ociężale'. Wolaczyński - od imion złożonych typu Wolimir, także od woleć 'dawać czemuś pierwszeństwo', wola dawniej 'zwolnienie od powinności wobec właściciela ziemi', też 'zdolność do świadomego wyboru', w pochodnych też od wół 'kastrowany byk hodowlany jako zwierzę robocze'. Woliński od nazwy miasta Zwoleń, dawniej Woleń (radomskie).
Mazewski_Tomasz

Sympatyk

Post autor: Mazewski_Tomasz »

Jeśli Walacińscy, Wolaczyńscy byli szlachtą i zamieszkiwali teren ziemii zakroczymskiej, to ich bytność tam powinna być odnotowana w księgach ziemskich/grodzkich zakroczymskich z tego okresu. Niestety żadna księga nie jest dostępna na szukajwarchiwach:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... pol/124806
Są jeszcze księgi ziemskie/grodzkie nowomiejskie z tego terenu, ale one zaczynają się od lat 1774-7.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Dziękuję bardzo za zainteresowanie tematem i podpowiedź :)

Tak, zdaję sobie sprawę, że to jest dodatkowe źródło danych - jak wygospodaruję więcej czasu, trzeba będzie udać się do AGAD.
Interesujący mnie okres to zdecydowanie pierwsza połowa XVIII wieku.

Pozdrawiam
Aneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”