Wyszukiwarki w bibliotekach cyfrowych

Pomoc w poszukiwaniu publikacji, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalogu linków w bazie Nasze książki ; rozmowy o książkach ; Biblioteczka genealoga

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

MonikaMaru

Sympatyk

Wyszukiwarki w bibliotekach cyfrowych

Post autor: MonikaMaru »

Witam,

Mam problem z wyszukiwaniem wielowyrazowych zapytań w wyszukiwarkach bibliotek cyfrowych. Nie jestem z pokolenia komputerowego i podana tam instrukcja jest dla mnie mało zrozumiała. Nie pomaga wpisywanie żadnych zalecanych znaczków, AND-ów itp. Wyszukiwarka robi, co chce. Przy pojedynczych słowach nie mam problemów, ale ...

Np. jak powinno się wpisać zapytanie, żeby wyszukiwarka nie wynajdywała odzielnie każdego słowa.

Znalazłam w Gazecie Warszawskiej Wykaz Statystyczny wypłat z ubezpieczenia na życie z okresu 20 lat (1845-1865) (podaję dla zainteresowanych - GW 1865 nr 251). Chciałabym sprawdzić, czy takie wykazy publikowano w innych latach. W przytoczonym znalazłam swojego pra.

Dotyczy to również wypłat urzędniczych emerytur i rent dla wdów, które co jakiś czas publikowano w warszawskich gazetach, ale znajduję je tylko w przypadkowy sposób.

Wyszukiwarka czasem potrafi "skleić" końcówkę jednego słowa z początkiem drugiego, co wydaje mi się dziwne (np. gdyby szukać słowa "Malinow" zaznacza w słowach "otrzymali nowe".

Proszę o pomoc sprawnych szperaczy po bibliotekach cyfrowych. Zwracając się do konkretnej biblioteki, odsyłają do instrukcji, której nie potrafię czytać ze zrozumieniem. ;)

I jeszcze jedno - dlaczego w naszych (polskich) e-bibliotekach wyszukiwarka podaje zestaw odnalezionych źródeł bez zaznaczeń, a potem w każdym z nich trzeba ponownie korzystać z "lornetki" wpisując poszukiwane słowo. Może to ja robię coś nie tak?

Pozdrawiam,
Monika
Awatar użytkownika
Mirek.Kozak

Sympatyk
Mistrz

wyszukiwarki w bibliotekach cyfrowych

Post autor: Mirek.Kozak »

kurs podstawowy...

jesli w google szukasz jan nowak to trafienia obejma rowniez jan karol nowak
jesli jednak wpiszesz "jan nowak" to karola nie uwidzisz...

i zobaczysz tylko Malinow, ale musisz wpisac "Malinow"
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
MonikaMaru

Sympatyk

wyszukiwarki w bibliotekach cyfrowych

Post autor: MonikaMaru »

Dziękuję, Mirku.

A co z AND-ami i różnymi dziwnymi proponowanymi w instrukcji znaczkami? Czy wprowadza się je ze spacjami, czy bez?

W google nie mam problemów i zawsze jakoś doprecyzuję pytanie, gorzej z e-bibliotekami.

Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, Biblioteki”