Mam problem z wyszukiwaniem wielowyrazowych zapytań w wyszukiwarkach bibliotek cyfrowych. Nie jestem z pokolenia komputerowego i podana tam instrukcja jest dla mnie mało zrozumiała. Nie pomaga wpisywanie żadnych zalecanych znaczków, AND-ów itp. Wyszukiwarka robi, co chce. Przy pojedynczych słowach nie mam problemów, ale ...
Np. jak powinno się wpisać zapytanie, żeby wyszukiwarka nie wynajdywała odzielnie każdego słowa.
Znalazłam w Gazecie Warszawskiej Wykaz Statystyczny wypłat z ubezpieczenia na życie z okresu 20 lat (1845-1865) (podaję dla zainteresowanych - GW 1865 nr 251). Chciałabym sprawdzić, czy takie wykazy publikowano w innych latach. W przytoczonym znalazłam swojego pra.
Dotyczy to również wypłat urzędniczych emerytur i rent dla wdów, które co jakiś czas publikowano w warszawskich gazetach, ale znajduję je tylko w przypadkowy sposób.
Wyszukiwarka czasem potrafi "skleić" końcówkę jednego słowa z początkiem drugiego, co wydaje mi się dziwne (np. gdyby szukać słowa "Malinow" zaznacza w słowach "otrzymali nowe".
Proszę o pomoc sprawnych szperaczy po bibliotekach cyfrowych. Zwracając się do konkretnej biblioteki, odsyłają do instrukcji, której nie potrafię czytać ze zrozumieniem.
I jeszcze jedno - dlaczego w naszych (polskich) e-bibliotekach wyszukiwarka podaje zestaw odnalezionych źródeł bez zaznaczeń, a potem w każdym z nich trzeba ponownie korzystać z "lornetki" wpisując poszukiwane słowo. Może to ja robię coś nie tak?
Pozdrawiam,
Monika