Gdy akta to za mało

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Baprowski_Bartłomiej

Sympatyk

Gdy akta to za mało

Post autor: Baprowski_Bartłomiej »

Witam,

od pewnego czasu buduję swoje drzewo genealogiczne. W miarę bezboleśnie udało mi się dojść do XVIII wieku i wiele wskazuje na to, że na razie stanę w miejscu, gdyż musiałbym udać się do AD w Płocku, a z różnych przyczyn jest to obecnie niemożliwe. Chciałem zatem zapytać, czy istnieje jakaś możliwość dowiedzenia się czegoś więcej na temat swoich przodków, a niżeli tylko suche informacje z ksiąg parafialnych? Mają Państwo może wiedzę czy dostępne są jakieś dodatkowe informacje o ludziach z dawnych lat? Głównie interesuje mnie miejscowość Krasne i okolice wraz z dawnym majątkiem Krasińskich, bo tam mieszkali moi przodkowie.

Pozdrawiam,
Bartek
Ewafra

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Gdy akta to za mało

Post autor: Ewafra »

Z pewnością jest wiele innych źródeł informacji o przodkach. Dokumenty notarialne, spisy ludności, spisy cechowe, spisy podatkowe i wiele innych, ale zawsze pozyskasz z nich tylko "suche" informacje. Dowiesz się gdzie mieszkali, czym się zajmowali, ile ziemi mieli itd., ale człowieka to już sam musisz sobie dośpiewać. :)
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Gdy akta to za mało

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witaj Bartku

wbrew pozorom, daty najważniejszych zdarzeń w życiu naszych przodków, nie muszą oznaczać suchych faktów. Kiedy przeanalizujemy chronologicznie zdarzenia jednej tylko rodziny, często okazuje się, że szczęśliwe chwile narodzin i ślubów kolejnych dzieci przeplatane są dramatami związanymi ze śmiercią najbliższych, wybuchem epidemii czy np. wojenną zawieruchą. Posiadając już metryki naszych przodków, warto owe akta analizować na wszystkie możliwe sposoby, np. spróbować przyjrzeć się bliżej osobom, które były obecne w najważniejszych momentach życia naszych krewnych (mowa tu o chrzestnych, świadkach ślubu czy zgłaszających zgon). Zmierzam oczywiście do tego, że często osoby te były spokrewnione czy spowinowacone z naszymi pradziadami. Kilka odkryć tylko w oparciu o nazwiska chrzestnych i Genetekę już doświadczyłam, dzięki czemu poszerzyłam swoje drzewo, więc gorąco polecam.
Cóż ponadto można "wynieść" z metryki? Zatrudnienie przodka - jeśli posiadał w ręku fach, warto zajrzeć do źródeł (księgi cechowe, księgi bractw, publikacje).

Jest oczywiście cała masa innych źródeł niemetrykalnych, o których wspomniała już Ewa.
Jeśli interesuje Cię konkretna miejscowość / parafia, warto spróbować skontaktować się z gminą - być może na tym terenie działa jakiś lokalny historyk, autor publikacji, które mogą Ciebie zainteresować. Może jest jakieś lokalne forum internetowe.

Powodzenia,
Aneta
Pachliński_Paweł

Sympatyk
Adept

Re: Gdy akta to za mało

Post autor: Pachliński_Paweł »

Podobnie jak mojej Żony Przodkowie: Milewscy z Milewa-Brzegęd. I Biedrzyccy, Kamieńscy... .
Baprowski_Bartłomiej pisze:Witam,

od pewnego czasu buduję swoje drzewo genealogiczne. W miarę bezboleśnie udało mi się dojść do XVIII wieku i wiele wskazuje na to, że na razie stanę w miejscu, gdyż musiałbym udać się do AD w Płocku, a z różnych przyczyn jest to obecnie niemożliwe. Chciałem zatem zapytać, czy istnieje jakaś możliwość dowiedzenia się czegoś więcej na temat swoich przodków, a niżeli tylko suche informacje z ksiąg parafialnych? Mają Państwo może wiedzę czy dostępne są jakieś dodatkowe informacje o ludziach z dawnych lat? Głównie interesuje mnie miejscowość Krasne i okolice wraz z dawnym majątkiem Krasińskich, bo tam mieszkali moi przodkowie.

Pozdrawiam,
Bartek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”