podczas przeglądania metryk w poszukiwaniu przodków spotkałem się z następującymi przypadkami:
odnalazłem akt zgonu Ignacego, lat 1, syna Tomasza i Agnieszki (
) z 1800 roku. Postanowiłem odszukać akt chrztu/urodzenia. Przeszukałem metryki kilka lat wstecz i nie znalazłem. Jedynym możliwym przypasowaniem może być akt chrztu Wojciecha, syna tych samych rodziców z 1799 roku (
). To jeden przypadek. Kolejny, dotyczący dzieci tych samych rodziców, jest następujący:
W 1796 roku urodziła się Franciszka Józefa Agnieszka Tomaszewska. W roku 1811, w wieku lat 15. jako Józefa wychodzi za mąż za Macieja Stępniewskiego (
).W 1804 roku przychodzi na świat Franciszka Konstancja, która w roku 1820 bierze ślub z Ignacym Wieczorkiem. Czy to możliwe, że jako dzieci "funkcjonowały" dwie Franciszki?
I ostatnia sprawa: w 1836 roku, w krótkim odstępie czasu umierają dwaj bracia - Jan 11.08.1836 i Roch 17.08.1836 (
). Podobnie jak wyżej postanowiłem odszukać akty chrztu/urodzenia obu chłopców. Tylko w przypadku Jana to mi się udało. Metryki Rocha nie znalazłem, mimo przeszukania kilku lat wstecz i w przód od prawdopodobnego roku urodzenia.Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów spotkał się z podobnymi przypadkami?
Pozdrawiam.

Przeglądałam 10 lat urodzeń z tej parafii i jego tam nie ma. Na pomysł z innym imieniem nie wpadłam, a w sumie mogło tak być (rodzina jest, inne dzieci są, tylko mojego Franciszka nie ma).