Kasprzykowscy, Warszawa

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

wiwisniewski

Sympatyk
Kontakt:

Kasprzykowscy, Warszawa

Post autor: wiwisniewski »

Temat:"[szukam] Kasprzykowscy, Warszawa" *

Dzień dobry,

Szukam informacji dotyczących rodziny Kasprzykowskich, niektórzy jej członkowie pracowali jako gliserzy we własnym warsztacie na ulicy Siennej 91 w Warszawie.
W 1908 roku właścicielem zakładu był Józef Kasprzykowski, w 1909 prawdopodobnie jego syn Szymon Kasprzykowski.

Synem Szymona, był Czesław Kasprzykowski ożeniony z Sylwiną z domu Teleżyński.

Kontakt wiwisniewski (znak małpy) gmail (kropka) com

*Moderacja tytułu tematu (m.j.n)
Awatar użytkownika
Kuba64

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Kuba64 »

Witam,

ponieważ od lat szukam informacji o rodzinie Kasprzyckich z Warszawy (podobnie brzmiące nazwisko) mogę tylko podpowiedzieć aby rozszerzyć poszukania (np. przez Geneszukacz-a) o osoby o zbliżonym nazwisku jak: Kacprzykowski

Pozdrawiam,
Kuba
wiwisniewski

Sympatyk
Kontakt:

Przepraszam za późną odpowiedź - miałem techniczne problemy z zalogowaniem się na forum. Dziękuję za podpowiedź - jest bardzo trafna. Przeszukując stare książki adresowe w wielu miejscach znajdowałem adnotacje pod nazwiskiem Kasprzykowski: "patrz Kacprzykowski".
Szukam informacji o:
- Brudzew/Kiełczew Górny: Wiśniewski / Wiśniewscy
- Warszawa: Wiśniewski / Wiśniewscy | Kasprzykowski / Kasprzykowscy | Strybel | Teleżyński / Teleżyńscy;
- Andrychów (Roczyny): Mrzygłód
piottrek

Sympatyk

Post autor: piottrek »

prawdopodobnie przyczyną jest przepisywanie nazwisk w trakcie rosyjskiego zaboru. Polskie C czyta się jak S. W moim przypadku sprawa ma się identycznie przy nazwisku Kasprzak/Kacprzak
wiwisniewski

Sympatyk
Kontakt:

Bardzo ciekawa uwaga, dziękuję Piotrku.

Pozdrawiam
Witold
Szukam informacji o:
- Brudzew/Kiełczew Górny: Wiśniewski / Wiśniewscy
- Warszawa: Wiśniewski / Wiśniewscy | Kasprzykowski / Kasprzykowscy | Strybel | Teleżyński / Teleżyńscy;
- Andrychów (Roczyny): Mrzygłód
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”