Nazwisko: Królikowski
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=22143&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
- Czerkawska_Ewa

Franciszek Królikowski ze Zduńskiej Woli, mąż Antoniny Czerkawskiej, córki Antoniego i Ludowiki Szymańskiej, urodzony około 1804 r. W metrykach tej rodziny pojawia się również Piotr Królikowski.
W 1808 r. w Zduńskiej Woli umarł Majcher Królikowski, stolarz (ur. ok. 1734 r.) o czym oświadczyli jego synowie Jan i Piotr Królikowski.
Z moją rodziną spokrewnieni są też:
Mateusz Krolikowski vel Krulikowski + Julianna Kraus ślub ok. 1830
Dzieci: Agnieszka, Feliks
Feliks Krulikowski + Józefa Lipiński ślub Płock - Radziwie
Romuald Węgliński + Agnieszka Krolikowska ślub Warszawa
Pozdrawiam,
Ewa
W 1808 r. w Zduńskiej Woli umarł Majcher Królikowski, stolarz (ur. ok. 1734 r.) o czym oświadczyli jego synowie Jan i Piotr Królikowski.
Z moją rodziną spokrewnieni są też:
Mateusz Krolikowski vel Krulikowski + Julianna Kraus ślub ok. 1830
Dzieci: Agnieszka, Feliks
Feliks Krulikowski + Józefa Lipiński ślub Płock - Radziwie
Romuald Węgliński + Agnieszka Krolikowska ślub Warszawa
Pozdrawiam,
Ewa
Ostatnio zmieniony pt 04 kwie 2014, 19:19 przez Czerkawska_Ewa, łącznie zmieniany 1 raz.
Zastanawiam się czy to może moi Królikowscy. Nie mam pewności, szukam 
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Szukam rodziny: Brajer, Kaczmarek, Kazek, Królikowscy, Maciejewscy oraz Woszczak ze Zduńskiej Woli i okolic.
- Czerkawska_Ewa

Ciężko się czegoś dowiedzieć, bo akta są bardzo lakoniczne, brakuje informacji o rodzicach nowożeńców, czy po kim ktoś został wdową czy wdowcem. Nie znalazłam dzieci Franciszka Królikowskiego i Antoniny, nie wiem czy mieli, natomiast po śmierci Antoniny Franciszek ożenił się z Józefą Karasińską, a świadkami byli Wojciech Królikowski i Wawrzyniec Czerkawski.
Ostatnio zmieniony wt 10 cze 2014, 09:53 przez Czerkawska_Ewa, łącznie zmieniany 1 raz.
W latach 40. XIX zetknęłam się z notkami księdza zapisanymi w akcie po kim ktoś jest wdową /wdowcem.
Dotarło do ciebie zdjęcie ze zgonem Antoniny? Może nie mieli dzieci lub były chrzczone w innej parafii.
Dotarło do ciebie zdjęcie ze zgonem Antoniny? Może nie mieli dzieci lub były chrzczone w innej parafii.
Szukam rodziny: Brajer, Kaczmarek, Kazek, Królikowscy, Maciejewscy oraz Woszczak ze Zduńskiej Woli i okolic.
- Czerkawska_Ewa

Re: Nazwisko: Królikowski
Dotarło, dziękuję. Jeszcze się wszystko okaże.Cecilia pisze:W latach 40. XIX zetknęłam się z notkami księdza zapisanymi w akcie po kim ktoś jest wdową /wdowcem.
Pozdrawiam,
Ewa
Szukam informacji o Feliksie Królikowskim ur. 1875 lub 1876, zm. 1908 - rytownika na szkle z Warszawy - ktoś wie coś...?
Mam w Drzewie genealogicznym Królikowskich z miejscowości Młynne w małopolsce , parafia Łososina Górna
Mirosław Sowa