Uniejów / Spicimierz - Wasilewscy, księgi metrykalne

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

patrykg

Sympatyk

Uniejów / Spicimierz - Wasilewscy, księgi metrykalne

Post autor: patrykg »

Witam,
mam problem dotyczący występowania w księgach metrykalnych parafii Uniejów członków rodziny Wasilewskich. Otóż, mimo znacznej liczebności rodu, osoby o nazwisku występują w w/w księgach sporadycznie, brak kluczowych postaci, co do których mam pewność, iż przyszły na świat w Spicimierzu (i Kościelnicy k. Uniejowa).
Postać wyjściowa to Melchior (Majcher) Wasilewski ur. ok. 1836 r. tamże.
Dotąd bazowałem na skanach ze strony szukajwarchiwach.pl
Jeśli ktoś mógłby mi podpowiedzieć gdzie szukać i dlaczego w księgach "podpiętej" w XIX wieku pod Uniejów parafii w Spicimierzu nie występuje w zasadzie nazwisko Wasilewski, będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
Patryk
Anetta_72

Sympatyk
Adept

Parafia Uniejów/Spicimierz - Wasilewscy, księgi metrykalne

Post autor: Anetta_72 »

Witaj Patryku,
rozumiem że przeglądnąłeś Spicimierz roczniki 1876-1884 czyli te które były na mikrofilmach w archiwum w Koninie? Mógłbyś przeglądnąć też Uniejów, bo to najbliższa parafia w tej chwili dodano bardzo dużo roczników choć kilku brakuje. Poza tym nazwisko mogło być też zapisane inaczej np. Wasielewski. Indeksuję Uniejów więc to co mam zrobione mogę sprawdzić pod tym kątem. To duża parafia więc idzie pomału. To co jeszcze mi przychodzi do głowy do sprawdzić jego rodzeństwo czyli szukanie w około. Możesz jeszcze sprawdzić okoliczne parafie może ta mapka będzie Ci pomocna (jeśli jeszcze nie masz)
http://zbc.uz.zgora.pl/dlibra/docmetada ... C09F49B7-1
wybierasz sobie powiat turecki (parafie zaznaczone krzyżykiem) i szukasz.
Nie wiem może inni będą mieli dla Ciebie inne cenne wskazówki.
Pozdrawiam.
Anetta.
patrykg

Sympatyk

Post autor: patrykg »

Droga Aneto, dzięki za odpowiedź.
Otóż przeglądałem skany parafii Uniejów z lat 1812-1884, które znajdują się na stronie www.szukajwarchiwach.pl. Moja wątpliwość dotyczy tych właśnie zasobów. Tak pomyślałem, czy w niektórych okresach nie były prowadzone jakieś osobne księgi dla Uniejowa i Spicimierza mimo, iż w XIX wieku funkcjonowały one jako jedna jednostka administracji kościelnej. Wspominałaś, że zajmujesz się indeksowaniem ksiąg uniejowskich. Jakie są perspektywy tej indeksacji (przewidywany termin i zakres chronologiczny)?
Bardzo Ci dziękuję za informacje i życzę sukcesów w spełnianiu genealogicznej pasji
Patryk
Grażyna_Słupczyńska

Sympatyk

Parafia Uniejów/Spicimierz - Wasilewscy, księgi metrykalne

Post autor: Grażyna_Słupczyńska »

Witaj Patryku
Nie odpowiem na Twoje pytanie,ale może przyda Ci się w przyszłości to co znalazłam w indeksach z XVIIIw.z tych parafii.
- Akt zg.15 str.15 z 10 VII 1770r.-Jankowice-Marianna Wasielewiczówna
- Akt śl.4 str.65 z 2 VIII 1788r.- Człop - Piotr Wasilewski z Zofią Zarębianką
- Akt ur.1 str.41 z 18 I 1791r. - Spicimierz- Agnieszka Helena c.Piotra i Zofii Wasilewskich

- Akt ur.9 str.32 z 16 VIII 1779r.- Spicimierz- Roch s.Ignacego i Maryianny Wasielewskich

W/w Akta możesz zamówić w AD Włocławek.

Pozdrawiam Grażyna
Ostatnio zmieniony sob 05 kwie 2014, 22:49 przez Grażyna_Słupczyńska, łącznie zmieniany 1 raz.
Anetta_72

Sympatyk
Adept

Grażynko jak zwykle jesteś nieoceniona :)
Patryku mogę tylko jeszcze dopisać że w moim przypadku było podobnie mimo że wiedziałam, że moi przodkowie są związani z Uniejowem, miałam całe lata w których nie występowali. Dzięki Grażynce wiedziałam że mam rację podejrzewając że wszyscy są ze sobą spokrewnieni (akurat u mnie chodzi o rzadkie nazwisko). I tak na przełomie XVIII i XIX w. występują potem długo nic i dopiero w latach 60-tych XIX w. znowu się pojawiają. Także myślę że jeśli nie masz innych wskazówek to ja bym szukała po najbliższych przodkach Melchiora, może oni naprowadzą Cię na niego. I pamiętaj że nazwisko mogło być zniekształcone. Jeśli chodzi o indeksację to jest gotowych kilka lat a następne w indeksacji. Aha to co znalazłam podaję poniżej:
Bogumiła Wasielewska żona Kacpra Lemiesza (akt nr 12 z 1863 r. akt ślubu ich córki)
Wiktoria Wasilewska córka Antoniego i Marianny Świątczak (akt nr 167 z 1856 r. akt urodzenia)
Katarzyna Wasielewska i Piotr Napieraj (akt nr 52 z 1856 r. akt ślubu ich córki)
Wiktoria Wasilewska córka Antoniego i Marianny Świątczak (akt nr 335 z 1856 r. akt zgonu)
Pozdrawiam,
Anetta.
Awatar użytkownika
magda_eszet

Sympatyk

Post autor: magda_eszet »

Korzystając z okazji, że w jednym miejscu "namierzyłam" aż dwie specjalistki od Spicimierza, chciałabym zapytać, czy około 1875r. jest w księgach metrykalnych akt urodzenia mojej prababci Marianny Sikory córki Chryzostoma i Franciszki z Ilskich?
W akcie ślubu z 1899r. jest informacja, że urodziła się ona w Spicimierzu i ma 25 lat.
Zależy mi na poznaniu daty jej narodzin. Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam, Magda
Grażyna_Słupczyńska

Sympatyk

Witaj Magdo
Ja mam indeksy tylko do 1796r i niestety nie z wszystkich lat,ale mogę Ci wypisać akty z Twoimi nazwiskami.

Pozdrawiam Grażyna
Anetta_72

Sympatyk
Adept

magda_eszet pisze:Korzystając z okazji, że w jednym miejscu "namierzyłam" aż dwie specjalistki od Spicimierza, chciałabym zapytać, czy około 1875r. jest w księgach metrykalnych akt urodzenia mojej prababci Marianny Sikory córki Chryzostoma i Franciszki z Ilskich?
W akcie ślubu z 1899r. jest informacja, że urodziła się ona w Spicimierzu i ma 25 lat.
Zależy mi na poznaniu daty jej narodzin. Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam, Magda
Cześć Magdo,
żadna ze mnie specjalistka ot kopię jak wielu z nas w poszukiwaniu przodków :) Piszesz że masz akt ślubu z 1899 r. a sprawdzałaś roczniki za lata 1873-1875 ze Spicimierza (są w AP Łódź) niestety jeszcze nie udostępnione on-line. Znalazłam kolejne dziecko Chryzostoma i Franciszki - Władysława urodzonego w 1876 r. także ja bym oglądnęła albo poprosiła o kopie aktu AP podając przedział lat. Aha w Uniejowie za lata 1873-1875 jej nie znalazłam.
Pozdrawiam,
Anetta.
Awatar użytkownika
mwpch

Sympatyk
Adept

Post autor: mwpch »

Witam!
Pozwolę sobie skorzystać z okazji i poprosić o pomoc w rozwiązaniu pewnej zagadki wiążącej się (?) z Uniejowem.
Mój przodek wziął ślub w 1824r w Warszawie. Zamiast metryki przedłożył akt znania (Sąd Pokoju w Warszawie), z którego wynikało, że miał 29 lat i był synem Mikołaja i Teresy Wisiorowskich (później używał nazwiska Wiśniorowski, czasem pisano Wisierowski), nieżyjących już gospodarzy z Uniejowa. Nie jest co prawda napisane, że w Uniejowie się urodził, ale mając kiedyś mikrofilmy z Uniejowa przeglądałem je i nie znalazłem nawet śladu nazwiska podobnego do mojego przodka. Niestety w Warszawie nie zachowały się aneksy do ślubu przodka, próba odnalezienia kancelarii, w której spisano akt znania też spełzła na niczym.
Może jednak miałem pecha i coś przeoczyłem. Gdyby komuś wpadło w oczy w Uniejowie nazwisko Wisiorowski lub podobne(przed 1824r.) byłbym wielce zobowiązany za wiadomość.
Pozdrawiam, Marek
Anetta_72

Sympatyk
Adept

Witam,
panie Marku a próbował Pan przejrzeć skany zamieszczone tutaj:
http://basia.famula.pl/skany
trzeba zejść w dół strony i znaleźć Uniejów są tak akty od 1812 r. Może Grażynka jeszcze coś doda od siebie (bo jak widzimy chodzi o akt sprzed 1800 r.)
Pozdrawiam,
Anetta.
Grażyna_Słupczyńska

Sympatyk

Oj Anettko
Wywołałaś mnie do tablicy :D
Przejrzę Marku indeksy pod kontem Twojego nazwiska,ale mam pytanie.
Czy na pewno chodzi o ten Uniejów?

Grażyna
Awatar użytkownika
magda_eszet

Sympatyk

Anetko i Grażynko, serdeczne dzięki za tak szybką reakcję, odnalezienie brata prababci i rady, gdzie dalej szukać. Myślałam, że księgi z tych lat są w AP w Koninie...
A Władysław urodził się w Uniejowie czy Spicimierzu?
Grażynko, oczywiście że jestem zainteresowana wszelkimi informacjami nt. moich przodków, więc jeśli mogę Cię prosić, wypisz Sikorów, których uda Ci się znaleźć.
Pozdrawiam, Magda :D
Anetta_72

Sympatyk
Adept

Witaj ponownie Magdo,
twój Władysław urodził się w Spicimierzu jeśli masz ochotę możesz sama przeglądnąć on-line to co jest tutaj (musisz zejść w dół listy i odnaleźć Spicimierz), może jeszcze kogoś znajdziesz:
http://basia.famula.pl/skany
A tutaj link to skanu aktu urodzenia Władysława:
http://szukajwarchiwach.pl/54/813/0/6.1 ... 9I5ziBet-g
Pozdrawiam,
Anetta.
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 13 times

Post autor: kwroblewska »

mwpch pisze:Witam!
Pozwolę sobie skorzystać z okazji i poprosić o pomoc w rozwiązaniu pewnej zagadki wiążącej się (?) z Uniejowem.
Mój przodek wziął ślub w 1824r w Warszawie. Zamiast metryki przedłożył akt znania (Sąd Pokoju w Warszawie), z którego wynikało, że miał 29 lat i był synem Mikołaja i Teresy Wisiorowskich (później używał nazwiska Wiśniorowski, czasem pisano Wisierowski), nieżyjących już gospodarzy z Uniejowa. Nie jest co prawda napisane, że w Uniejowie się urodził, ale mając kiedyś mikrofilmy z Uniejowa przeglądałem je i nie znalazłem nawet śladu nazwiska podobnego do mojego przodka. Niestety w Warszawie nie zachowały się aneksy do ślubu przodka, próba odnalezienia kancelarii, w której spisano akt znania też spełzła na niczym.
Może jednak miałem pecha i coś przeoczyłem. Gdyby komuś wpadło w oczy w Uniejowie nazwisko Wisiorowski lub podobne(przed 1824r.) byłbym wielce zobowiązany za wiadomość.
Pozdrawiam, Marek
Marku,
a może szukałeś nie w tej par. Uniejów, może trzeba przeszukać księgi parafii Uniejów - AD Kielce http://metryki.genbaza.pl/genbaza,list,42276,1
Lata 1797 – 1858 urodzenia

____
Krystyna
____
Awatar użytkownika
magda_eszet

Sympatyk

Dzięki przeogromne, Anettko, już się zabieram za szukanie. :P
Pozdrawiam, Magda
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”