Ciekawostka

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Batory_Marcin

Członek PTG
Nowicjusz

Ciekawostka

Post autor: Batory_Marcin »

Przeglądając akty metrykalne, a dokładniej załączniki do aktów ślubu, zwrócił em moją uwagę na ten, zupełnie nie związany z moją rodziną dokument.

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... ik=013.jpg

Chciałbym zwrócić uwagę Państwa na drobny, bardzo znamienny szczegół - rodzaj użytego formularza - pozornie dokument sporządzono na standardowym papierze stemplowym, za groszy 10. Ale... Ten formularz ma przekreślony monogram królewski (M) - zdetronizowanego przez Sejm Mikołaja II, a obok przystawiony czerwony stempel Królestwa Polskiego, wzoru używanego przez władze Powstania Listopadowego. Co ciekawsze, dokument sporządzono już po klęsce powstania, stąd tłumacząca użycie "niewłaściwego" z punktu widzenia carskich urzędników formularza - adnotacja u góry arkusza....
Awatar użytkownika
pen60

Sympatyk

Ciekawostka

Post autor: pen60 »

Witam Marcinie,
Zamieszczony aneks do aktu małżeństwa jest mnie znany. Warty zwrócenia uwagi. Dotyczy mojej rodziny. Osoby w nim wymienione to dziadkowie mojej prababki Bronisławy Wróblewskiej z domu Brzumińska. Dla mnie to już trzy razy pradziadek i trzy razy prababka.
Przegladając inne aneksy w tamtym okresie czasu nie były wyjątkiem. Stosowano podobnie w innych parafiach. Widocznie była to taka zasada.
Pozdrawiam
Marek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”