Śmierć przez umrożenie...?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Wilk_Michał
Śmierć przez umrożenie...?
Dzień dobry.
Jestem tu nowy i od niedawna zajmuje się genealogią dlatego może ktoś z starszych, bardziej doświadczonych kolegów po fachu,będzie wiedział o co chodzi.
W akcie zgonu mojego przodka widnieje jak dla mnie dziwna informacja że zakończył swoje życie poprzez "umrożenie"Jak mam rozumieć te sformułowanie???
Link do aktu:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ccf ... 0c2c6.html
Pozdrawiam wszystkich ciepło.
Wilk Michał
Jestem tu nowy i od niedawna zajmuje się genealogią dlatego może ktoś z starszych, bardziej doświadczonych kolegów po fachu,będzie wiedział o co chodzi.
W akcie zgonu mojego przodka widnieje jak dla mnie dziwna informacja że zakończył swoje życie poprzez "umrożenie"Jak mam rozumieć te sformułowanie???
Link do aktu:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ccf ... 0c2c6.html
Pozdrawiam wszystkich ciepło.
Wilk Michał
Śmierć przez umrożenie...???
Michał
Był styczeń wiec może zmarł z powodu wychłodzenia organizmu w dzisiejszych czasach też ludzie umierają z takiej przyczyny a podawne jest,ze ktoś zamarzł
Był styczeń wiec może zmarł z powodu wychłodzenia organizmu w dzisiejszych czasach też ludzie umierają z takiej przyczyny a podawne jest,ze ktoś zamarzł
pozdrawiam serdecznie
Eliza
poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
Eliza
poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
-
Marynicz_Marcin

Kościół nie był ogrzewany i organista zmarł...
A tak na serio, to przyczyna zgonu, jak każda inna. Bywają też utonięcia, spalenia, czy też samobójstwa albo zabójstwa. Oczywiście obok tych częstszych przyczyn, czyli przeziębienie, katar...
A tak na serio, to przyczyna zgonu, jak każda inna. Bywają też utonięcia, spalenia, czy też samobójstwa albo zabójstwa. Oczywiście obok tych częstszych przyczyn, czyli przeziębienie, katar...
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
-
Białobrzeski_Marek

Jednak to nie był jakiś parobek dworski czy żebrak, tylko organista, więc człowiek poważany i mający pewne uposażenie. Jak nic był schorowany i żeby się dłużej nie męczył wystawiono go na zewnątrz i już po nim. Inwentarz po zmarłym sporządzono we właściwej miejscowo kancelarii notarialnej 
Marek
Marek
Parobek czy organista to bez różnicy jak się chłopina naciął gorzały i zasnął w zaspie przy drodze w dwudziestostopniowym mrozie to go rano sztywnego już z trudem od podłoża oddzierali.
-
Słomińska_Dominika

Albo po nocy jechał i zboczył z drogi, albo zasłabł, albo go śnieżyca dopadła, albo szedł pieszo i ustał, albo .....
Czemu od razu Polacy widzą same czarne kolory typu uchlał się i dobrze mu tak?
Czemu od razu Polacy widzą same czarne kolory typu uchlał się i dobrze mu tak?
Pozdrawiam
Dominika
Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
Dominika
A kto powiedział, że dobrze mu tak? Bo na pewno nie ja. Uchlanie się to tylko jedna z możliwości wielu, równie prawdopodobna jak każda inna.
Czemu Polakom jako pierwsza wpada do głowy? Ano dlatego, że pijaństwo w Polszcze dawnej było gigantyczne. Chlali Polacy dawni na umór. I nie ma co udawać, że było inaczej bo nie było. A szlachta często gęsto piła więcej niż chłopi. Poczytaj pamiętniki sarmackie. Opisy karnawałowych wędrówek od dworu do dworu. I nie trzeźwiało się przez dwa tygodnie, ani na chwilę, a wypaść z takich sań po drodze, niezauważenie dla reszty towarzystwa wcale nie było trudno.
Czemu Polakom jako pierwsza wpada do głowy? Ano dlatego, że pijaństwo w Polszcze dawnej było gigantyczne. Chlali Polacy dawni na umór. I nie ma co udawać, że było inaczej bo nie było. A szlachta często gęsto piła więcej niż chłopi. Poczytaj pamiętniki sarmackie. Opisy karnawałowych wędrówek od dworu do dworu. I nie trzeźwiało się przez dwa tygodnie, ani na chwilę, a wypaść z takich sań po drodze, niezauważenie dla reszty towarzystwa wcale nie było trudno.
-
Marynicz_Marcin

Re: Śmierć przez umrożenie...???
A chłop za co niby miał dużo pić ?EWAFRA pisze:A szlachta często gęsto piła więcej niż chłopi.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Marcin Marynicz
- Mirek.Kozak

Dawni Polacy???EWAFRA pisze:Ano dlatego, że pijaństwo w Polszcze dawnej było gigantyczne. Chlali Polacy dawni na umór. I nie ma co udawać, że było inaczej bo nie było.
Nic sie nie zmienilo do dzisiaj! I nie ma co udawac, ze jest inaczej.
Statystyka nie klamie...
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
-
Słomińska_Dominika

Tylko obserwacja z natury tej Waszej statystyce przeczy. Temat jest na szczęście o zamarznięciu a nie o pijaństwie.
Pozdrawiam
Dominika
Dominika
- magda_lena

Słomińska_Dominika pisze:Tylko obserwacja z natury tej Waszej statystyce przeczy. Temat jest na szczęście o zamarznięciu a nie o pijaństwie.
A wracając do tematu, przyczyna zgonu mogła być jakakolwiek (zawał?) "dopadło" chłopinę na mrozie i znaleziono go rano sztywnego. To i wpisano zamarznięcie (sekcji przecież nikt nie robił).
Ostatnio zmieniony pt 24 lut 2017, 20:21 przez magda_lena, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Magdalena
-
Słomińska_Dominika

W mojej okolicy jakieś naście lat temu nie było domu, gdzie faceci by nie pili. Teraz są to bardzo sporadyczne przykłady więc coś jest na rzeczy.
A wracając do tematu, ktoś mógł mu tez pomóc
Pozdrawiam
Dominika
Dominika
- magda_lena

U mnie jedna z tych osób to kobieta, nie najmłodsza, dodamSłomińska_Dominika pisze:W mojej okolicy jakieś naście lat temu nie było domu, gdzie faceci by nie pili.
Po prostu, Dominiko, trzeba pomieszkać w blokach, wtedy się "widzi" więcej.
Wracając do tematu.
Pomóc też mu ktoś mógł, jak najbardziej, a rano go znaleziono już zamarzniętego
Pozdrawiam, Magdalena
-
Janina_Tomczyk

Ale daliście popis wiedzy temu nowemu! Tylko Eliza podała konkretną i rzeczową odpowiedź a reszta z tymi dywagacjami nie wykazała odrobiny kultury. Ten człowiek pyta o przyczynę śmierci OSOBY Z JEGO RODZINY!!! Nie pyta o jakiś margines społeczny, który tu wywlekacie i nie macie prawa wydawać tak skrajnych sądów o jego bliskich. Jestem coraz bardziej zaskoczona niemiłym tonem i niskim poziomem dyskusji na tym forum.
Byłoby Wam miło czytać takie głupie wywody o Waszej rodzinie?
Janina Władysława Tomczyk
Byłoby Wam miło czytać takie głupie wywody o Waszej rodzinie?
Janina Władysława Tomczyk
-
Słomińska_Dominika

Chyba to właśnie Ciebie Janino poniosło.
Pozdrawiam
Dominika
Dominika