Dostępność aktów zgonu żołnierzy poległych w 1920

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Post autor: Fronczak_Waldemar »

Mam pytanie w temacie, którego jeszcze nie ruszałem. Chodzi o dostępność aktów zgonu polskich żołnierzy poległych w wojnie 1920 roku.
Chcę uzyskać więcej informacji poza imieniem i nazwiskiem, jakie znajduję w wykazie "Strat WP 1918-1920, aby móc zidentyfikować osobę. Na akta personalne nie ma co liczyć, bo to zwykły plutonowy.
Gdzie wystawiano/wpisywano akty zgonu? W tym przypadku chodzi o zgon w Sońsku w 1920 roku.
Nigdy nie pracowałem na dokumentach z tego okresu, stąd moje wątpliwości.
Ukłony
Waldemar Fronczak
bezet

Członek PTG
Adept

Post autor: bezet »

Witam
Ja przećwiczyłem poszukiwania aktów zgonu dwu żołnierzy poległych w 1920 roku.Jeden 31. 08.20 w bitwie pod Komarowem. Jest na Liście Strat.Rozmawiałem telefoniucznie z synem mieszkańca Komarowa,który obserwowałwalki - widział ,jak uciekali kawalerzyści Budionnego.Ale to ciekawostka, ale i były także wskazówki merytoryczne. Otóż ten świadek widział po bitwie , jak zbierano poległych i wywożono,podobno do Zamościa na cmeentarz.Ale, w USC Zamość nie ma aktów zgonu tych żólnierzy.W księgach parafii zamojskiej wg proboszcza- też nie ma żadnego zapisu na temat poległych w bitwie żołnierzy polskich.Nie ma także takich aktw AP Zamość.
W C.A.W. nie ma akt tego pułku z okresu wojny 1920. Akta pułku zachowały się od 1928 r. A więc- ściana. Kilka lat temu rozmawiałem z pracownikiem obecnego Biura Historycznego W.P. ,który na zapytanie skąd wziąć informacje o żołnierzu z Listy Strat,doradził mi aby spróbować dotrzeć do materiałów archiwalnych przedwojennego Wojskowego B.H. , bo na podstawie tych akt tam zawartych dokonywano wpisu w Księdze.Do tej pory nie próbowałem dostać się do tych akt,ale po remonce C.A.W. na pewno spróbuję.Dodam jeszcze, że w parafii urodzenia żołnierza także nie ma jego aktu zgonu. W drugim przypadku odnalazłem w AAD Przemyśl spis żołnierzy zmarłych z ran, w szpitału polowym , z nazwiskiem mojego żołnierza.Dodam jeszcze,że w okolicznych USC i parafiach , także nie ma aktów zgony poległych żołnierzy 1920r.Wyciągam więc wniosek, że nazwiska spisano z niesmiertelnikówe ,ustalajać w ten sposób listę poległych,a akta te znajdują sie w CAW w katalogu W.BH.
Pozdrowienia
Zygmunt Borowy
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witaj Waldku

przykład aktu zgonu żołnierza zmarłego w szpitalu. Metryka śmierci sporządzona przez szpital, w którym nastąpił zgon, przekazana zostaje do parafii urodzenia żłnierza przez Sąd Pokoju właściwy dla owej parafii.

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,362778101

Pozdrawiam,
Aneta
Awatar użytkownika
genek72

Sympatyk

Post autor: genek72 »

Księgi zmarłych w tamtym okresie prowadziła Kuria Biskupia Wojska Polskeigo przy Ministerstwie Spraw Wojskowych.Śmierć brata mojego Dziadka odnotowano 7 lipca 1920 r. w tomie 234 s. 141. Jak widać ich archiwum było bardzo duże. Niestety nie wiem gdzie się teraz ono znajduje (a sam jestem ciekaw)
Pozdrawiam
genek -syn Tadeusza-syn Karola-syn Antoniego- syn Józefa - syn Mateusza -syn Stanisława - syn ? Kwiecińskiego
http://lezajskhistoria.pun.pl/forums.php
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Post autor: Fronczak_Waldemar »

Moi Drodzy, dziekuję Wam za odpowiedzi, które będą przydatne nie tylko dla mnie. Sam też nie siedziałem z założonymi rękami i przeszedłem ekspresowo kilka ścieżek.
"Mój" człowiek zginął bezpośrednio na polu bitwy i jego akt zgonu znajduje się w Kurii Biskupiej (taka adnotacja znajduje się w oryginalnym spisie). Dokumentacja Kurii znajduje się w CAW w Warszawie.
Sprawdzałem w USC w miejscu zamieszkania - nie odnotowano zgonu. Jest też prawdopodobne, że zgon mógł być odnotowany w księgach wojskowych dla terenu zamieszkania, a te znajdują się we właściwym AP (Galicja).
ukłony
Waldek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”