Jak i gdzie dalej szukać?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

AndrzejG

Sympatyk

Post autor: AndrzejG »

Witam.
Moje poszukiwania genealogiczne zatrzymały się na moim praprapra dziadku urodzonym w przedziale lat 1769-75, gdzie nie wiem?
Pochodził z Bąkowca Mazowieckie parafia Sieciechów.
Posiadam jego akt małżeństwa z 1805r z Bąkowca w którym poza jego wiekiem i miejscem zamieszkania innych informacji niema był zapisany jako Petrus Gnes w/w akt jest w geneszukaczu ,doradzano mi na forum żebym odnalazł alegatę tego ślubu niestety w parafii Sieciechów wcześniej Opactwo takiej alegaty niema ,również w AP w Radomiu bo akty metrykalne z w/w parafii archiwum posiada od 1810r. u mormonów też wszystko przeszukałem i poza tym samym aktem małżeństwa nic niema , szukałem pod kontem aktu urodzenia i nic jak również w ościennych miejscowościach.
W AP w Radomiu odnalazłem jego akt zgonu z 1847r był zapisany jako Piotr Gnysiński niestety wpisano w akt syn rodziców nieznanych.
Bardzo proszę o pomoc jak to rozwiązać by ruszyć z miejsca.
Pozdrawiam Andrzej.
ajach

Sympatyk

Post autor: ajach »

http://www.geneteka.genealodzy.pl/index ... p=gt&exac=

pozycje nr 88,90,94,95
w/g mnie to dzieci Piotra i Marianny
przesledż te zapisy, Piotr był mlynarzem?
także losy dzieci- ich sluby,zgony itp zawierają duzo informacji

pozdrawiam
Elzbieta
AndrzejG

Sympatyk

Masz rację Elżbieto, to są dzieci Piotra ,wszystko prześledziłem i mam wszystkie akty metrykalne urodzeń ,małżeństw i zgonów ich dzieci jest ich kilkanaście, niestety nigdzie nie znalazłem informacji o rodzicach Piotra ani gdzie się urodził.
W akcie małżeństwa jego córki z 1835r jest zapis że jest właścicielem młyna w Bąkowcu, może jest to jakiś ślad, sam nie wiem.
Pozdrawiam Andrzej.
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Z łacińskiego aktu małżeństwa z 1805 roku wynika, że Piotr Gnes miał wówczas 20 lat, a jego żona 18 lat. Można zakładać iż Piotr urodził się ok. 1785 roku, a nie w latach 1769-1775 jaką przyjąłeś w poszukiwaniach. Marianna urodziła się ok.1787 roku i co ciekawe ten wiek odpowiada danym zapisanym w aktach ich dzieci, które pokazała Ci wyżej Elżbieta. Faktycznie w metrykach zapisano iż ojciec to młynarz i był dość znaczną osobą w Bąkowcu, bo dzieci podawał jako chrzestny miejscowy szynkarz i żona ekonoma.
Elżbieta udzieliła Ci bardzo dobrej rady odnośnie prześledzenia losów ich dzieci bo tam pisano, czy ojciec lub matka żyli w dniu ślubu ich dziecka, a to wyznacznik daty poszukiwań aktu zgonu.

Pozdrawiam
Janina
AndrzejG

Sympatyk

Datę urodzin Piotra przyjołem w tych ramach czasowych bo większość akt metrykalnych gdzie był podawany jego wiek oscylowała w/w latach.
Jeżeli chodzi o akt zgonu Piotra to go posiadam pisałem o tym w pierwszym poście, akt zgonu jego żony Marianny też posiadam zmarła w 1833r w Bąkowcu, ale w tych aktach nie ma żadnych informacji co do ich rodziców i miejsca urodzenia.
Po 1833r czyli zgonie żony Piotra sprawdzałem wszystkie akty małżeństw z tej parafii bo zakładałem że uf Piotr ożenił się powtórnie ,niestety nic nie znalazłem i to tak w skrócie Janino wygląda.
Pozdrawiam Andrzej.
AndrzejG

Sympatyk

Wszystko zgodnie z wskazówkami sprawdziłem,niestety żadnych konkretnych wiadomości co do miejsca urodzenia i imion rodziców Piotra i co dalej? Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam Andrzej.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Nigdy nie przegladałem metryk z tego regionu stąd głowy nie dam ale moim zdaniem on urodził się w Sarnowie (patrz ostatnia kolumna) i najpewniej to inna parafia.Ślub był w poarafi panny Sarnowio - kaka to parafia? trzeba ustalić i tam szukac urodzin. Z googli przynajmniej dwie miejscowości wchodza w grę.
Pozdrawiam
piwonka72

Post autor: piwonka72 »

Mi też się wydaje, że urodzony jest w Sarnowie, to wg mojej wiedzy w tym okresie parafia Regów (obecnie nieistniejąca - przeniesiona pod koniec XIXw. do Wysokiego Koła), w okresie późniejszym Sarnów należał do parafii Oleksów.

Pozdrawiam

Iwona
AndrzejG

Sympatyk

Dziękuję za informacje,wszystko sprawdzę i dam znać o efektach.
Pozdrawiam Andrzej.
AndrzejG

Sympatyk

Parafię Wysokie Koło sprawdziłem, faktycznie jest kilka aktów urodzeń na Nazwisko Gnyś niestety Piotra nie znalazłem może dlatego że akty urodzeń są od 1797r.
Jeżeli chodzi o parafię Oleksów to przejrzałem wszystkie akty metrykalne od 1810r bo do takich mam dostęp i znalazłem akt ślubu z 1810r Franciszka Gnysia urodzonego w Gródku koło Bąkowca ,z Gródka pochodzi kilku moich przodków właśnie z tego okresu, domniemywam że uf Franciszek może być bratem Piotra ale pewności żadnej nie mam , i to tak na obecną chwilę wygląda.
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam Andrzej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”