Proszę o rozszyfrowanie miejsca urodzenia (polski)

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Jana

Członek PTG
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Jana »

Nie mogę dobrze odczytać miejscowości urodzenia pana młodego. W alegatach jest jedynie informacja o pannie młodej.
Może Wam się uda... Bede wdzięczna za każdą pomoc.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie
Janka Fickowska

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: eliza1952 »

Wydaje mi się ,że urodzony we wsi Dubin
Jest taka wieś w gminie Jutrosin
http://en.wikipedia.org/wiki/Gmina_Jutrosin
pozdrawiam serdecznie
Eliza

poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
Awatar użytkownika
Jana

Członek PTG
Nowicjusz
Kontakt:

Wielkopolska... siostra urodziła się w Sieradzu w 1826 r. Rodzice pochodzą prawdopodobnie z okolic Żytomierza...
Ostatnio zmieniony pn 21 kwie 2014, 15:57 przez Jana, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam serdecznie
Janka Fickowska

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Albo te strony co panna młoda, czyli okolice Krzemieńca i Dubna:
http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geografic ... V_cz.1/445
Dubina

Jana, zainteresowało mnie to, co wiesz o nich? Mam taki tropik u siebie, że w obecnych Dubinach koło Dubna i Krzemieńca mieszka Wirzicki (czyli prawie moje nazwisko). To nazwisko jest też koło Sieradza (w polskiej formie) i zastanawiałam się czy może je coś łączyć, bo z kolei w XVIII w. urodzenie szwoleżera Wierzyckiego jest podane Równe. Może Twoja sprawa mnie na coś naprowadzi, bo błądzę okrutnie.

Łucja
Wiesia_Popis

Post autor: Wiesia_Popis »

Nie mam wątpliwości - "we wsi Dubina"
Wiesia
mmoonniiaa

Sympatyk
Ekspert

Post autor: mmoonniiaa »

Tam jest na pewno "we wsi Dubin z Adama", czyli szukana miejscowość to Dubin, a nie Dubina.

Pozdrawiam,
Monika
Awatar użytkownika
Jana

Członek PTG
Nowicjusz
Kontakt:

Czyli praktycznie trudno określić. Znalazłam parę wsi Dubin i Dubina. Zupełnie nie wiem gdzie szukać.
Pozdrawiam serdecznie
Janka Fickowska

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Janka, to co podaje Łucja to trafna podpowiedź, tyle ze tam kilka tych wsi jest z nazwą Dubina. Ja to tak widzę, Tomasz w roku 1849 ma 31 lat, czyli ur. się w 1818 roku, a siostra jego w 1826 r. już w Sieradzu. Pytanie, które ta Dubina i odpowiedź po mojemu, rok 1849 to już po rzezi na Podkarpaciu dziedziców we dworach, dlatego uciekli do Sieradza, bo mieszkali na Podolu we dworze - folwarku.

Ps. - dla mnie też Łucja przy okazji wyjaśniła moją zagadkę, tam pisze ze Dubina jest w powiecie Taraszcz i w gminie Piatyhory, czyli Piatygóry, ( może Piatynogóry ) to przecież Jan syn Michała Alojzego był chorążym piatynogórskim. Wypada ze to jest ta miejscowość, a Jan ojciec Walentego Jana Sawickiego mojego 4 x pradziadka miał wieś Żurawliwkę w powiecie Taraszcz.
Jak bardzo jest potrzebna nie tylko w genealogii historia, języki obce i ich pisownie, ale i geografia, wtedy to wszystko daje obraz ten poszukiwany ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
Jana

Członek PTG
Nowicjusz
Kontakt:

Dziękuję za informacje historyczne - jestem do dziś noga z historii ;)
Dowiedziałam się, że "moi" Kononowicze byli wpisani do Metryki Litewskiej - Nobilitacja 1776r., więc to Dubin/Dubina na Litwie. Chyba...
Pozdrawiam serdecznie
Janka Fickowska

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Jeśli masz Janko dane ze w roku 1776 byli Nobilitowani Twoi Kononowicze, to trzeba przeszukać te lata w Metryce Koronnej, to dotyczy nadań z miasta Warszawy, ale dla całej Polski, razem z tą na wschodzie.
Ja sam to przejrzałem i tak na oko mogą być takie nazwiska ; Kononowicz, trafiają się tam i moi od lat 1560. A to ze rok 1776, to jest nadanie od króla Stanisława Poniatowskiego, a jego tam jest najwięcej wpisów, dużo szukania, ale można coś znaleźć.
Kraj nasz jako królestwo wtedy był wielki i nasi przodkowie mogli mieć ziemię jednocześnie na Ukrainie ( Podolu) i na Litwie, a raczej na przyłączonych do Polski 4 województw w 1569 roku, a oderwanych od Litwy. Myślę ze dlatego tak było, bo nadał król jakiś urząd o trzy województw od miejsca zamieszkania. Wiem to jak jest u mnie, ma pradziadek ziemie na Podolu i w kieleckim jednocześnie, a chyba mieszka i pracuje na pewno w mieście Chęciny.
Podaje link, tam to co na niebiesko to najeżdżać myszką ( strzałką) i się otwiera, tyko czytać jakie lata i o nadaniach. Strony na samym dole się przesuwa na czarnym tle, jeśli chce się odłożyć czytanie ( po 300 stron i więcej jest w księdze) np. na jutro to zapisać daną stronę w zakładce i jutro dalej od tej strony czytać, pozdrawiam - Julian ; http://www.agad.gov.pl/inwentarze/Metr_Korx.xml
Ps. to co pisałem powyżej o Piatynogórze, cieszę się, bo to trafne z moi prawie na pewno, jest cała historia tego miasteczka w powiecie Taraszcz tu w necie, dodam i to, może komuś się przyda ;
http://brozbar.cieplowizja.pl/rod/paszk ... ownik.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”