Cmentarz Orląt we Lwowie
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Cmentarz Orląt we Lwowie
Jeżeli ktos z kolegów lub koleżanek był by we Lwowie na Cmentarzu Orląt to mam wielką prośbę o zrobienie zdjęcia mogiły Franciszka Goździka XIV-1006.
z góry wielkie dzięki
Piotr Goździk
z góry wielkie dzięki
Piotr Goździk
pomoc
Witam
czy może ktoś będzie w najbliższym czasie we Lwowie?Jeżeli tak mam prośbę o zrobienie foto grobu na cmentarzu Orląt,mojego dziadka Franciszka Goździka -XIV-1006.
Piotr Goździk
czy może ktoś będzie w najbliższym czasie we Lwowie?Jeżeli tak mam prośbę o zrobienie foto grobu na cmentarzu Orląt,mojego dziadka Franciszka Goździka -XIV-1006.
Piotr Goździk
-
janusz_zor

Lwów 1918
Witam,
czy jest ktoś z Was w posiadaniu spsiu poległych w obronie Lwowa w 1918 r. (wojna polsko - ukraińska) oraz spis pochowanych na cmentarzu Orląt Lwowskich?
Pozdrawiam
Marcin
czy jest ktoś z Was w posiadaniu spsiu poległych w obronie Lwowa w 1918 r. (wojna polsko - ukraińska) oraz spis pochowanych na cmentarzu Orląt Lwowskich?
Pozdrawiam
Marcin
-
Grażyna_Słupczyńska

- Łaptaszynska_Iwona

Zerknij tutaj.....
http://www.stankiewicze.com/ludobojstwo/lwow_1918.html
Mam książki na ten temat i mogę Ci coś poszukać.
http://www.stankiewicze.com/ludobojstwo/lwow_1918.html
Mam książki na ten temat i mogę Ci coś poszukać.
Pozdrawiam Iwona Łaptaszyńska.
- Łaptaszynska_Iwona

-
Grażyna_Słupczyńska

Adam Petrażycki to bratanek Michaliny.
Odnalazłem na cmentarzu Łyczakowskim grób Michaliny, na którym jest napisane
Tu spoczywa
Michalina z Petrażyckich
WENZLOWA
+ 18 listopada 1918
Cześć Jej Pamięci.
W przekazie rodzinnym było mówione o zabiciu Michaliny przez parobków w czasie rewolucj październikowej w jej majątku na mohilewszczyźńie. Przez przypadek odnalazłem Jej grób. I wiem terz, że uciekła z ogarnietej rowolucją Rosji, udałą się do swojej siostry Jadwigi do Lwowa i została zabita 18 listopada 1918 roku.
Odnalazłem na cmentarzu Łyczakowskim grób Michaliny, na którym jest napisane
Tu spoczywa
Michalina z Petrażyckich
WENZLOWA
+ 18 listopada 1918
Cześć Jej Pamięci.
W przekazie rodzinnym było mówione o zabiciu Michaliny przez parobków w czasie rewolucj październikowej w jej majątku na mohilewszczyźńie. Przez przypadek odnalazłem Jej grób. I wiem terz, że uciekła z ogarnietej rowolucją Rosji, udałą się do swojej siostry Jadwigi do Lwowa i została zabita 18 listopada 1918 roku.
Wentzlowa Michalina z Petrażyckich zmarła 18.11.1918 r. jest wymieniona jako zmarła z chorób i bez diagnozy jako mieszkanka miasta nie biorąca udziału w walce - źródło Obrona Lwowa tom 3 Organizacja listopadowej obrony Lwowa - ewidencja uczestników walk - lista strat.
Mogła być uczestnikiem bo w książce tej nie wymieniono mojego wujka, który był jednym z pierwszych organizatorów i obrońców w szkole Sienkiewicza.
pozdrawiam serdecznie Robert
Mogła być uczestnikiem bo w książce tej nie wymieniono mojego wujka, który był jednym z pierwszych organizatorów i obrońców w szkole Sienkiewicza.
pozdrawiam serdecznie Robert
-
J.Mierzwinski