Tajemnicze zdjęcie

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
szymek10113

Sympatyk

Tajemnicze zdjęcie

Post autor: szymek10113 »

Witam!

Niedawno, w pudełku ze zdjęciami Wuja odnalazło się kilka starych fotografii. Niestety, nikt nie rozpoznaje osób ze zdjęć. Proszę o pomoc w określeniu możliwego rejonu wykonania zdjęcia, stanu osób na nim się znajdujących, informacji o atelier. Na pewno osoby doświadczone w pracy z takimi fotografiami będą umiały dużo powiedzieć na ten temat.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/50f ... f57ff.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2a8 ... 6348f.html

Pozdrawiam

Grzegorz
Ewafra

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Tajemnicze zdjęcie

Post autor: Ewafra »

Na odwrocie pisze, że zdjęcie wykonane w Kijowie więc rejon chyba określony. Zdaje się potwierdzać fakt ruska rubaszka u chłopca ze zdjęcia. Mężczyzna ma na sobie jakiś uniform. Spróbuj się dowiedzieć co to za mundur. Na pewno nie wojskowy. Może kolejarz, albo pocztowiec?
Adres atelier chyba też tam jest. Konstantinowskaja, dom nr 5 , Podol. Ja przynajmniej tak to odczytuję.
Awatar użytkownika
szymek10113

Sympatyk

Tajemnicze zdjęcie

Dziękuję bardzo za pomoc :D

A co chłopiec ma w ręce? Nie mam pojęcia, co to jest.

Pozdrawiam

Grzegorz
Ewafra

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Tajemnicze zdjęcie

Post autor: Ewafra »

Dodam, że jest tam też nazwisko fotografa. Zdaje się, że P. Tjuniewski

Co do chłopca to nie bardzo wiem. Wydaje mi się, że to jakaś harmonijka może być, ale niekoniecznie.

Podol to jak się okazuje dzielnica Kijowa.

Podol is an old district of Kiev, where craftsmen and fishermen used to live. The district was formed after fire of 1811, when all the wooden constructions burnt down. Several slopes, including the famous Andreevsky Spusk, lead to Podol. The compositional center of Podol is large Kontraktovaya Square, where each house is interesting in its own way. Since 1798 the square was the place for al Russian fairs, and for the needs of customers the Merchants' Yard was put up. It contained 50 stores with various goods and products. Unfortunately the original building didn't survive until today, and the new building of the same look was constructed. Near the Merchants' Yard there is the fountain Samson, designed by Ukrainian architect Grigorovich-Barsky in 1749. The fountain is object of many legends, one of which says that the one who tries "Samson water" will stay in Kiev forever.
Awatar użytkownika
szymek10113

Sympatyk

Tajemnicze zdjęcie

Dziękuję :) a teraz to już całkiem nie mam pomysłu, kto może być na zdjęciu :) A odczytuje Pani może to, co jest napisane ołówkiem??? Ja nie mogę...
Dubiczyńska_Maria

Sympatyk
Adept

Post autor: Dubiczyńska_Maria »

Fotograf to P. Błoniewski.
Ołówkiem napisane nazwisko to wg mnie Rogacewskije albo Rogacewicze (?)
Przy powiększeniu widac, że na kołnierzu munduru sa dwie kotwice. Może jakas obsługa statków, marynarz?
Maria
Ostatnio zmieniony śr 23 kwie 2014, 13:27 przez Dubiczyńska_Maria, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
szymek10113

Sympatyk

Dziękuję bardzo, Pani Mario :)
Awatar użytkownika
RoPson

Sympatyk
Mistrz

Post autor: RoPson »

Według mnie napis ołówkiem to Rogacewicze, a dziecko trzyma w ręku mały akordeon za jedną z szelek.
Pozdrawiam Robert.
Pozdrawiam Robert.
Czarnecki_Andrzej

Sympatyk

Post autor: Czarnecki_Andrzej »

Co do miejsca i fotografa-
http://dlib.rsl.ru/viewer/01005452709#?page=394 , od strony 387 -Kijów
strona 394 druga kolumna,13-ty wiersz - Błoniewski Piotr Władysławowicz, ulica też się zgadza - Konstantynowska
Co do napisu Rogacewicze - Rogacewicz to może być też nazwisko - np.
http://www.ufolog.ru/names/order/%D0%A0 ... 0%B8%D1%87

Powodzenia w dalszym szukaniu
@
Awatar użytkownika
szymek10113

Sympatyk

Dziękuję wszystkim bardzo serdecznie! I tak od zerowych informacji mam miejsce wykonania zdjęcia, dane fotografa i potencjalne nazwisko. Został jeszcze ten uniform... Najgorsze jest to, że o żadnych Rogacewiczach nigdy nie słyszałem.

Pozdrawiam

Grzegorz
Czarnecki_Andrzej

Sympatyk

Post autor: Czarnecki_Andrzej »

Co do munduru:
to może być ślad - do rozpoczęcia dalszych poszukiwań
http://www.buttonarium.eu/szczegoly.php?id=93

Carski guzik towarowej żeglugi śródlądowej, awers przedstawia dwie skrzyżowane kotwice, na otoku napis cyrylicą: РУССК. ОБЩЕСТ. ПАРОХ. И ТОРГ. (РУССКOГО ОБЩЕСТВА ПАРОХОДСТВА И ТОРГОВЛИ).
Wzór wprowadzony w 1899 roku, obowiązujący do upadku caratu.
Guzik był noszony przez pracowników rosyjskiej floty handlowej i pasażerskiej.
Awatar użytkownika
szymek10113

Sympatyk

Dziękuję bardzo!!! To musi być to! Tylko, czy istnieją jakieś listy pracowników?

Pozdrawiam

Grzegorz
Szymański_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Szymański_Wojciech »

Czarnecki_Andrzej pisze:Co do munduru:
to może być ślad - do rozpoczęcia dalszych poszukiwań
http://www.buttonarium.eu/szczegoly.php?id=93

Carski guzik towarowej żeglugi śródlądowej, awers przedstawia dwie skrzyżowane kotwice, na otoku napis cyrylicą: РУССК. ОБЩЕСТ. ПАРОХ. И ТОРГ. (РУССКOГО ОБЩЕСТВА ПАРОХОДСТВА И ТОРГОВЛИ).
Wzór wprowadzony w 1899 roku, obowiązujący do upadku caratu.
Guzik był noszony przez pracowników rosyjskiej floty handlowej i pasażerskiej.
Wszystko pięknie się zgadza! Na tym świetnym zdjęciu mamy z pewnością jakiegoś godnego funkcjonariusza dnieprzańskiej żeglugi (zob. wyżej), z żoną i synkiem. Zdjęcie wykonane na Padole (tak się nazywa i dziś!), nadbrzeżnej dzielnicy Kijowa, na pocz. XX w. (?). Najpewniej tam oni mieszkali. Zwróciłbym uwagę na chłopczyka z "harmoszką", który jest w pełni umundurowany - łącznie z butami (sapogami). Może to być uczeń jakiejś specjalistycznej szkoły : kadetów (?). wojskowych orkiestrantów (?). W sumie - mogą to być jacyś znajomi rodziny, a nie koniecznie - krewni !?

Wojciech Szymański
Awatar użytkownika
szymek10113

Sympatyk

Dziękuję serdecznie!!! Tyle informacji! Jestem bardzo zaskoczony, że tak wiele można wyczytać ze zdjęcia. Niestety, mam świadomość, że nie musi to być moja rodzina, ani nawet rodzina rodziny, tylko właśnie znajomi. Postaram się jeszcze zasięgnąć informacji u najstarszych żyjących krewnych. Może kiedy wspomnę o "funkcjonariuszu dnieprzańskiej żeglugi" coś sobie przypomną.

Jeszcze raz wszystkim dziękuję: Pani Ewie, Pani Marii, Panu Robertowi, Panu Andrzejowi i Panu Wojciechowi.

Napełniony nadzieją, że mając tylko zdjęcie można dowiedzieć się wielu rzeczy dodam jeszcze jedno, tutaj bardziej chodziłoby o rozczytanie podpisu (język rosyjski, którego niestety nie znam :( )

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/88a ... a3612.html

Widzę: Na pamiątkę W.P. Antoniemu Sidorowiczowi od A. S... i data 08-06-1915 (?)

Reszty niestety nie umiem odczytać.

A tutaj jeszcze ten tajemniczy znajomy Pana Antoniego z drugiej strony
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b8d ... 56d52.html

Pozdrawiam serdecznie

Grzegorz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”