Chłopiec czy dziewczynka?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Stanisław_Szwarc

Sympatyk

Chłopiec czy dziewczynka?

Post autor: Stanisław_Szwarc »

Mam dwa akty dotyczące na 100% tej samej osoby (uzasadnienie pominę).
W 1870 rodzi się Kazimiera, a w 1872 umiera 2-letni Kazimierz.
Który z nich jest bardziej wiarygodny?
Na mój gust - akt urodzenia, bo formułka o naocznym stwierdzeniu zgonu była chyba czystą formalnością, a na chrzcie ksiądz widział dziecko.
Co Wy o tym sądzicie?
Pozdrawiam
Staszek
Awatar użytkownika
magda_eszet

Sympatyk

Post autor: magda_eszet »

Nie ma pewności i jeśli nie ma innych źródeł informacji, może pozostać na zawsze zagadką. W akcie urodzenia mojej babci też jest stwierdzenie, że urodziło się dziecię płci męskiej, któremu dano na imię Stanisław. Akt był sprostowany sądownie dopiero po wielu latach, kiedy babcia była już dorosła...
Pozdrawiam, Magda
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Magda ma rację. Spotykałam się z takimi błędami księdza przy urodzeniach. Imię żeńskie, a płeć męska albo odwrotnie.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Staszku dobrze by było porównać akt urodzenia jak i zgonu z USC z tym kościelnym.Może to coś by wyjaśniło?
Danka
Awatar użytkownika
rencr4

Sympatyk
Ekspert

Post autor: rencr4 »

Witam Staszku.
Ja też miałam podobny problem dotyczący mojej 4X prababci ur w 1817r. W opisie aktu było wpisane dziecko płci męskiej, natomiast w skorowidzu nazwisk poprawnie bo pisało Franciszka. Nawet pisałam w tej sprawie do AP. O ile masz dostęp do skorowidzów obu aktów sprawdź co jest w nich napisane. Może to pomoże rozwiązać zagadkę. :)
Pozdrawiam Renata
Stanisław_Szwarc

Sympatyk

Post autor: Stanisław_Szwarc »

Dzięki za podpowiedzi.
Zarówno w aktach jak i w skorowidzach jest to samo. Chyba to już pozostanie zagadką. Dziecko zmarło w wieku 2 lat, więc innych aktów nie będzie. Było nieślubne, a matka w rok po jego śmierci wyszła za mąż. Akta z tego okresu są bardzo nieporządne - pomyłki w numeracji itp.
Jeszcze raz dziękuję
Staszek
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Wasyluk »

Staszku, to masz jeszcze jeden trochę podobny przypadek.
Moja krewna Aleksandra Lewandowska wychodzi za mąż za Twojego krewnego Pawła Sufronowicza (Janów Podl. - M 11/1868). Tymczasem w aktach janowskich jest akt urodzenia chłopca - Aleksander (U 18/1849) i śladu o jego późniejszych losach. Ona z kolei miała się urodzić w Bublu (1849 lub 1850) gdzie żyli później jej rodzice, ale żadne dziecko z kilkorga następnych tam się nie rodziły. Wszystkie są w Janowie.

Wobec tego pomyłka, czy też pominięcie?

Krzysiek
Krzysztof Wasyluk
Awatar użytkownika
Tomek_Wojtaszek

Sympatyk

Post autor: Tomek_Wojtaszek »

Krzysztof_Wasyluk pisze:Wobec tego pomyłka, czy też pominięcie?
Przy przepisywaniu ksiąg nie takie rzeczy mogły się zdarzyć. W Końskowoli, którą częściowo indeksowałem, takich przypadków było mnóstwo, a zdarzały się i lepsze kwiatki - typu "pary homoseksualne" i inne "dżenderowe" bezeceństwa.

Jedynym sposobem dojścia do obiektywnej prawdy historycznej wydaje się (sugerowane kilka postów wyżej przez Danusię) dotarcie do innego egzemplarza ksiąg z tych lat.

HTH

(-) Tomek Wojtaszek
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Pewną poszlaką mogłaby okazać się jeszcze analiza daty urodzin dziecka.

Jeśli to dziecko "marcowe" prawdopodobnie chodziło o Kazimierza (4 marca - św. Kazimierz Królewicz), choć Kazimiera, której imię pochodzi od Kazimierza również nie jest wykluczona; jeśli "sierpniowe" - najpewniej była to dziewczynka.
Oczywiście podzielam opinię przedmówców co do weryfikacji płci dziecka w innych źródłach.

Pozdrawiam
Aneta
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, no to podpowiem pytaniem, ile dni miło dziecko w czasie chrztu by wiedzieć dokładnie ze to dziewczynka.
Myślę ze to była Kazimiera, a przy zgonie ktoś podał co nie bardzo usłyszał jak dziecku było na imię, może nawet ksiądz i to zapisał po swojemu co usłyszał. Spisy były robione z metryki oryginalnej, czyli z błędem, ale też nie słyszałem by ksiądz sprawdzał płeć ; pozdrawiam - Julian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”