Miałem sen ...

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

zlotko

Sympatyk

Miałem sen ...

Post autor: zlotko »

Miałem sen, że wszystkie akta metrykalne i dokumenty urzędów stanu cywilnego zostały zdigitalizowane i zindeksowane.
Miałem sen, że wszystkie dokumenty notarialne, hipoteczne i sądowe zostały opracowane pod kątem genealogii.
Miałem sen, że wszelkie akta grodzkie, ziemskie, miejskie i wiejskie sfotografowano, udostępniono i opracowano.
Miałem sen, że wszystkich naszych przodków ocalono od zapomnienia i przywrócono do genealogicznego życia.
Po przebudzeniu wiem, że wszyscy fotografujący, indeksujący, opracowujący i obrabiający technicznie materiały genealogiczne są wielcy.
Jesteście prawdziwymi bohaterami. Jesteście niczym średniowieczni budowniczowie katedr.
Dziękuję Wam
Złotko
Dubiczyńska_Maria

Sympatyk
Adept

Miałem sen ...

Post autor: Dubiczyńska_Maria »

Złotko, fajnie mieć takie sny :)
A ja proponuję na pamiatke Twojego snu ustanowić ten dzień Dniem Indeksujacego i obchodzic go uroczyście co roku - a może dzień, kiedy pierwsza osoba zindeksowała pierwszy akt w ramach Geneteki :)
Ja też dziekuję indeksującym.
Maria
Szukam Giżyckich z Podola, Dubiczyńskich z grodzieńszczyzny i nie tylko
dpawlak

Nieaktywny

Miałem sen ...

Post autor: dpawlak »

Mniej spania, więcej pracy zalecam, wtedy coś będziesz o niej wiedział, bo ze snu to wiesz niewiele.
Jak młody jesteś to może dożyjesz, że sen się ziści. ;-)
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Krzysztof29

Sympatyk

Miałem sen ...

Post autor: Krzysztof29 »

Złotko to wszystko będzie realne, przypuszczam że za około 100 lat. Myślę nawet że będzie program genealogiczny powiązany z bazami danych, wpiszesz imię i nazwisko przypuśćmy dziadka, podasz jego dane, a program po kilku sekundach sam zrobi drzewo genealogiczne przodków. Program też wskaże gdzie i którzy przodkowie występują w aktach sądowych, hipotecznych i innych. Wszystko to potem będzie sobie można przeglądać oczywiście w internecie bez ruszania się z domu. To co dzisiaj zajmuje wielu z nas kilka czy kilkanaście lat, a niektórym całe życie to w przyszłości będzie kwestia może kilku godzin.
Poszukiwane nazwisko: Turski - okolice Częstochowy, Jędrzejowa i Włoszczowy
Ash

Sympatyk
Nowicjusz

Miałem sen ...

Post autor: Ash »

Z drugiej strony co to by była za "frajda" z zajmowania się genealogią, kiedy wszystko mielibyśmy podane jak na tacy? ;)
Pozdrawiam Dagmara

Nazwiska: Romik, Kierczak, Tomala, Stańczak, Nikiel (Małopolska i Śląsk)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”