"Polska własność ziemska na Ukrainie w 1890 r."

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Krzysztof_Z.

Sympatyk

"Polska własność ziemska na Ukrainie w 1890 r."

Post autor: Krzysztof_Z. »

Prosiłbym o sprawdzenie czy wśród właścicieli występuje nazwisko Zembowicz / formy oboczne - Zębowicz, Ziembowicz /. W grę mogą wchodzić okręg lwowski , miejscowość Siemianówka, oraz Wołyń, okolice Łucka. Także inne miejsca. Z mglistych opowiadań rodzinnych przewijają się imiona Antoni, Marian i lata dziewięćdziesiąte XIX wieku.
Nawet za negatywną odpowiedź serdecznie dziękuję, pozdrawiam,
Krzysztof_Z
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Re: "Polska własność ziemska na Ukrainie w 1890 r."

Post autor: Łucja »

Krzysztof_Z. pisze:Prosiłbym o sprawdzenie czy wśród właścicieli występuje nazwisko Zembowicz / formy oboczne - Zębowicz, Ziembowicz /. W grę mogą wchodzić okręg lwowski , miejscowość Siemianówka, oraz Wołyń, okolice Łucka. Także inne miejsca. Z mglistych opowiadań rodzinnych przewijają się imiona Antoni, Marian i lata dziewięćdziesiąte XIX wieku.
Nawet za negatywną odpowiedź serdecznie dziękuję, pozdrawiam,
Krzysztof_Z
Nie ma w książce tych nazwisk. A współczesnych sprawdziłeś? http://www.nomer.org/allukraina/lastNam ... ber_6.html
90 osób i raczej Galicja (której książka nie obejmuje, tylko rosyjskie gubernie)

Łucja
Krzysztof_Z.

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Z. »

Dziękuję za link. Niespodziewanie sporo osób. Niestety po przejrzeniu nie mam skojarzeń z moją rodziną. Ten ślad jest nikły, w zawieruchach dwóch wojen i rewolucji pewnie dużo osób zginęło. Ci członkowie rodziny z którymi mam kontakt na razie niewiele mogą pomóc. Jeszcze raz wielkie dzięki, pozdrawiam,
Krzysztof_Z
Małgorzata2005

Sympatyk
Adept

Post autor: Małgorzata2005 »

Nie wiem czy jeszcze jest możliwość sprawdzenia , ale jeśli jest - to serdecznie proszę o sprawdzenie, czy wśród właścicieli występują osoby : Jabłonowski Edmund, Jabłonowski Władysław, Jabłonowski Stanisław, Jabłonowska Jadwiga - Wołyń , okolice Równego.

Pozdrawiam - Małgorzata
Pozdrawiam - Małgorzata
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Małgorzata2005 pisze:Nie wiem czy jeszcze jest możliwość sprawdzenia , ale jeśli jest - to serdecznie proszę o sprawdzenie, czy wśród właścicieli występują osoby : Jabłonowski Edmund, Jabłonowski Władysław, Jabłonowski Stanisław, Jabłonowska Jadwiga - Wołyń , okolice Równego.

Pozdrawiam - Małgorzata
Kutki - gub. wołyńska, powiat zwiahelski, kupione przez Chiczewskich (właściciel Roman Chiczewski) od Stanisława Jabłonowskiego.

W Słowniku jest informacja o tej transakcji:
http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_IV/954

Łucja
Małgorzata2005

Sympatyk
Adept

Post autor: Małgorzata2005 »

Łucjo, serdecznie Ci dziękuję za szybką odpowiedź.

Pozdrawiam - Małgorzata
Zohan85

Sympatyk

Post autor: Zohan85 »

Witam,
proszę o sprawdzenie nazwisk:

Mariański lub Maryanski
Krempla
Krępla
Chmiel
Dziuba
Poszukuje

Post autor: Poszukuje »

Dzień dobry

Proszę sprawdzić nazwisko Apolinary Krasinkiewicz/Kraśninkiewicz i jego żonę Anielę. Mieszkali i zginęli we wsi Znamiarówka.

Pozdrawiam serdecznie
Iwona
ODPOWIEDZ

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”