"Polska własność ziemska na Ukrainie w 1890 r."
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Krzysztof_Z.

"Polska własność ziemska na Ukrainie w 1890 r."
Prosiłbym o sprawdzenie czy wśród właścicieli występuje nazwisko Zembowicz / formy oboczne - Zębowicz, Ziembowicz /. W grę mogą wchodzić okręg lwowski , miejscowość Siemianówka, oraz Wołyń, okolice Łucka. Także inne miejsca. Z mglistych opowiadań rodzinnych przewijają się imiona Antoni, Marian i lata dziewięćdziesiąte XIX wieku.
Nawet za negatywną odpowiedź serdecznie dziękuję, pozdrawiam,
Krzysztof_Z
Krzysztof_Z
Re: "Polska własność ziemska na Ukrainie w 1890 r."
Nie ma w książce tych nazwisk. A współczesnych sprawdziłeś? http://www.nomer.org/allukraina/lastNam ... ber_6.htmlKrzysztof_Z. pisze:Prosiłbym o sprawdzenie czy wśród właścicieli występuje nazwisko Zembowicz / formy oboczne - Zębowicz, Ziembowicz /. W grę mogą wchodzić okręg lwowski , miejscowość Siemianówka, oraz Wołyń, okolice Łucka. Także inne miejsca. Z mglistych opowiadań rodzinnych przewijają się imiona Antoni, Marian i lata dziewięćdziesiąte XIX wieku.
Krzysztof_Z
90 osób i raczej Galicja (której książka nie obejmuje, tylko rosyjskie gubernie)
Łucja
-
Krzysztof_Z.

Dziękuję za link. Niespodziewanie sporo osób. Niestety po przejrzeniu nie mam skojarzeń z moją rodziną. Ten ślad jest nikły, w zawieruchach dwóch wojen i rewolucji pewnie dużo osób zginęło. Ci członkowie rodziny z którymi mam kontakt na razie niewiele mogą pomóc. Jeszcze raz wielkie dzięki, pozdrawiam,
Krzysztof_Z
Krzysztof_Z
-
Małgorzata2005

Nie wiem czy jeszcze jest możliwość sprawdzenia , ale jeśli jest - to serdecznie proszę o sprawdzenie, czy wśród właścicieli występują osoby : Jabłonowski Edmund, Jabłonowski Władysław, Jabłonowski Stanisław, Jabłonowska Jadwiga - Wołyń , okolice Równego.
Pozdrawiam - Małgorzata
Pozdrawiam - Małgorzata
Pozdrawiam - Małgorzata
Kutki - gub. wołyńska, powiat zwiahelski, kupione przez Chiczewskich (właściciel Roman Chiczewski) od Stanisława Jabłonowskiego.Małgorzata2005 pisze:Nie wiem czy jeszcze jest możliwość sprawdzenia , ale jeśli jest - to serdecznie proszę o sprawdzenie, czy wśród właścicieli występują osoby : Jabłonowski Edmund, Jabłonowski Władysław, Jabłonowski Stanisław, Jabłonowska Jadwiga - Wołyń , okolice Równego.
Pozdrawiam - Małgorzata
W Słowniku jest informacja o tej transakcji:
http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_IV/954
Łucja
-
Małgorzata2005