Zesłańcy - Rejon kański Kraju Krasnojarskiego w Rosji
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Witam serdecznie,
może ktoś wie i może mi podpowiedzieć gdzie szukać informacji o zesłanych do kraju Krasnojarskiego w rejon kański okolice Nowosioły.
Rok 1951.
Będę wdzięczna za wszelkie informacje.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Ewa
może ktoś wie i może mi podpowiedzieć gdzie szukać informacji o zesłanych do kraju Krasnojarskiego w rejon kański okolice Nowosioły.
Rok 1951.
Będę wdzięczna za wszelkie informacje.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Ewa
-
wiktor_jatkiewicz

Witam!Moja ciocia zesłana w 1954 z rodzicami i siostra była takze w Krasnojarskim kraju i wróciła do kraju w 1958.Zalezy gdzie mieszkali przed zesłaniem pani krewni.Ciocia jeszcze żyje i zbierała dokumenty dotyczące jej zesłania.
Pozdrawiam,Wiktor
Pozdrawiam,Wiktor
Witam panie Wiktorze,
moja ciocia była zesłana z mężęm i córką w okolice Nowosioły w 1951 roku.
Mieszkali w Gumbiszkach parafia koleśnicka to chyba była, przynajmniej w 1909 roku.
Właśnie w Nowosiołach ciocia urodziła jeszcze dwie córki. Dokładnej nazwy miejscowości w której mieszkali niestety nie znam. Do Polski wrócili w 1956 roku w grudniu.
Może ciocia coś będzie wiedziała?? Nazwisko mojej cioci Dogiel.
pozdrawiam
Ewa
moja ciocia była zesłana z mężęm i córką w okolice Nowosioły w 1951 roku.
Mieszkali w Gumbiszkach parafia koleśnicka to chyba była, przynajmniej w 1909 roku.
Właśnie w Nowosiołach ciocia urodziła jeszcze dwie córki. Dokładnej nazwy miejscowości w której mieszkali niestety nie znam. Do Polski wrócili w 1956 roku w grudniu.
Może ciocia coś będzie wiedziała?? Nazwisko mojej cioci Dogiel.
pozdrawiam
Ewa
-
wiktor_jatkiewicz

Witam pani Ewo!
CZyli jak moja ciocia z terenów obecnej Litwy.Dopytam sie skąd ma ksero dokument w którym opisano wszystko,dlaczego i kiedy ich Zrehabilitowano.Wiem ze takie rzeczy sa w Wilnie ale nie wiem w którym archiwum,Dopytam się.Sa jeszcze karty repatriacyjne jak wracali obywatele do Polski właśnie po w latach 50-tych i pózniej i mieli wydawane takie ze zdjęciami i sa one w Archiwum Akt Nowych.
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... ly_id=2857
Pozdrawiam,Wiktor
Ps.Oczywiscie Dopytam sie o nazwisko
CZyli jak moja ciocia z terenów obecnej Litwy.Dopytam sie skąd ma ksero dokument w którym opisano wszystko,dlaczego i kiedy ich Zrehabilitowano.Wiem ze takie rzeczy sa w Wilnie ale nie wiem w którym archiwum,Dopytam się.Sa jeszcze karty repatriacyjne jak wracali obywatele do Polski właśnie po w latach 50-tych i pózniej i mieli wydawane takie ze zdjęciami i sa one w Archiwum Akt Nowych.
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... ly_id=2857
Pozdrawiam,Wiktor
Ps.Oczywiscie Dopytam sie o nazwisko
-
wiktor_jatkiewicz

Pani. Ewo .
Nie wiem dokładnie kiedy sie z ciocia zobaczę i tez mamkarty repatriacyjne ale jej rodziców- moich prapradziadkow.Zobacze czy tez byli w tych okolicach co pani krewni.
Pozdrawiam,Wiktor
Może znajdzie coś pani nie w archiwum w Wilnie ale w Ministerstwie Spraw Wewnętrznych jeżeli pani krewnych Zrehabilitowano.Moi niestety byli w Krasnojarskim Kraju ale w Suchobuzinskim rejonie.
Nie wiem dokładnie kiedy sie z ciocia zobaczę i tez mamkarty repatriacyjne ale jej rodziców- moich prapradziadkow.Zobacze czy tez byli w tych okolicach co pani krewni.
Pozdrawiam,Wiktor
Może znajdzie coś pani nie w archiwum w Wilnie ale w Ministerstwie Spraw Wewnętrznych jeżeli pani krewnych Zrehabilitowano.Moi niestety byli w Krasnojarskim Kraju ale w Suchobuzinskim rejonie.
-
wiktor_jatkiewicz