Abramowicz, Grygorczuk, Jarocki(a), Onisia, Eufrosinia

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Post autor: joanna23 »

Szukam jakichkolwiek wiadomości na temat :
1. ormian żydowskich (emigrantach ze wschodu)
2. nazwiska Abramowicz, Grygorczuk , Jarocki(a) - podlasie
3. imion Onisia i Eufrosinia (Eufrozyna) :roll:

dziękuje za każde info :P
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Mam Jarockich na Podlasiu w moim drzewie genealogicznym, ale to jest popularne nazwisko.
Potrzebuje wiecej szczegolow, zeby sprawdzic.
1. ktore lata
2. jakie miejsce (wies, miasto, parafia)
3. jakie imiona
4. ewentualnie jaki herb, jesli byli to Jaroccy herbowi ?
Serdecznosci
Bozenna
Abramczyk_Suleiman

Sympatyk

Re: Abramowicz, Grygorczuk, Jarocki(a), Onisia, Eufrosinia

Post autor: Abramczyk_Suleiman »

joannayvona2302 pisze:Szukam jakichkolwiek wiadomości na temat :
1. ormian żydowskich (emigrantach ze wschodu)
Jeśli chodzi o żydowskich Ormian, to moje nazwisko ma dość wiele wspólnego z tym tematem. Wiem, że dawny prezydent Białorusi na uchodźstwie - Mikoła Abramczyk (ang: Mikola Abramchyk) miał pochodzenie ormiańsko - żydowskie.
Jest teoria, iż moje nazwisko wywodzi się od "arabskich Żydów" zwanych Mizrachim (bądź Mizrahi), którzy osiedlili się w Polsce około XVII wieku przybywając wraz z falą Ormian i Żydów sefardyjskich z terenów Turcji, a w XVIII wieku zostało utworzone to nazwisko.
Pisemnych źródeł co do tego nie posiadam, lecz opieram się na danych z Internetu, oraz wiedzy na temat głębokich korzeni mojej rodziny.

Jeśli natomiast chodzi o nazwisko 'Abramowicz', to jest to typowo aszkenazyjskie nazwisko (oryginalna, niemiecka pisownia - Abramovitz, ang. Abramovich) wywodzące się od europejskich Żydów, którzy w późniejszym czasie osiedlili się głównie w Europie wschodniej i Rosji. Jako przykład sławnej osoby mogę podać właściciela Chelsea Londyn Romana Abramowicza. ;)

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”