Jeduszyn
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Jeduszyn
Poszukuję informacji na temat miejscowości/wsi Jeduszyn (prawdopodobnie teren Kresów). Moja babcia (panieńskie nazwisko - Janiszewska) urodziła się tam w roku 1915. Szukałem na kilka sposobów w internecie, ale niestety nigdzie nie znalazłem żadnych informacji.
-
Białobrzeski_Marek

Jeduszyn
Zakładam, że babcia nie żyje, a co na to jej rodzeństwo, ewentualnie dzieci, które może w części też tam się urodziły
?
Marek
Marek
Jeduszyn
A coś więcej o babci możesz powiedzieć? Skąd posiadasz informację na temat miejsca jej urodzenia? Akt ślubu dziadków posiadasz? Nic nie wyjaśnia?
-
Sawicki_Julian

Jeduszyn
Witaj nowy genealogu, nie ma prawa być metryka ur. w necie z roku 1915, może być, ale po roku 2015, obowiązuje 100 lat leżenia ksiąg w gminie ( jeśli w Polsce ), są na pewno i w parafii, ale jaka to będzie dla wsi Jeduszyn, ( może Cerkiew ) wypada szukać na mapie z dawnej Polski. Znaleźć coś w metrykach na Ukrainie, to trzeba mieć dokładne dane by tam napisać, ale może mieszka tam nadal ktoś z rodziny Janiszewskich. Ja mam podobny problem, ale nikt nie pomoże, pozostaje nadzieja na 1 % ze ktoś z tamtej strony z Polaków też szuka ; pozdrawiam - Julian