Jeduszyn

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Benjamin

Jeduszyn

Post autor: Benjamin »

Poszukuję informacji na temat miejscowości/wsi Jeduszyn (prawdopodobnie teren Kresów). Moja babcia (panieńskie nazwisko - Janiszewska) urodziła się tam w roku 1915. Szukałem na kilka sposobów w internecie, ale niestety nigdzie nie znalazłem żadnych informacji.
Białobrzeski_Marek

Sympatyk
Nowicjusz

Jeduszyn

Post autor: Białobrzeski_Marek »

Zakładam, że babcia nie żyje, a co na to jej rodzeństwo, ewentualnie dzieci, które może w części też tam się urodziły :)?

Marek
Ewafra

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Jeduszyn

Post autor: Ewafra »

A coś więcej o babci możesz powiedzieć? Skąd posiadasz informację na temat miejsca jej urodzenia? Akt ślubu dziadków posiadasz? Nic nie wyjaśnia?
Sawicki_Julian

Sympatyk

Jeduszyn

Post autor: Sawicki_Julian »

Witaj nowy genealogu, nie ma prawa być metryka ur. w necie z roku 1915, może być, ale po roku 2015, obowiązuje 100 lat leżenia ksiąg w gminie ( jeśli w Polsce ), są na pewno i w parafii, ale jaka to będzie dla wsi Jeduszyn, ( może Cerkiew ) wypada szukać na mapie z dawnej Polski. Znaleźć coś w metrykach na Ukrainie, to trzeba mieć dokładne dane by tam napisać, ale może mieszka tam nadal ktoś z rodziny Janiszewskich. Ja mam podobny problem, ale nikt nie pomoże, pozostaje nadzieja na 1 % ze ktoś z tamtej strony z Polaków też szuka ; pozdrawiam - Julian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”