Geneteka -- Błędy

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Młynarka

Sympatyk
Kontakt:

Geneteka - par. Targoszyce - prośba o wyjaśnienie

Post autor: Młynarka »

W Genetece par. Targoszyce umieszczona została w Wielkopolsce i rzeczywiście istnieje tam taka miejscowość.
Jednak miejscowości zawarte w uwagach wskazują, że chodzi o Targoszyce koło Katowic.
Czy jest to błąd?
Pozdrawiam
Lila Molenda
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Geneteka - par. Targoszyce - prośba o wyjaśnienie

Post autor: Młochowski_Jacek »

W takim razie jest to błąd. Indeksy Targoszyc trafią do woj. śląskiego.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
witek_mazuchowski

Sympatyk
Nowicjusz

Geneteka - prośba o wyjaśnienie

Post autor: witek_mazuchowski »

Przeglądając dokumenty z wizytacji par. Górzno porównuję wszystkie pojawiające się tam nazwiska z zapisami Geneteki. Na kilkanaście już sprawdzonych nazwisk ŻADNE nie występuje w zindeksowanych metrykach.
Czy to możliwe?
Poza tym proszę o objaśnienie: Lista rozwijana zawiera informację "B 1722-1906 - Górzno". Po wybraniu tej pozycji i uzyskaniu listingu pojawia się informacja "Urodzenia (B) - Górzno MAZ 1718-1895" ale nad tabelą wciąż jest nagłówek "Lata 1722-1906".
Jak się to wszystko ma do siebie? Pogubiłem się w tych datach :(
kuba_ch

Sympatyk
Kontakt:

Geneteka - prośba o wyjaśnienie

Post autor: kuba_ch »

Górzno to nie jedyny przypadek gdzie jest różnica w datach na liście wyboru a liście z indeksami ,

W woj łódzkim na 16 parafi w 9 występują różnice w zakresie dat !!! Ponad połowa.
min Bełchów; Bolimów; Brzeziny; Głowno; Grocholice; Jeżów; Petrykozy; Skoszewy; Żelazna.

Czyli który zakres dat jest poprawny ???
Podejrzewam iz taka sytuacja jest również w innych województwach
Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Ćwikliński_Leszek »

Genetyka jak ładnie napisał Jacek jest z założenia naszym wspólnym dziełem i chyba wszystkim zależy żeby wszystko w niej działało prawidłowo. Dziękuję „Kubie_ch” za założenie tego wątku.
Tak jak w każdym dynamicznie rozwijającym się dziele nie ustrzeżemy się błędów i pomyłek.
Ostatnio dość intensywnie sprawdzamy wprowadzone dane i poprawiamy na bieżąco zauważone błędy. Jest tego niestety trochę i mamy dość dużo z tym pracy. Przepraszamy jeżeli na czyjeś uwagi nie zareagowaliśmy. Obiecuję że będę na bieżąco informował o poprawionych błędach.
Proszę też o zgłaszanie najlepiej na tym forum swoich uwag, na pewno nie zostaną bez odpowiedzi.

- do GENETEKI wprowadzamy wszystkie indeksy jakie nam przysyłacie. Jest założony specjalny filtr który blokuje wyświetlanie niektórych rekordów (chrzty 100lat, śluby 80), zgony są wyświetlana wszystkie.
- poprawiłem wyświetlanie rekordów w parafii Siemianówka (woj. Lwowskie), zgłoszone przez Iwonę Łaptuszyńską (zamiana kolumn nazwiska z imionami)
- poprawiliśmy umiejscowienie parafii Gutowy zgłoszone przez Kubę
- poprawiłem wyświetlanie rekordów zgony w parafii Barłożno p 1865r zgłoszone przez Kubę.
Był niepotrzebny znak > przy nazwisku który blokował dalsze dane.
- pracujemy nad prawidłowym wyszukiwaniem nazwisk z polskimi znakami, jeżeli ktoś zauważy tu jakiś problem prosimy o dokładne określenie problemu.

pozdrowienia

Leszek
Ostatnio zmieniony sob 15 lis 2008, 23:08 przez Ćwikliński_Leszek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Łaptaszynska_Iwona

Sympatyk
Adept

Geneteka-błędy.

Post autor: Łaptaszynska_Iwona »

Jeszcze potrzebna jest mała korekta. Siemianówka- urodzenia 1825- 1855
Pozdrawiam Iwona Łaptaszyńska.
Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

Geneteka-błędy.

"Siemianówka- urodzenia 1825- 1855"

W przysłnym orginale nie ma zapisów z roku 1829 a jest z 1929. Czy mam to zmienić?

pozdrowienia

Leszek
Ostatnio zmieniony sob 15 lis 2008, 23:50 przez Ćwikliński_Leszek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Łaptaszynska_Iwona

Sympatyk
Adept

Oczywiście.Pierwotnie w tabeli pojawił się błąd.Zamiast 8 wskoczyła 9-tka. Pisałam o tym juz dawno do Jacka. Czyli zamiast roku 1929 powinno być 1829 i zakres lat urodzeń 1825-1855.
Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

"Czyli zamiast roku 1929 powinno być 1829 i zakres lat urodzeń 1825-1855."

Poprawiłem proszę sprawdzić.

pozdrowienia

Leszek
Awatar użytkownika
Łaptaszynska_Iwona

Sympatyk
Adept

Tak,teraz jest już dobrze.
Awatar użytkownika
Janusz_Mielcarek

Nieaktywny
Mistrz

Geneteka-błędy.

Post autor: Janusz_Mielcarek »

Jacku, wszystkie nazwiska jakie podałem znajdują się w indeksie przesłanym do geneteki. Dziwna sprawa, bo przedtem "moje" nazwiska wyszukiwarka odnajdowała bezbłędnie. Nie wiem kiedy problem zaczął występować - po prostu wczoraj sprawdziłem te z "polskimi literami" i jest tak jak napisałem.
Ryszardzie, w tych "zawiłościach" poruszonych przez Ciebie jestem zupełnie nie zorientowany. Będę Ci wdzięczny za kilka słów wyjaśnienia - może być na pw.
Pozdrowienia.
Janusz Mielcarek
Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

Geneteka-błędy.

Poprawiliśy umiejscowienie Parafii Stanowiska gm. Kluczewo woj. łódzkie - zgłoszenie poprawki Kornelia Major.

pozdrowienia

Leszek
Old_Water
Nowicjusz

Geneteka-błędy.

Post autor: Old_Water »

Witam
Przeglądając dane z Geneteki, natrafiłem na zgony z miejscowości Jelonki, są one przypisane do woj. małopolskiego. Czy to jest poprawne ? Raczej uważam że to woj. mazowieckie.
Pozdrawiam
Piotr
marbl

Sympatyk

Geneteka-błędy.

Post autor: marbl »

Bazie Genetyki pojawia sie parafia Łopiennik, prawdopodobniw chodzi o parafię Łopiennik (pow. krasnystaw)
marbl

Sympatyk

Re: Geneteka-błędy.

Post autor: marbl »

W bazie genetyki jest użyta nazwa Łopienniki na pewno chodzi tu o parafię Łopiennik pow. Krasnystaw co widać po zgrupowaniu nazwiska Sawa, które tutaj jest bardzo częste (jest to również uwidocznione w bazie genetyki). W okolicy tej jest kilka wsi o nazwie Łopiennik (Górny, Dolny, Nadrzeczny, Poleśny) ale nazwa parafii to Łopiennik. W celu odróznienia tej parafii od innych "Łopienników" występujących woj. lubelskim dobrze jest podać nazwę powiatu.
pozdrowienia, marek
Zablokowany

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”