Krajce - gdzie to jest?

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

BasiaKruk

Krajce - gdzie to jest?

Post autor: BasiaKruk »

Witam,
na liscie poległych w wojnie 1918 -1920 znalazłam brata mojego dziadka Macieja Kowalczyka, który zginął własnie w miejscowości Krajce w 1920 roku. Niestety nie mogę nigdzie znaleźć tej miejscowości, Prosze o pomoc. Z góry dziekuję.
Basia
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Krajce - gdzie to jest?

Post autor: joanna23 »

Basiu nie wiem czy o tą miejscowość Ci chodzi, ale ...znajduje się na Białorusi (do dnia dzisiejszego) miejscowość KRAICY - jakieś 120 km od Mińska , może to ta ???
Joanna z d. Sawicka
Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
bezet

Członek PTG
Adept

Krajce - gdzie to jest?

Post autor: bezet »

Witam
Basiu ,czy na liście poległych nie było nazwy jednostki wojskoweJ?Prawdopodobnie była podana data
smierci.Takie dane mogą umożliwic odnalezienie nazwy miejscowości.
Pozdrawaim
Zygmunt
bezet

Członek PTG
Adept

Krajce - gdzie to jest?

Witam
Chciałbym doprecyzowac inf.Joannyivony: m.Krajcy leży na obszrze Berezynskiego Rezerwatu Biosfery,na południe(ok.20km) od trasy Mińsk -Połock,ca połowa odległości.

Z.B.
p.s.Sprawdziłbym jednak w oparciu o inf.zawarte na liście poległych ,czy "berezynskie" Krajcy są tymi,
w których poległ brat dziadka.
Joanna_Januszewska

Członek PTG
Nowicjusz

Krajce - gdzie to jest?

Post autor: Joanna_Januszewska »

Witam,
na liście poległych zamieszczonej na genealogach jest informacja, że Maciej Kowalczyk - zginął 19 maja 1920 roku w Krajcach, był starszym szeregowym w 24 p.p.
Nie wiem czy te informacje pomogą w ustaleniu czy to te Krajce.
Joanna
bezet

Członek PTG
Adept

Krajce - gdzie to jest?

Witam
Basiu,to są te!!! Krajce.
Cytuję za autorem opracowania "Zarys historii wojennej 24 p.p."-porucznik Józef Pałac
(pisownia oryginału)
..."Kompanje 9-a i 10-a wykonywują energiczny wypad za Berezynę w celu stwierdzenia siły ugrupowań nieprzyjacielskich. 9-a kompanja pod naporem nieprzyjaciela zajmujacego w tym czasie brzeg Berezyny,
wycofuje się na zachodni brzeg rzeki,natomiast 10-a kompanja na tyłach rosyjskich zostaje otoczona przez przeważające siły nieprzyjacielskie.Dowódca kompanji,porucznik Tomkiewicz, wykorzystując teren, walczy
dwa dni na tyłach nieprzyjacielskich,wreszcie w dniu 19 maja z ciężkimi stratami udaje mu się przebić
do pułku, na prawy brzeg Berezyny".
Krajce leżą,niestety, na lewym brzegu Berezyny
Całość pod adresem:http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/doccontent?id=50316 (powinno się świecić !?)
Pozdrawiam
Zygmunt
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”