Witam,
na liscie poległych w wojnie 1918 -1920 znalazłam brata mojego dziadka Macieja Kowalczyka, który zginął własnie w miejscowości Krajce w 1920 roku. Niestety nie mogę nigdzie znaleźć tej miejscowości, Prosze o pomoc. Z góry dziekuję.
Basia
Krajce - gdzie to jest?
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Krajce - gdzie to jest?
Basiu nie wiem czy o tą miejscowość Ci chodzi, ale ...znajduje się na Białorusi (do dnia dzisiejszego) miejscowość KRAICY - jakieś 120 km od Mińska , może to ta ???
Joanna z d. Sawicka
Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
Krajce - gdzie to jest?
Witam
Basiu ,czy na liście poległych nie było nazwy jednostki wojskoweJ?Prawdopodobnie była podana data
smierci.Takie dane mogą umożliwic odnalezienie nazwy miejscowości.
Pozdrawaim
Zygmunt
Basiu ,czy na liście poległych nie było nazwy jednostki wojskoweJ?Prawdopodobnie była podana data
smierci.Takie dane mogą umożliwic odnalezienie nazwy miejscowości.
Pozdrawaim
Zygmunt
Krajce - gdzie to jest?
Witam
Chciałbym doprecyzowac inf.Joannyivony: m.Krajcy leży na obszrze Berezynskiego Rezerwatu Biosfery,na południe(ok.20km) od trasy Mińsk -Połock,ca połowa odległości.
Z.B.
p.s.Sprawdziłbym jednak w oparciu o inf.zawarte na liście poległych ,czy "berezynskie" Krajcy są tymi,
w których poległ brat dziadka.
Chciałbym doprecyzowac inf.Joannyivony: m.Krajcy leży na obszrze Berezynskiego Rezerwatu Biosfery,na południe(ok.20km) od trasy Mińsk -Połock,ca połowa odległości.
Z.B.
p.s.Sprawdziłbym jednak w oparciu o inf.zawarte na liście poległych ,czy "berezynskie" Krajcy są tymi,
w których poległ brat dziadka.
-
Joanna_Januszewska

Krajce - gdzie to jest?
Witam,
na liście poległych zamieszczonej na genealogach jest informacja, że Maciej Kowalczyk - zginął 19 maja 1920 roku w Krajcach, był starszym szeregowym w 24 p.p.
Nie wiem czy te informacje pomogą w ustaleniu czy to te Krajce.
Joanna
na liście poległych zamieszczonej na genealogach jest informacja, że Maciej Kowalczyk - zginął 19 maja 1920 roku w Krajcach, był starszym szeregowym w 24 p.p.
Nie wiem czy te informacje pomogą w ustaleniu czy to te Krajce.
Joanna
Krajce - gdzie to jest?
Witam
Basiu,to są te!!! Krajce.
Cytuję za autorem opracowania "Zarys historii wojennej 24 p.p."-porucznik Józef Pałac
(pisownia oryginału)
..."Kompanje 9-a i 10-a wykonywują energiczny wypad za Berezynę w celu stwierdzenia siły ugrupowań nieprzyjacielskich. 9-a kompanja pod naporem nieprzyjaciela zajmujacego w tym czasie brzeg Berezyny,
wycofuje się na zachodni brzeg rzeki,natomiast 10-a kompanja na tyłach rosyjskich zostaje otoczona przez przeważające siły nieprzyjacielskie.Dowódca kompanji,porucznik Tomkiewicz, wykorzystując teren, walczy
dwa dni na tyłach nieprzyjacielskich,wreszcie w dniu 19 maja z ciężkimi stratami udaje mu się przebić
do pułku, na prawy brzeg Berezyny".
Krajce leżą,niestety, na lewym brzegu Berezyny
Całość pod adresem:http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/doccontent?id=50316 (powinno się świecić !?)
Pozdrawiam
Zygmunt
Basiu,to są te!!! Krajce.
Cytuję za autorem opracowania "Zarys historii wojennej 24 p.p."-porucznik Józef Pałac
(pisownia oryginału)
..."Kompanje 9-a i 10-a wykonywują energiczny wypad za Berezynę w celu stwierdzenia siły ugrupowań nieprzyjacielskich. 9-a kompanja pod naporem nieprzyjaciela zajmujacego w tym czasie brzeg Berezyny,
wycofuje się na zachodni brzeg rzeki,natomiast 10-a kompanja na tyłach rosyjskich zostaje otoczona przez przeważające siły nieprzyjacielskie.Dowódca kompanji,porucznik Tomkiewicz, wykorzystując teren, walczy
dwa dni na tyłach nieprzyjacielskich,wreszcie w dniu 19 maja z ciężkimi stratami udaje mu się przebić
do pułku, na prawy brzeg Berezyny".
Krajce leżą,niestety, na lewym brzegu Berezyny
Całość pod adresem:http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/doccontent?id=50316 (powinno się świecić !?)
Pozdrawiam
Zygmunt