Prośba o rozczytanie aktów zgonu
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Marek.Podolski

Prośba o rozczytanie aktów zgonu
Mam z AD Tarnów dwa akty zgonu na jednej stronie, które nie mogę rozczytać poprawnie.
https://drive.google.com/file/d/0B8rJcZ ... sp=sharing
- akt 6 to zgon Edwarda Nowaczyńskiego: nie bardzo wiem kogo dotyczy wyraz "Josephi", czy to jest ojciec Edwarda czy dla podanej tu jego żony Anny Hollender jest to matka, która zmarła kilka dni później i jest wpisana w akcie 8;
- akt 8 to zgon Józefy Hollender: tutaj nie kojarzę całego zapisu po nazwisku.
Pozdrawiam
Marek
https://drive.google.com/file/d/0B8rJcZ ... sp=sharing
- akt 6 to zgon Edwarda Nowaczyńskiego: nie bardzo wiem kogo dotyczy wyraz "Josephi", czy to jest ojciec Edwarda czy dla podanej tu jego żony Anny Hollender jest to matka, która zmarła kilka dni później i jest wpisana w akcie 8;
- akt 8 to zgon Józefy Hollender: tutaj nie kojarzę całego zapisu po nazwisku.
Pozdrawiam
Marek
- Marek.Podolski

- kwroblewska

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
A wyjasnienie w jaki ma byc języku?? Akt jest po łacinie, jeśli nie chcesz nic tłumaczyć to musisz poczekac na dobrego łacinnika, który wyjasni ci w tym samym języku czy po łacinie.sloniatko60 pisze:Nie zgubiłem się - nie chcę nic tłumaczyć, tylko wyjaśnić kwestię jak wyżej.
Czytać ze zrozumieniem.
Pozdrawiam
Marek
__
Krystyna
- Marek.Podolski

- kwroblewska

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
sloniatko60 pisze:Zamiast pomagać to pouczacie.
![]()
Sądzę, że są takie osoby co chcą tylko pomóc. Nie dziękuję tym co li tylko pouczają.
Pozdrawiam
Marek
p.s.
Jak ktoś umie po łacinie, niemiecku, polsku, francusku - to niech tak mi wyjaśni wyżej wymienioną kwestię zagadkę.
No to spróbuję pomóc, tak jak ja to odczytuję
Zagadka to nie jest, odszukaj więcej dokumentów dotyczących rodziny Hollender i niejasności się wyjaśnią.
Poz.6 Zmarł Edward Nowaczyński mąż, zostawił żonę Annę urodzoną Hollender, syn Józefa i N [N – imię matki Edwarda nieznane] – lat 43
Poz.8 Zmarła Józefa Hollender wdowa po Kazimierzu Hollender urodzona Hankiewicz pochodząca ze Stanisławowa - lat 82
Jakiś związek między osobami z poz.6 i 8 pewnie był – mieszkały pod tym samym numerem domu 119, założyłaby, że Józefa Hollender l.82 była babcią Anny dd Hollender żony Edwarda.
Odszukaj akt urodzenia Anny Holender, akt ślubu jej rodziców, to może i Józefę Hollender spotkasz w tym akcie ślubu.
___
Krystyna
- Marek.Podolski

- Marek.Podolski

Ten Edward Nowaczyński miał na drogie imię także Józef. Wiem to z szematyzmów królestwa Galicji - był oficjałem sądowym wpierw w Rzeszowie, potem Tarnów. Aktu urodzenia w Tarnowie nie ma, toteż zostaje Rzeszów lub okolice. AP Rzeszów odpowiedział, że nie maja akt z tych lat i kierują do parafii. Tutaj znów niemiłosiernie "wydziwiają" i utrudniają.
Ale nie poddaję się i szukam dalej
Pozdrawiam
Marek
Ale nie poddaję się i szukam dalej
Pozdrawiam
Marek