UDSKIOR

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Ostry_80

UDSKIOR

Post autor: Ostry_80 »

Witam serdecznie,

Zwróciłem się z prośbą do UDSKIOR o udostępnienie informacji nt. mojego Dziadka. Otrzymałem odpowiedź, że muszę wykazać pokrewieństwo ( poświadczone za zgodność z oryginałem kopie dokumentów) oraz przedstawić cel i sposób wykorzystania udostępnionych akt. Zwracam się więc do osób, które przechodziły tę ścieżkę - jaki cel wykazały ? ( podanie, że akta są do celów genealogicznych, a do takich właśnie są spowoduje odrzucenie wniosku).

Pozdrawiam
Janusz
slawek_krakow

Sympatyk

Post autor: slawek_krakow »

Awatar użytkownika
sponikowski

Sympatyk

Post autor: sponikowski »

Miałem przyjemność z UDSKiOR. Napisałem list z prośbą o udzielenie informacji czy posiadają materiały interesującej mnie osoby (brata mojego dziadka), a jeśli tak to jakie to są materiały i jakie koszty musiałbym ponieść w celu uzyskania ich kserokopii / skanów. W liście podałem kim był a cel: zebranie możliwie pełnej wiedzy w celu podjęcia czynności zmierzających do wznowienia procesu i rehabilitacji jego osoby (skazany m.in za przynależność do "nielegalnej organizacji" AK). Do listu załączyłem wydruki skanów posiadanych przeze mnie odpisów aktów potwierdzających pokrewieństwo (wywód pokrewieństwa), a także skan mojego dowodu osobistego. Materiały otrzymałem za darmo.

pozdrawiam - Sławek
Ostry_80

Post autor: Ostry_80 »

Witam,

Dziękuję Sławku za pomocną odpowiedź.

Pozdrawiam
Janusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”