Co oznaczają następujące sformułowania w w latach 1818-38
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Mam pytanie co może oznaczać w 1838 roku następujące sformułowanie "duszność zostawiwszy majątku w Budowli i Inwentarzu około Złotych Tysiąc"
oraz w roku 1818" Pawlakówny małżonków w wsi Głusku Gminie Maławieś na gospodarstwie mieszkających maiąca kwartał ieden.
Wpisy dotyczą Mazowsza Może ktoś wie co dane odnoszące do gospodarstwa rolnego oznaczały.??
Pozdrawiam Paweł
oraz w roku 1818" Pawlakówny małżonków w wsi Głusku Gminie Maławieś na gospodarstwie mieszkających maiąca kwartał ieden.
Wpisy dotyczą Mazowsza Może ktoś wie co dane odnoszące do gospodarstwa rolnego oznaczały.??
Pozdrawiam Paweł
Wyrazy wyrwane z kontekstu wyglądają na zbyt dosłowne tłumaczenie. Proszę przesłać zdjęcie dokumentu na adres
krzysztof-zamojski1945@wp.pl
Postaram się przetłumaczyć na zrozumiały język. Pozdrawiam
krzysztof-zamojski1945@wp.pl
Postaram się przetłumaczyć na zrozumiały język. Pozdrawiam
- piotr_nojszewski

- Kontakt:
A czy to o kwartale nie pochodzi aby z aktu zgonu?
Wtedy to pewnie wiek zmarlego dziecka.
Wtedy to pewnie wiek zmarlego dziecka.
pozdrawiam
Piotr
Piotr
teks jest po polsku tylko z odczytaniem mam kłopot a właściwie ze znaczeniem tego co został wpisane.
-
Pawel_Jurewicz

Myślę , tak jak Krzysztof, że fragmenty wywane z kontekstu, może pełne zdanie pomoże to zrozumieć lepiej.
Jedynie mogę się domyślać, że "duszność" to przyczyna zgonu, a dalszy ciąg to skrócony opis pozostawionej schedy.
W drugim akcie podobnie jak Piotr, wydaje się , że chodi o wiek zmarłej dziewczynki (?)
Paweł J.
Jedynie mogę się domyślać, że "duszność" to przyczyna zgonu, a dalszy ciąg to skrócony opis pozostawionej schedy.
W drugim akcie podobnie jak Piotr, wydaje się , że chodi o wiek zmarłej dziewczynki (?)
Paweł J.
-
maria.mazur

Znaczenie drugiego tekstu jest prawdopodobnie takie, jak powiedział Piotr.
We wsi Głusku w gminie Mała Wieś zmarła XXX mająca wieku jeden kwartał (trzy miesiace) córka gospodarzy rolnych małżeństwa XY, Nazwisko panieńskie matki zmarłego dziecka - Pawlak
pozdrawiam
Maria
We wsi Głusku w gminie Mała Wieś zmarła XXX mająca wieku jeden kwartał (trzy miesiace) córka gospodarzy rolnych małżeństwa XY, Nazwisko panieńskie matki zmarłego dziecka - Pawlak
pozdrawiam
Maria
odczytałem dokument
Roku 1818 dnia 15 czerwca. Przed Nami Proboszczem Głuskim sprawującem obowiązki Urzędnika Stany Cywilnego Gminy Głuskiej, w Powiecie Błońskim Obwodzie Warszawskim, Województwie Mazowieckim, stawili się Piotr Koblak lat 32 liczący, i Józef Araźny lat 54 liczący gospodarze w wsi Głusku Gminie Maławieś zamieszkali, y oświadczyli Nam, iż dnia 13 miesiąca i roku bieżących, o godzinie 4 po południu, w domu pod numerem 1 umarła Józefa córka Andrzeja Karlińskiego i Zofii Pawlakówny małżonków w wsi Głusku Gminie Maławieś na gospodarstwie mieszkających maiąca kwartał ieden. Akt niniejszy zeyścia po przeczytaniu onegoż stawaiącym
w takim razie to oznacza że to jej wiek dziękuje za podpowiedź
A co w przypadku pierwszym??
Roku 1818 dnia 15 czerwca. Przed Nami Proboszczem Głuskim sprawującem obowiązki Urzędnika Stany Cywilnego Gminy Głuskiej, w Powiecie Błońskim Obwodzie Warszawskim, Województwie Mazowieckim, stawili się Piotr Koblak lat 32 liczący, i Józef Araźny lat 54 liczący gospodarze w wsi Głusku Gminie Maławieś zamieszkali, y oświadczyli Nam, iż dnia 13 miesiąca i roku bieżących, o godzinie 4 po południu, w domu pod numerem 1 umarła Józefa córka Andrzeja Karlińskiego i Zofii Pawlakówny małżonków w wsi Głusku Gminie Maławieś na gospodarstwie mieszkających maiąca kwartał ieden. Akt niniejszy zeyścia po przeczytaniu onegoż stawaiącym
w takim razie to oznacza że to jej wiek dziękuje za podpowiedź
A co w przypadku pierwszym??
-
Marek_Delert

Co może być w pierwszym odpowiedział Ci już Paweł. Większej wiedzy nie uzyskasz nie przedstawiając dokumentu.
Tu nie ma wróżek.
Miło by było gdybyś się podpisywał chociaż imieniem.
Marek
Tu nie ma wróżek.
Miło by było gdybyś się podpisywał chociaż imieniem.
Marek
Przepraszam wstawiam dokument.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e9e ... 382d6.html
Paweł K.
Imię wstawiałem może nie wszędzie sorki
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e9e ... 382d6.html
Paweł K.
Imię wstawiałem może nie wszędzie sorki
-
AdamKrawczyk

-
Marek_Delert

Ciekawy wątek dotyczący pieniędzy. Trochę powinien rozjaśnić.
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-printview ... t-15.phtml
Marek
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-printview ... t-15.phtml
Marek
Czyli jak rozumiem ktoś kto żył w owym czasie i określany jest w dokumentach OSADNIK/GOSPODARZ był człowiekiem wolnym pracującym na własnym gospodarstwie "wolny chłop" lub "szlachta zagrodowa" Z tego co pamiętam uwłaszczenie chłopów na Mazowszu odbyło się dopiero w okresie powstania styczniowego.
Czy możecie zweryfikować moje dane.
Paweł K.
Czy możecie zweryfikować moje dane.
Paweł K.