USC-udostępnienie ksiąg

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

spaw_13

Sympatyk

USC-udostępnienie ksiąg

Post autor: spaw_13 »

Witam
Proszę powiedzcie jak załatwiacie księgi do indeksowania. Wystąpiłem o udostępnienie ksiąg metrykalnych i dostałem niestety odpowiedź negatywną. Ustawa o ochronie danych i takie tam. Czy znacie jakieś konkretne przepisy na których można się oprzeć w prośbie o udostępnienie? Do jakich lat ta ustawa obowiązuje i czy w ogóle jest możliwość załatwienia w całości ksiąg do sfotografowania? Proszę pisać wszystko co może pomóc.
Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Cieśla_Jerzy

Nieaktywny

Post autor: Cieśla_Jerzy »

Ochrona danych osobowych dotyczy osób żyjących.

8)
Jerzy Cieśla
Cieśla - Kownacica, Bednarczyk - Leonów
powiat garwoliński
spaw_13

Sympatyk

Czyli w takim razie USC powinien mi udostępnić księgi np od 1851? Czy jest na to jakaś ustawa?
Michał
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
PiotrGerasch

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: PiotrGerasch »

przed zadaniem pytania na forum wypada trochę poczytać. Inaczej nowy post staje się niczym innym niż forumowym "spamem". Temat udostępniania zasobów USC (z zasady nie są udostępniane nazwę to umownie "masowo") jest wałkowany i tutaj i na forgenie ładnych parę miesięcy. Temat indeksowania również, nie wspominając o regulacjach prawnych dotyczących tej materii.
Trochę szacunku

Piotr Gerasch
spaw_13

Sympatyk

Dzięki za sugestie.
Michał
Pozdrawiam,
Michał
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”