Wieczorek i Marcinek

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

jerzyp

Wieczorek i Marcinek

Post autor: jerzyp »

Witam,
szukam pomocy w uzyskaniu informacji o moich śląskich przodkach Wieczorkach i Marcinkach z Raciborza. Babcia moja Emilia Popławska z Wieczorków, córka rolników z Raciborza Jana i Karoliny z Marcinków.

W 1922 r poślubiła w Rybniku Piotra Popławskiego, szlachcica herbu Trzaska, porucznika Wojska Polskiego. Emilia Wieczorek z zawodu była pielęgniarką, a jej siostra Maria nauczycielką (również w Rybniku). Obie zaangażowane były w działalność plebiscytową i propolski ruch powstańczy w rejonie Rybnika. Były spokrewnione (chyba poprzez moją prababcię Karolinę) z ks. doktorem Józefem Okrentem z Rybnika.

Chciałbym poznać bliżej losy moich pradziadków - może Ktoś będzie w stanie mi pomóc.
Załączam kilka zdjęć, które posiadam.

Jerzy Popławski (wnuk Piotra i Emilii Popławskich)

Maria Wieczorek
Obrazek

Karolina Wieczorek
Obrazek

Ksiądz Okrent z rodziną Wieczorek
Obrazek

Emilia Wieczorek
Obrazek

Emilia Wieczorek i Piotr Popławski
Obrazek

Maria Wieczorek ze swoimi uczennicami
Obrazek
basiaps

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: basiaps »

Witaj.
Czy znane są Ci dane na temat Jana Marcinka? To znaczy kiedy i gdzie się urodził? Czy taka osoba występuje w Twojej rodzinie?

O Wieczorku mam kilka informacji. W Rybniku, a konkretnie w dzielnicy Paruszowiec 29 grudnia 1874(?) urodził się Teofil Wieczorek, s. Szymona i Marianny zd. Kulik. W 1900 roku ożenił się z Anną Plisz, córką Jana i Marii. urodzona w Brzeziu pod Raciborzem. Obydwoje mieszkali w Rybniku. Może to nie Twoja rodzina, ale..

Pozdrawiam serdecznie
Basia

Szukam: Konstancja Klimaszewska ur. ok. 1836 w Łasku ?
jerzyp

Witaj Barbaro.
Dzięki za zainteresowanie i odpowiedź.Niestety,moja wiedza o rodzinie Wieczorków i Marcinków jest bardzo skromna.W dużej części
to zasługa wojny i przedwczesnej śmierci mojego Ojca Alberta.Opiera się na Jego wspomnieniach,kilku ocalałych fotografiach i paru
dokumentach,które udało mi się zdobyć.
O nazwisku panieńskim prababci Karoliny dowiedziałem się z pozyskanego aktu zgonu babci Emilii z domu Wieczorek.Tak więc wiadomo,że Karolina Wieczorek była z domu Marcinek,a jej mąż Jan był rolnikiem z Raciborza.[wzmianka o tym występuje w akcie
ślubu Emilii i Piotra Popławskiego.Nie znam dokładnej daty ani miejsca urodzenia Emilii Wieczorek.Zmarła 29 kwietnia 1943 w
Krynkach woj.podlaskie w wieku 44 lat, a więc urodziła się w 1899 r.Co do miejsca-na podstawie wzmianki o ojcu rolniku z Raciborza i starej fotografii z I komunii[z podpisem Ratibor] przypuszczam ,że urodziła się w Raciborzu.
Odpis aktu ślubu,który miał miejsce w Rybniku, dostarcza kilka informacji.Uroczystość odbyła się w parafii św.Antoniego,a ślubu
udzielił wujek babci ks.prof. Okrent w obecności świadków : ks.J.Brandysa-kapelana wojskowego z Rybnika i por.Mariana Głuta
z Rybnika . Podobno , odbyło się to bardzo uroczyście.Jest też wzmianka w dokumencie, że Jan Wieczorek nie żyje.
Nie mam informacji kiedy i dlaczego rodzina Wieczorków znalazła się w Rybniku. Być może miało to jakiś związek z plebiscytem na Śląsku w wyniku którego, część ziemi raciborskiej pozostała w granicach Niemiec.
Jeśli chodzi o Marię[starszą siostrę Emilii] to wspominano,że była nauczycielką w szkole żeńskiej [ chyba w Rybniku ]. Brała czynny
udział w powstaniu śląskim, dostała się do niewoli niemieckiej i była katowana. Zmarła przed wojną- podobno zapadła na zdrowiu
w wyniku pobicia.Tak w skrócie wygląda cała moja wiedza dotycząca rodziny Wieczorków i Marcinków. Nie poddaję się i nie ustaję
w wysiłkach poszukiwawczych.
Pozdrawiam. Jerzy Popławski z Ostródy
basiaps

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: basiaps »

Witam.
Czasem musimy wiele szukać, a czasem wystarczy jeden mały ślad, który okazuje się kluczowym w poznawaniu historii naszej rodziny.
Piszesz, że Maria uczyła w szkole. Jeśli pracowała w Rybniku, to po powstaniach śląskich w tym mieście było wiele placówek, prowadzonych przez SS Urszulanki. One miały wyłączność na prowadzenie szkoły żeńskiej. Tak więc, Maria mogła pracować w szkole żeńskiej, patrząc na jej zdjęcie wśród uczennic. Nawiasem mówiąc, piękne są te zdjęcia. Wielkie i bardzo cenne pamiątki. W archiwum w Raciborzu znajdują się dokumenty z rybnickiego gimnazjum - http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index. ... nik&word2= . Może tam znajdują się ciekawe informacje, może jakaś opinia podpisana przez Marię?

Jeśli przydadzą się takie informacje na temat osoby o nazwisku Marcinek, to podaję notę biograficzną dotyczącą Jana.
MARCINEK JAN,
Więzień więzienia w Raciborzu, w KL Auschwitz nr 171329, w KL Mauthausen.
Urodzony 1.09.1873 r. w Lubomi k.Wodzisławia Śl. pow. rybnicki, robotnik. Członek POW Górnego Śląska, były powstaniec - uczestnik trzeciego powstania śląskiego. Aresztowany 5.04.1943 r. za pomoc jeńcom wojennym. Więziony w Raciborzu, następnie od 24.12.1943 r. zarejestrowany w KL Auschwitz jako więzień nr 171329. Transportem zbiorowym 27.11.1944 r. przekazany do KL Mauthausen. Zmarł z wycieńczenia po powrocie z obozu do domu dnia 3.12.1945 r.
Bibliografia: M. Brzost "Rybnicki Inspektorat Armii Krajowej", Katowice 1995, s. 21; I. Pająk "Mieszkańcy Śląska, Podbeskidzia, Zagłębia Dąbrowskiego w KL Auschwitz", Katowice 1998, s. 448; Zbiory J. Delowicza (kserokopia z relacją Karola Kozuba), skor. 7.
Nota pochodzi z książki "Martyrologium mieszkańców Ziemi Rybnickiej, Wodzisławia Śl., Żor, Raciborza w latach 1939-1945", autor Jerzy Klistała. Książka jest dostępna również w wersji internetowej tutaj.

To kilka informacji, które znalazłam tak na szybko. Wiadomo, że wiele więcej można znaleźć w archiwach.

Pozdrawiam serdecznie
Basia

Szukam: Konstancja Klimaszewska ur. ok. 1836 w Łasku ?
jerzyp

Witaj Barbaro.
Dziękuję bardzo za pomoc dotychczasową i wskazówki dotyczące poszukiwań.
Pozdrawiam serdecznie.Jerzy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”