Witam
Wybieram się do Kutna i Łęczycy. Czy ktoś z Was był tam i zna panujące zwyczaje (zarządzenia)? Czy są ograniczenia w dostępie do Ksiąg Ludności Stałej? Czy można do woli robić zdjęcia?
Andrzej
PS. Może ktoś poleci jakiś nocleg w Kutnie, Łęczycy lub okolicy?
AP w Kutnie i Łęczycy
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- bartoszchwiałkowski

AP w Kutnie i Łęczycy
Witaj,
byłem kilkukrotnie w Łęczycy. Nie wiem czy to obowiazek ale każdorazowo zapowiadałem swoją wizytę uprzedzając, że będę i co chciałbym zobaczyć. Przeglądałem m.in. księgi ludności stałej parafii Topola Królewska - nie było żadnych problemów ani z przeglądaniem ani z robieniem zdjęć. Pracownia nie jest zbyt okazała (klitka pewnie 3x3m, dwa stoliki, ale Panie miłe i pomocne. Remont przydałby się jednak pospiesznie - obiekt to Archiwum nie tylko z nazwy
byłem kilkukrotnie w Łęczycy. Nie wiem czy to obowiazek ale każdorazowo zapowiadałem swoją wizytę uprzedzając, że będę i co chciałbym zobaczyć. Przeglądałem m.in. księgi ludności stałej parafii Topola Królewska - nie było żadnych problemów ani z przeglądaniem ani z robieniem zdjęć. Pracownia nie jest zbyt okazała (klitka pewnie 3x3m, dwa stoliki, ale Panie miłe i pomocne. Remont przydałby się jednak pospiesznie - obiekt to Archiwum nie tylko z nazwy
-
Czarnecki_Andrzej

Co do Kutna - niewiele dodać, niewiele ująć z poprzedniej wypowiedzi.
Pracownia niezbyt okazała... za to Panie BARDZO miłe i BARDZO pomocne.
Sugeruję wcześniejszy telefon, bo KLS-ów (niektórych) może akurat nie być w archiwum (w trakcie digitalizacji), ale za to panie mają
(w trakcie tworzenia) indeksy do KLS-ów.
Pracownia niezbyt okazała... za to Panie BARDZO miłe i BARDZO pomocne.
Sugeruję wcześniejszy telefon, bo KLS-ów (niektórych) może akurat nie być w archiwum (w trakcie digitalizacji), ale za to panie mają
(w trakcie tworzenia) indeksy do KLS-ów.