Księga pamięci:transporty Polaków z Warszawy do KL Auschwitz
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- MonikaMaria

Jak w tytule - chwilowo dysponuję wyżej wymienioną pozycją i chętnie podzielę się zawartymi informacjami. W książce znajdują się listy poszczególnych transportów do Auschwitz - podane są daty transportu, numery, nazwiska i narodowość więźniów, a także data urodzenia i zawód, jeśli znane. Jest też trochę kopii fotografii i dokumentów obozowych.
Książka nie jest moja, wypożyczyłam ją i maksymalnie do końca miesiąca muszę oddać - tak więc tylko do tego czasu mogę pomóc w poszukiwaniach.
Na prośby o sprawdzenie nazwisk, ze względu na chroniczny brak czasu, odpowiadać będę prawdopodobnie raz dziennie, późnym wieczorem albo wcześnie rano.
Pozdrawiam,
Monika
Książka nie jest moja, wypożyczyłam ją i maksymalnie do końca miesiąca muszę oddać - tak więc tylko do tego czasu mogę pomóc w poszukiwaniach.
Na prośby o sprawdzenie nazwisk, ze względu na chroniczny brak czasu, odpowiadać będę prawdopodobnie raz dziennie, późnym wieczorem albo wcześnie rano.
Pozdrawiam,
Monika
Droga Moniko,
Jesteś w stanie sprawdzić Zofia Dębiec 29.8.1927 r., Iły, została przywieziona do KL Auschwitz w dniu 12-13.8.1944 . Jest może na liście ? Jakieś dodatkowe informacje ?
Dziękuję.
Jesteś w stanie sprawdzić Zofia Dębiec 29.8.1927 r., Iły, została przywieziona do KL Auschwitz w dniu 12-13.8.1944 . Jest może na liście ? Jakieś dodatkowe informacje ?
Dziękuję.
- MonikaMaria

Zofia Dębiec jest na liście osób przewiezionych do Auschwitz z Pruszkowa w dniach 12-13 sierpnia 1944. Z dodatkowych informacji - została przeniesiona do Ravensbruck, przeżyła. Nie ma podanego numeru więźnia - prawdopodobnie nie został przydzielony.
Pozdrawiam,
Monika M. Bugajna
Monika M. Bugajna
Jęsli można prosić o sprawdzenie nazwiska Jerzy Stecki, ur.1921r, byłabym bardzo wdzięczna
Wiem, że ostatecznie zginął w obozie w Mauthausen ale wcześniej był więźniem Auschwitz
Bardzo dziękuję za chęć pomocy
Pozdrawiam
Ewa
Wiem, że ostatecznie zginął w obozie w Mauthausen ale wcześniej był więźniem Auschwitz
Bardzo dziękuję za chęć pomocy
Pozdrawiam
Ewa
- MonikaMaria

Ewo, Jerzy Stecki, urodzony 16.08.1921 w Warszawie, student, został przewieziony do Auschwitz 1 lutego 1941, numer obozowy 9726. W roku 1942 przewieziony do Mauthausen. Tym transportem wywiezieni zostali aresztowani w odwecie za strajk tramwajarzy w grudniu 1940 działacze związków zawodowych (głównie tramwajarze, kolejarze i urzędnicy) oraz członkowie ruchu oporu i organizacji młodzieżowych (głównie PPS, OM TUR i Czerwone Harcerstwo), a także osoby aresztowane w innych okolicznościach, m. in. za przechowywanie broni lub kontakt z organizacjami konspiracyjnymi. Transport ten z Warszawy wyruszył 6.01.1941, do Auschwitz przybył w nocy z 31 stycznia na 1 lutego 1941.
Pozdrawiam,
Monika M. Bugajna
Monika M. Bugajna
Witaj Moniko
proszę sprawdź, czy jest coś o Bieleckiej Władysławie nr ob. 24153 aresztowanej w październiku 1942 w Kozienicach,
i Barańskiej Ksawerze aresztowanej w maju 1944 w Warszawie.
Z góry dziękuję za chęć pomocy.
Serdecznie pozdrawiam
Elżbieta
proszę sprawdź, czy jest coś o Bieleckiej Władysławie nr ob. 24153 aresztowanej w październiku 1942 w Kozienicach,
i Barańskiej Ksawerze aresztowanej w maju 1944 w Warszawie.
Z góry dziękuję za chęć pomocy.
Serdecznie pozdrawiam
Elżbieta
- Irena_Kaczmarek

- MonikaMaria

Elżbieto,
Bieleckiej Władysławy ani Barańskiej Ksawery nie ma, niestety, w spisie.
Ireno,
w spisie są Stanisław i Józef Necka - podejrzewam, że chodzi o te same osoby, tylko wystąpił błąd w zapisie nazwiska. Zofii nie ma - sprawdzałam zarówno pod nazwiskiem po mężu, jak i panieńskim.
Stanisław (ur. 20.03.1896) i Józef (ur. 17.03.1922 w miejscowości Dobre) zostali przewiezieni do Auschwitz transportem z Pruszkowa 4 września 1944. Stanisław otrzymał numer obozowy 194389, został przeniesiony z Auschwitz, nie jest jednak podane kiedy, ani dokąd. Józef otrzymał numer obozowy 194390, w roku 1944 został przeniesiony do obozu we Flossenburgu, prawdopodobnie do jego podobozu w Leitmeritz (Litomierzyce, Czechy).
Bieleckiej Władysławy ani Barańskiej Ksawery nie ma, niestety, w spisie.
Ireno,
w spisie są Stanisław i Józef Necka - podejrzewam, że chodzi o te same osoby, tylko wystąpił błąd w zapisie nazwiska. Zofii nie ma - sprawdzałam zarówno pod nazwiskiem po mężu, jak i panieńskim.
Stanisław (ur. 20.03.1896) i Józef (ur. 17.03.1922 w miejscowości Dobre) zostali przewiezieni do Auschwitz transportem z Pruszkowa 4 września 1944. Stanisław otrzymał numer obozowy 194389, został przeniesiony z Auschwitz, nie jest jednak podane kiedy, ani dokąd. Józef otrzymał numer obozowy 194390, w roku 1944 został przeniesiony do obozu we Flossenburgu, prawdopodobnie do jego podobozu w Leitmeritz (Litomierzyce, Czechy).
Pozdrawiam,
Monika M. Bugajna
Monika M. Bugajna
- Stasiakowski_Wojtek

- MonikaMaria

Elżbieto,
Zbigniewa nie ma w spisie. Marian (ur. 19.07.1900 w Warszawie), Waldemar (ur. 21.02.1927 w Warszawie) i Władysław (ur. 24.10.1905 w Warszawie) zostali przewiezieni do Auschwitz transportem z Pruszkowa dnia 17 września 1944. Otrzymali numery obozowe kolejno: 199135, 199136, 199137. W roku 1944 (prawdopodobnie 22.10, wtedy był transport warszawiaków z Auschwitz do Flossenburga) wszyscy trzej zostali przewiezieni do Flossenburga, przy danych Waldemara jest adnotacja, że przeżył. Wielu więźniów Flossenburga zostało pod koniec 1944 przeniesionych do podobozu w Leitmeritz (Litomierzyce, Czechy) do pracy w fabryce silników, więc być może także i oni tam trafili. Notabene, zarówno do Auschwitz, jak i prawdopodobnie do Flossenburga, zostali zabrani tym samym transportem, co mój stryjeczny dziadek.
Wojtku,
Zenon Omiecki (w książce pisownia przez "ę", Omięcki), ur. 4.02.1907 w Warszawie, trafił do Auschwitz 4.09.1944 transportem z Pruszkowa. Jego numer obozowy to 193750. W roku 1944 został przeniesiony do obozu we Flossenburgu.
Beato,
Michała Szlachetko nie ma w spisie, jest Piotr (ur. 10.11.1897, Huta), z zawodu konduktor, przywieziony z Pawiaka transportem z dnia 16.10.1941. Jego numer obozowy to 21763. Zmarł w Auschwitz 17.04.1942. W książce jest kopia listy przyjętych do obozu, na której widnieje jego nazwisko - podaj mi adres mailowy na PW, najpóźniej w weekend prześlę Ci skan.
Piotra Tchórzewskiego (ani Tchorzewskiego) niestety w spisie nie ma.
Zbigniewa nie ma w spisie. Marian (ur. 19.07.1900 w Warszawie), Waldemar (ur. 21.02.1927 w Warszawie) i Władysław (ur. 24.10.1905 w Warszawie) zostali przewiezieni do Auschwitz transportem z Pruszkowa dnia 17 września 1944. Otrzymali numery obozowe kolejno: 199135, 199136, 199137. W roku 1944 (prawdopodobnie 22.10, wtedy był transport warszawiaków z Auschwitz do Flossenburga) wszyscy trzej zostali przewiezieni do Flossenburga, przy danych Waldemara jest adnotacja, że przeżył. Wielu więźniów Flossenburga zostało pod koniec 1944 przeniesionych do podobozu w Leitmeritz (Litomierzyce, Czechy) do pracy w fabryce silników, więc być może także i oni tam trafili. Notabene, zarówno do Auschwitz, jak i prawdopodobnie do Flossenburga, zostali zabrani tym samym transportem, co mój stryjeczny dziadek.
Wojtku,
Zenon Omiecki (w książce pisownia przez "ę", Omięcki), ur. 4.02.1907 w Warszawie, trafił do Auschwitz 4.09.1944 transportem z Pruszkowa. Jego numer obozowy to 193750. W roku 1944 został przeniesiony do obozu we Flossenburgu.
Beato,
Michała Szlachetko nie ma w spisie, jest Piotr (ur. 10.11.1897, Huta), z zawodu konduktor, przywieziony z Pawiaka transportem z dnia 16.10.1941. Jego numer obozowy to 21763. Zmarł w Auschwitz 17.04.1942. W książce jest kopia listy przyjętych do obozu, na której widnieje jego nazwisko - podaj mi adres mailowy na PW, najpóźniej w weekend prześlę Ci skan.
Piotra Tchórzewskiego (ani Tchorzewskiego) niestety w spisie nie ma.
- gosia.6806

Witaj Moniko
a może jest tam Władysław Lipa ?
Nie znam więcej szczegółów ponieważ zostałam poproszona o zapytanie.
Wiem tylko ze zaginął w czasie zawieruchy wojennej.Ponoć go szukali po wojnie przez różne instytucje ale nie go nie znaleziono.
Pozdrawiam
Goska
a może jest tam Władysław Lipa ?
Nie znam więcej szczegółów ponieważ zostałam poproszona o zapytanie.
Wiem tylko ze zaginął w czasie zawieruchy wojennej.Ponoć go szukali po wojnie przez różne instytucje ale nie go nie znaleziono.
Pozdrawiam
Goska
Ostatnio zmieniony śr 04 cze 2014, 21:40 przez gosia.6806, łącznie zmieniany 1 raz.