Gdzie są księgi parafialne z Białorusi XVIII w.?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Gdzie są księgi parafialne z Białorusi XVIII w.?
Witam,
Gdzie (w jakim archiwum) są dostępne księgi parafialne z terenu dzisiejszej Białorusi z XVIII w.? Chodzi mi oczywiście o wyznanie rzymsko-katolickie.
XIX wieczne są w archiwach państwowych, ale gdzie są wcześniejsze? W samych parafiach katolickich na Białorusi?
Pozdrawiam
Piotr
Gdzie (w jakim archiwum) są dostępne księgi parafialne z terenu dzisiejszej Białorusi z XVIII w.? Chodzi mi oczywiście o wyznanie rzymsko-katolickie.
XIX wieczne są w archiwach państwowych, ale gdzie są wcześniejsze? W samych parafiach katolickich na Białorusi?
Pozdrawiam
Piotr
-
julia_jarmola

Witam!
A kto to wie
gdzie są księgi?
Od dłuższego czasu koresponduję z archiwami i ZAGS-ami, aby złapać trop,gdzie szukać i co? I niewiele wskórałam! Z Mińska po raz któryś nie otrzymałam odpowiedzi, dość przyzwoicie zachowują się w Grodnie, a z ZAGS-ów otrzymuję sprzeczne informacje.
Z Grodna napisano mi też tylko o stanie posiadania archiwaliów z XIX w., nic nie wspominają o wcześniejszych.Może gdzieś w jakiejś parafii cudem się coś uchowało z wieku XVIII. Spróbuj napisać, a nuż trafisz na życzliwego księdza, który będzie chciał pomóc.
Życzę powodzenia i wytrwałości

Julia.
A kto to wie
Od dłuższego czasu koresponduję z archiwami i ZAGS-ami, aby złapać trop,gdzie szukać i co? I niewiele wskórałam! Z Mińska po raz któryś nie otrzymałam odpowiedzi, dość przyzwoicie zachowują się w Grodnie, a z ZAGS-ów otrzymuję sprzeczne informacje.
Z Grodna napisano mi też tylko o stanie posiadania archiwaliów z XIX w., nic nie wspominają o wcześniejszych.Może gdzieś w jakiejś parafii cudem się coś uchowało z wieku XVIII. Spróbuj napisać, a nuż trafisz na życzliwego księdza, który będzie chciał pomóc.
Życzę powodzenia i wytrwałości
Julia.
-
Sroczyński_Włodzimierz

trzeba konkretniej;)
"z dzisiejszej Białorusi" to dośc ogólne chyba, a jest róznica z jakiej diecezji
np na Litwie chyba (tj bardziej niż chyba:) nie tylko z dzisiejsze Litwy są:)
"z dzisiejszej Białorusi" to dośc ogólne chyba, a jest róznica z jakiej diecezji
np na Litwie chyba (tj bardziej niż chyba:) nie tylko z dzisiejsze Litwy są:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Krzysztof29

Mnie interesują księgi parafii rzym. - kat. Dubrowna położonej na wschód od Mińska niedaleko od obecnej granicy z Rosją. W internecie są zdjęcia tego kościoła, a raczej tego co z niego pozostało tj. trochę murów z otworami po oknach. Wnioskuję, że parafia tam nie istnieje. Tereny te po II rozbiorze w 1793 r. przypadły Rosji. Po I wojnie światowej pozostały w Rosji. Podejrzewam, że bolszewicy zlikwidowali parafię rzym. - kat. która do dziś nie odrodziła się. Interesowałyby mnie księgi tej parafii od roku 1787 do 1840. Ciekawe czy gdzieś mogły się zachować ? Jestem skołonny opłacić komuś ich kwerendę pod kątem interesującego mnie nazwiska.
Poszukiwane nazwisko: Turski - okolice Częstochowy, Jędrzejowa i Włoszczowy
-
Pawel_Jurewicz

Radzę sprawdzić w Schematyżmie diecezji mińskiej lub mohylewskiej do jakiej parafii należał ten kościół , czy był oddzielną parafią , czy filią . schematyzmy z końca XIXw/ początku XX w są w Bibliotece Kresowej http://www.wastan.pl/biblioteka/index.html. Jeśli to była diecezja mohylewska, to może byc różnie, bo całe archiwum w Mohylewie w latach 30tych było źródłem surowca dla miejscowej fabryki papieru i ocalało bardzo niewiele zasobów.
Same księgi metrykalne jeśli się zachowały, to zapewne będą w NAHRB w Mińsku, niestety ani na stronie archiwum, ani w przewodniku po zbiorach nie ma kompletnego indeksu dostępnych ksiąg. Swego czasu w Lublinie wydano broszurkę dostepnych ksiąg metrykalnych w archiwach białoruskich , ale nie zanam jej zawartości.
Pozostaje chyba zapytanie w miarę konkretne kolegów z Mińska, najlepiej to zrobić przez forum vgd.ru, gdzie jest trochę przyjaznych dusz.
Pozdrawiam
Paweł jurewicz
Same księgi metrykalne jeśli się zachowały, to zapewne będą w NAHRB w Mińsku, niestety ani na stronie archiwum, ani w przewodniku po zbiorach nie ma kompletnego indeksu dostępnych ksiąg. Swego czasu w Lublinie wydano broszurkę dostepnych ksiąg metrykalnych w archiwach białoruskich , ale nie zanam jej zawartości.
Pozostaje chyba zapytanie w miarę konkretne kolegów z Mińska, najlepiej to zrobić przez forum vgd.ru, gdzie jest trochę przyjaznych dusz.
Pozdrawiam
Paweł jurewicz
-
Krzysztof29

Pawle, a czy może znasz tytuł tej książki? Może ktoś z forumowiczów ma ją w swoim posiadaniu i mógłby sprawdzić czy znajdują się w niej informacje o księgach metrykalnych parafii rzym. kat. DubrownaPawel_Jurewicz pisze:Same księgi metrykalne jeśli się zachowały, to zapewne będą w NAHRB w Mińsku, niestety ani na stronie archiwum, ani w przewodniku po zbiorach nie ma kompletnego indeksu dostępnych ksiąg. Swego czasu w Lublinie wydano broszurkę dostepnych ksiąg metrykalnych w archiwach białoruskich , ale nie zanam jej zawartości
Poszukiwane nazwisko: Turski - okolice Częstochowy, Jędrzejowa i Włoszczowy
-
noreczkaau

Krszysztofie ,
ja radze napisac do Archiwum Bialoruskiego i zapytac ( niestety zapytanie musi byc po rosyjsku ) , no i musiz wiedziec do jakiej parafii nalezal ten kosciol. Ja pisalam dwukrotnie ( przez email ) i w ciagu tygodnia dostawalam odpowiedz . Wlasnie wczoraj dostaalm opdowiedz ze maja ksiegi metryklane parafii ktora mnie interesuje , i mam przelac na konto Banku w USA ekwiwalent 182300 rubli bialoruskich akonto zaliczki. Reszte ja znajda konkretny wpis .
Pozdrowienia Elka
ja radze napisac do Archiwum Bialoruskiego i zapytac ( niestety zapytanie musi byc po rosyjsku ) , no i musiz wiedziec do jakiej parafii nalezal ten kosciol. Ja pisalam dwukrotnie ( przez email ) i w ciagu tygodnia dostawalam odpowiedz . Wlasnie wczoraj dostaalm opdowiedz ze maja ksiegi metryklane parafii ktora mnie interesuje , i mam przelac na konto Banku w USA ekwiwalent 182300 rubli bialoruskich akonto zaliczki. Reszte ja znajda konkretny wpis .
Pozdrowienia Elka
-
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Krzysztofie - posiadam reprint wydawnictwa z roku 1912 pod tytułem Nasze Kościoły w tomie I jest krótka historia parafii i miejscowości Dubrowna dekanat Orsza archidiecezja mohylewska. Jeżeli jesteś zainteresowany daj znać na PW to prześlę Ci skany tych stron.
Grażyna
Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Również interesowałyby mnie te księgi białoruskie - w tych rejonach nastąpiło potężna wymordowanie polskości, brak dostępu do ksiąg z końca XVIII i pocz XIX wieku, szczególnie rzymskich, powoduje że nie można odtwarzać tożsamości wielu rodów.
Pozdrawiam, Marcin Niewalda - Genealogia Polaków
-
gosia_21_33

Księgi z terenu WKL z okresu przedrozbiorowego są rozproszone.
Część, nie wiadomo jak duża, przechowywana jest w NIAB w Mińsku i terenowych oddziałach. To archiwum nawet nie opublikowało wyczerpującego katalogu tego, co przechowują. Jako przykład mogę podać księgi parafii Ruszona z terenu Inflant Polskich (to wprawdzie nie WKL) , właśnie z XVIII w., które leżą w Mińsku, a nigdzie nie ma na ten temat informacji. Tu chyba główną przyczyną jest brak środków finansowych na porządną inwentaryzację.
Niewielka część znajduje się w LVIA w Wilnie – to głównie księgi z terenów obecnie przygranicznych z Litwą.
Nie wiadomo jaka część tych starych ksiąg przechowywana jest nadal w archiwach parafialnych. Tu ponownie przykład z terenu Inflant Polskich – księgi sięgające przełomu XVII i XVIII z parafii Agłona leżą po dziś dzień w archiwum parafialnym i władze kościelne nikomu nie zezwalają na dostęp do nich z powodu złego stanu zachowania.
Jest też kwestia parafii likwidowanych po 1831 i 1863 roku. Przeważnie archiwa tych parafii trafiały do archiwów ówczesnych państwowych i tam należy ich szukać.
Są też miejsca zupełnie nieoczekiwane, np. księgi z terenu byłego województwa witebskiego i mścisławskiego z samego początku XVIII w. trafiły do archiwum w Petersburgu:
https://spbarchives.ru/infres/-/archive/cgia/2292/2/70
Niestety, nie zostały zdygitalizowane.
Reasumując – pierwszym miejscem jest NIAB. Potem można poszukać kontaktu z parafią, ale oni na ogół nie odpowiadają.
Powodzenia.
Część, nie wiadomo jak duża, przechowywana jest w NIAB w Mińsku i terenowych oddziałach. To archiwum nawet nie opublikowało wyczerpującego katalogu tego, co przechowują. Jako przykład mogę podać księgi parafii Ruszona z terenu Inflant Polskich (to wprawdzie nie WKL) , właśnie z XVIII w., które leżą w Mińsku, a nigdzie nie ma na ten temat informacji. Tu chyba główną przyczyną jest brak środków finansowych na porządną inwentaryzację.
Niewielka część znajduje się w LVIA w Wilnie – to głównie księgi z terenów obecnie przygranicznych z Litwą.
Nie wiadomo jaka część tych starych ksiąg przechowywana jest nadal w archiwach parafialnych. Tu ponownie przykład z terenu Inflant Polskich – księgi sięgające przełomu XVII i XVIII z parafii Agłona leżą po dziś dzień w archiwum parafialnym i władze kościelne nikomu nie zezwalają na dostęp do nich z powodu złego stanu zachowania.
Jest też kwestia parafii likwidowanych po 1831 i 1863 roku. Przeważnie archiwa tych parafii trafiały do archiwów ówczesnych państwowych i tam należy ich szukać.
Są też miejsca zupełnie nieoczekiwane, np. księgi z terenu byłego województwa witebskiego i mścisławskiego z samego początku XVIII w. trafiły do archiwum w Petersburgu:
https://spbarchives.ru/infres/-/archive/cgia/2292/2/70
Niestety, nie zostały zdygitalizowane.
Reasumując – pierwszym miejscem jest NIAB. Potem można poszukać kontaktu z parafią, ale oni na ogół nie odpowiadają.
Powodzenia.
Pozdrawiam
Marek
PS: W wiadomościach poprzez PW proszę zaznaczać opcję "Powiadom e-mailem".
Marek
PS: W wiadomościach poprzez PW proszę zaznaczać opcję "Powiadom e-mailem".
-
Ludwik_Olczyk

- Kontakt:
A może by tak zrobić zestawienie tego co jest, o czym wiemy, z podziałem na dekanaty?
Ja np. bym chętnie przekazał do poczekalni materiały jakimi dysponuję, ale nie wiem jak to zrobić.
A mam w formie zdjęć i wywody i księgi, których nie ma w archiwach i manuskrypty.
Nie chcę by to przepadło.
A może dać do AGAD.
Sam już nie wiem.
Pozdrawiam serdecznie.
Ja np. bym chętnie przekazał do poczekalni materiały jakimi dysponuję, ale nie wiem jak to zrobić.
A mam w formie zdjęć i wywody i księgi, których nie ma w archiwach i manuskrypty.
Nie chcę by to przepadło.
A może dać do AGAD.
Sam już nie wiem.
Pozdrawiam serdecznie.