Selicki (Sielicki) Eugeniusz - poszukujemy informacji

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Jurowski_Rafał

Sympatyk
Kontakt:

Selicki (Sielicki) Eugeniusz - poszukujemy informacji

Post autor: Jurowski_Rafał »

T: "Poszukujemy informacji o Eugeniuszu Selickim (Sielickim)"

Moja znajoma z Rosji poprosiła mnie o umieszczenie zapytania dotyczącego lotnika Eugeniusza Selickiego na polskim forum genealogicznym, może ktoś powiąże tą osobę z jakąś rodziną z terenów Polski ! Tutaj oryginalne wątki z forum vgd wraz ze zdjęciami Eugeniusza Selickiego, trzymamy kciuki !

http://forum.vgd.ru/post/1293/58861/p17 ... #pp1706325

Początek Pierwszej Wojny Światowej pokazał, że Rosja nie posiadała niezbędnej wykwalifikowanej kadry lotniczej.
W czasie wojny rosyjskie szkoły lotnicze (do roku 1917 było ich ponad dziesięć) nie zdołały zapewnić nawet połowy zapotrzebowania na kadrę lotniczą wymaganej przez front. 8 oraz 20 lutego 1917 r. na szkolenia lotnicze oddelegowano do Francji i Anglii 30 oficerów oraz 200 żołnierzy.

Selicki (Sielicki) Eugeniusz syn Stanisława (Селицкий Евгений Станиславович)
Urodzony 1 maja 1896 r. w Polsce. Mieszkał w Sankt Petersburgu. Polak. 10. października rozpoczął naukę w kierunku mechaniki w petersburskim technikum. Został wcielony do drugiego plutonu dziewiątej klasy kadetów. W lutym został wysłany do Anglii. Kadet rosyjskiego korpusu w Anglii. 16 czerwca 1917 r. w szkole wojskowej Ruislip zdobył świadectwo uprawniające do pilotowania dwupłatowca Maurice Farman Biplane. Jego dalszy los nie jest znany.

* moderacja tytułu [Sianin_1948]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”