Witam,
Niedawno (a dokładniej mówiąc - przedwczoraj) rozpocząłem poszukiwania swoich potomków i odkrywanie ich losów. Zwracam się z prośbą o jakąkolwiek poradę/wskazówkę/informację dotyczącą mojej rodziny lub tego, jak ją mogę odnaleźć. Z góry przepraszam również jeśli z pytaniem o prośbę nadto się pośpieszyłem, bez uprzednich samodzielnych starań. Oto moje dotychczasowe odkrycia:
Na razie zatrzymały się na niejakim Antonie/Antonim Harasimowiczu, jednak nie mam o nim większych informacji. Więcej wiadomo mi o jego synu - Adamie Harasimowiczu, który urodził się w 1863 roku, miał żonę Barbarę i z nią szóstkę dzieci (między innymi Witolda Harasimowicza, studenta na wydziale prawa Uniwersytetu Warszawskiego oraz Aleksandra Harasimowicza), a wraz z niejakim Daniłem, synem Lwa, Żongołłowiczem (w papierach pisane było jako Żągołowicz, jednak zgaduję, że poprawną wersją jest Żongołłowicz) miał w posiadaniu tereny w okolicach Smoleńska i Duchowszyny (?), a mianowicie las Połtawice, coś, co w dosłownym tłumaczeniu z rosyjskiego brzmi Burezy-Rusanowo oraz wieś zwaną mianem Kamieńca Harasimowicza.
Z góry dziękuję za jakiekolwiek porady i informacje.
Harasimowicz
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Harasimowicz
Witam,
krewna opowiadala ze w latach po IIgiej wojnie i 50tych, w Lesznie Wlkp, w Szkole Podstawowej nr. 7, uczyla p. Harasimowicz. Mieszkala z bardzo stara matka w samej tej szkole. Podobno przybyly ze wschodu dawnych ziem Rzeczypospolitej. Nie ma duzo Harasimowiczow, moze ta szkola pomoze.
Zycze wszelkiego powodzenia na tej nowej drodze genealogicznej.
Pozdrawiam serdeczni'
Jana
krewna opowiadala ze w latach po IIgiej wojnie i 50tych, w Lesznie Wlkp, w Szkole Podstawowej nr. 7, uczyla p. Harasimowicz. Mieszkala z bardzo stara matka w samej tej szkole. Podobno przybyly ze wschodu dawnych ziem Rzeczypospolitej. Nie ma duzo Harasimowiczow, moze ta szkola pomoze.
Zycze wszelkiego powodzenia na tej nowej drodze genealogicznej.
Pozdrawiam serdeczni'
Jana
Harasimowicz
http://www.forgen.pl/forum/search.php?k ... mit=Szukaj
Na forgenie bylo wzmiankowane to nazwisko.
Zbyszek Maderski
Na forgenie bylo wzmiankowane to nazwisko.
Zbyszek Maderski
-
Oskar_Tymczyszyn

Harasimowicz
Witam,
siostra mojego 3xpradziadka - Karolina Kozłowska była żoną Stefana Harasi(y)mowicza. Ślub brali w Łopatynie na Kresach w latach 70. XIX wieku. Stefana rodzice to Antoni i Julia zd. Ochocka. Z małżeństwa Stefana i Karoliny z tego, co się orientuję było dwoje dzieci - Albina (1878-1892) i Franciszek ur.1880 r.
Pozdrawiam,
Oskar.
siostra mojego 3xpradziadka - Karolina Kozłowska była żoną Stefana Harasi(y)mowicza. Ślub brali w Łopatynie na Kresach w latach 70. XIX wieku. Stefana rodzice to Antoni i Julia zd. Ochocka. Z małżeństwa Stefana i Karoliny z tego, co się orientuję było dwoje dzieci - Albina (1878-1892) i Franciszek ur.1880 r.
Pozdrawiam,
Oskar.
Harasimowicz
Dziękuję bardzo za dotychczasowe informacje 
Hmm, Panie Oskarze, może ojciec tego Stefana, Antoni, to ten sam Antoni, do którego dogrzebałem się w mojej linii. Musiałbym tylko znaleźć informacje o nim/jego żonie - samo nazwisko Ochocka natomiast coś mi mówi, tylko nie wiem czy zasłyszałem to za maleńkości z jakiegoś opowiadania babci, czy zasłyszałem gdziekolwiek, chociażby w telewizji.
Hmm, Panie Oskarze, może ojciec tego Stefana, Antoni, to ten sam Antoni, do którego dogrzebałem się w mojej linii. Musiałbym tylko znaleźć informacje o nim/jego żonie - samo nazwisko Ochocka natomiast coś mi mówi, tylko nie wiem czy zasłyszałem to za maleńkości z jakiegoś opowiadania babci, czy zasłyszałem gdziekolwiek, chociażby w telewizji.
- jurek.solecki

Harasimowicz
Witaj.
Harasimowicze mieszkali w Ornecie pow. Lidzbark Warmiński. Na pewno przybyli z terenów wschodnich.
JurekSolecki
Harasimowicze mieszkali w Ornecie pow. Lidzbark Warmiński. Na pewno przybyli z terenów wschodnich.
JurekSolecki