Siewierski

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Beata1977

Sympatyk
Nowicjusz

Siewierski

Post autor: Beata1977 »

Szukam Andrzeja -Jedrzeja Siewierskiego ur.1776-1778 i jego zony Anny z Dankiewiczow ur.1776-1778. Wiem napewno,ze 3 ich dzieci urodzilo sie w Radomiu.
vonklinkoff

Sympatyk

Siewierski

Post autor: vonklinkoff »

Czy masz jakies pokrewienstwa z Siewierskimi z Wąchocka?
Maciej
Beata1977

Sympatyk
Nowicjusz

Siewierski

jeszcze nie wiem ale wiem napeno,ze 0d 1815 jestesmy w Radomiu i okolicach Cerekiew,Skaryszew,Szydlowiec no i Gdansk.Musze ustalic skad pochodzi Andrzej i jego zona.
Awatar użytkownika
gostel

Sympatyk

Post autor: gostel »

Ja mam Siewierskich spod Radomia, (właśnie jestem na etapie rozczytywania ich metryk), moja 2xprababcia to Marianna Gałczyńska z Siewierskich, ur.1816r. Jej mąż, Antoni Gałczyński był karbowym w Dąbrówce Zabłotniej, parafia Kowala Stępocina. I w ogóle wszyscy moi pochodzą z okolic Radomia, nazwiska: Gębski, Odzimkowski, Wieczorek, Grylak, Stochula/Stochulski, Molędowski/Molendowski, Włoskowicz, Zawadzki, Derleta, Brzedniowski. Parafie: Kowala, Wysoka, Skaryszew, Gózd...itd...
Czy masz może takie nazwiska w swoim drzewie?
Pozdrawiam,
Małgorzata
Polacy chcieliby, żeby niepodległość kosztowała dwa grosze i dwie krople krwi...
(Józef Piłsudski)
Beata1977

Sympatyk
Nowicjusz

W Wysokiej urodzil sie Adam Siewierski 1883 mam metryke i Antoni w 1886 .Ten Andrzej ktorego szukam byl ich pradziadem i tez byl korbowym.kogo masz z Wysokiej.Mam w Kowali Stepocinie corke tegoz Andrzeja Rozalie ur.1822 na Predocinku i brala slub w Dabrowce Zablotniej z JAnem Molga w 1839 mieli corke Salomee Molge.Powiedz cos wiecej o tej Mariannie z Siewierskich. Nie znalazlam reszty twoich nazwisk ale ja tez nie mam jeszcze wielu akt.U mnie do tej pory sa Krolikowscy ,Pietrzyk,Dankiewicz.
Awatar użytkownika
gostel

Sympatyk

Witam ponownie,
tak jak pisałam, dopiero zaczynam rozczytywanie metryk Siewierskich, więc wszystkie odkrycia przede mną;-)
Oprócz Marianny mam też jej brata, Pawła (ur.1830) .
Marianna z Siewierskich Gałczyńska i jej mąż Antoni byli rodzicami Leonory Gałczyńskiej,(ur.1854) która wyszła za Błażeja Wieczorka. Leonora i Błażej mieli m.i. córkę Mariannę (ur.1876), która poślubiła Andrzeja Gębskiego.
Te nazwiska mam w obrębie parafii Wysoka (np w Bąkowie mieszkali moi przodkowie o nazwisku Brzedniowski, Wieczorek, Derleta), oraz w parafii Kowala.
Z Molgami także zawierali związki małżeńskie oraz często świadkowali sobie na ślubach i trzymali nawzajem dzieci do chrztu. Podejrzewam, że Andrzej Siewierski, którego szukasz może być bratem lub kuzynem mojej Marianny. Te miejscowości wtedy były małe, więc jest duże prawdopodobieństwo, że Twoi i moi przodkowie byli kiedyś bliską rodziną. Czy masz drzewo na myheritage? Najlepiej gdybyśmy sobie wysłały nawzajem zaproszenia i porównały nasze drzewa. Gdzie szukasz metryk? Na Family Search?
Pozdrawiam,
Małgorzata
Polacy chcieliby, żeby niepodległość kosztowała dwa grosze i dwie krople krwi...
(Józef Piłsudski)
Awatar użytkownika
ttunin

Sympatyk

Post autor: ttunin »

Siewierska Magdalena ur. 1807, ślub z Kazimierz Pionka ur. 1805, i ich dzieci:
Maryanna-1827, Antonina-1829, Ale4kasander-1832,Aniela-1834, Wincenty-1839, Piotr-1842, Stanisław-1844; urodzeni Skaryszew.
Może się Wam przyda?
Małgorzato.
Paweł Gębski 1827 Kobylany, s. Szymona(1802) i Małgorzaty Stachowicz(1802) - czy to Twoi?
Tadeusz
Awatar użytkownika
gostel

Sympatyk

Oczywiście, że tak;-) Szymon Gębski jest kuzynem mojego 3xpradziadka Piotra Gębskiego (1803), pochodzącego z Kobylan właśnie. Pod koniec XIX w kilku braci Gębskich sprowadzi się do Parznic w parafii Kowala, a jeden z nich, Andrzej/Jędrzej, zostanie moim pradziadkiem.
Małgorzata
(Józef Piłsudski)
Beata1977

Sympatyk
Nowicjusz

Dziekuje panie Tadeuszu za pomoc .Pewnie mi sie przydadza te dane.
Natomiast Gostel mam drzewo na Heritage Beata Szczesna oczywiscie ze Cie zaprosze .Tego Pawla znalazlam juz dawno na Family Search jak i Twoja Marianne.Nie moge ich tylko polaczyc z moimi bo wiele mi brakuje danych ale uparcie przedzieram sie przez ksiegi parafialne,archiwum i jutro Kosciol Farny w Radomiu.Zobaczymy co czas pokaze.
Pozdrawiam
Beata
Awatar użytkownika
ttunin

Sympatyk

Małgorzato.
Odziemkowska Franciszka 1830+1/Jan Rutka 1823(Kuczki , 2/Ignacy Rutka 1829,
Brzedniowska Katarzyna + Franciszek Wieczorek i dzieci rodzone w Bąków/Wysoka
Wieczorek - jest ich trochę w okolicach Wysoka(Radom - Szydłowiec),
Derleta - raczej więcej niż dużo w okolicach jw.
Tadeusz
Beata1977

Sympatyk
Nowicjusz

Panie Tadeuszu a czy bedzie pan mial cos o Siewierskich Radom,Cerekiew
Awatar użytkownika
ttunin

Sympatyk

Beatko.
Niestety. "Mam " tylko tę w/w.
Tadeusz
Awatar użytkownika
gostel

Sympatyk

Beato,
jeśli możesz, prześlij mi proszę zaproszenie do Twojego drzewa na Myheritage na adres: mstelmaszczyk@op.pl. Proszę, podaj mi też swój adres, abym mogła się zrewanżować.
Tadeuszu,
Katarzyna Brzedniowska i Franciszek Wieczorek to moi 4xpradziadkowie w linii prostej;-)
Wieczorków i Derletów jest faktycznie dużo w okolicach Radomia.
Z Odzimkowskimi/Odziemkowskimi nie łączą mnie więcy krwi, to rodzina pierwszego męża mojej prababci, Maryanny z Wieczorków, Aleksego Odzimkowskiego, który zmarł na zapalenie wyrostka w wieku 22 lat... Maryanna niebawem wyszła ponownie za Andrzeja/Jędrzeja Gębskiego i tak rozpoczęła się następna gałąź naszej rodziny. Dużo pracy za mną, dużo przede mną;-)
Czy Ty też masz może te nazwiska w swoim drzewie?
Pozdrawiam,
Małgorzata
(Józef Piłsudski)
Awatar użytkownika
ttunin

Sympatyk

Małgorzato.
Nie jest to moje drzewo.Mam tylko co nieco informacji,które jak każde należy skonfrontować z czym tylko się da.
Dzieci Brzedniowskiej i Franciszka Wieczorka ( czy wszystkie tego nie wiem):
-Franciszka 1807
-Mikołaj
-Elżbieta 1814 Bąków, chrzest Wysoka,
-Szymon 1815 jak wyżej.
Zapewne te dane masz , ale na wszelki wypadek...
Tadeusz
karolina2s

Sympatyk

Post autor: karolina2s »

Dzień dobry,

podbiję obecny temat. Ja, z Siewierskich :) Śledzę dzieje moich przodków, póki co skupiam się i kręcę w okolicy Zdowa (k. Zawiercia/Myszkowa, Bobolic itd.). Najstarszy przodek - ojciec Józefa, urodzonego w 1783 roku, daty ur./zgonu ojca nie posiadam.

Gdyby coś, zapraszam - karolina2s@interia.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”