Nazwisko: Goździk

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=21785&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Awatar użytkownika
pgozd200

Sympatyk

Post autor: pgozd200 »

Kołbiel Rudzienko
anna1264

Sympatyk
Adept

Post autor: anna1264 »

Witam.
Mój Dziadek Marceli Gożdzik pochodził z Parafii Dobre.Rudzenko
Awatar użytkownika
szczesna

Sympatyk
Ekspert

Post autor: szczesna »

Rodzina Goździków mieszkała we wsi Błogie koło Sulejowa. Mam namiary na jakieś metryki. Jeden z Goździków był księdzem wyjechał na misję do Rodezji i tam zmarł.
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna

Nazwiska, które mnie interesują: Kluczewski, Sienicki/Siennicki, Weiss/Wajs, Linke, Schuttke, Cieślak
Misza

Sympatyk

Post autor: Misza »

Dzień dobry!

Moją praprababcią była Konstancja Szczypińska z d. Goździk, córka Franciszka i Jadwigi. Ur. ok. 1868 r. w Krzyszkowicach koło Piątku, zm. w 1934 r. w Łagiewnikach Nowych k. Łodzi.

Pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
pgozd200

Sympatyk

moje korzenie Goździków sięgają już ok 1760 r i wywodzą się jak na razie z okolic Kołbieli, Rudzienko. Anna1264 masz może więcej informacji na temat swojego dziadka....rodzice, rodzeństwo, współmałżonek? Mozliwe , że jesteśmy w jakiś sposób spokrewnieni.

Piotr
anna1264

Sympatyk
Adept

Witam
Goździki od Szczepana zm 1813 w Jakubowie .Szczepan , Jan, Adam,Józef, Jan, Marceli. Wystepują nazwiska Kosciesza, Rek Gruchała Dębińska .
Pozdrawiam Anna
angie

Sympatyk
Ekspert

Post autor: angie »

Witam,
Mam w swoim drzewie Goździków w połączeniu z Rokickimi. Parafie Kołbiel i Mińsk Mazowiecki.
pozdrawiam,
Andżelika
Ostrowski-Jerzy

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Ostrowski-Jerzy »

w Tomaszowie Mazowieckim też są Goździkowie być może pochodzą od tych z Dobrego
Awatar użytkownika
pgozd200

Sympatyk

anna1264 to jednak nie moje Rudzienko. Moje mieści się między Mińskiem Maz. , a Kołbielą. Żadna z osób, które wymieniłaś nie jest mi zanana.:-(. Z Rokickimi już chyba bliżej bo to ta sama parafia.
anna1264

Sympatyk
Adept

Goździki są od Mińska Maz..poprzez Jakubów,Żebrówka Rudno , Rudzenko to wszystko w odległościach do 5 km .Pradziadowie przemieszczali się.Stefan Gożdzik z Brzozówki...par Mińsk Maz brali slub w Dębe...Brakuje mi tylko aktu ur Stefana by powiązać i Kołbielą... :(
Awatar użytkownika
pgozd200

Sympatyk

Masz racje mój dziadek Franciszek zawsze mówił, że Goździków jest jak psów. Na Stefana jeszcze nie trafiłem :)

Piotr
Mariusz_F.

Sympatyk

Post autor: Mariusz_F. »

Z nawziskiem Goździk mam wiele wspólnego od urodzenia - pół mojej rodziny je nosi. Wszyscy oni związani są z Tomaszowem Mazowieckim i okolicami. Jeśli weźmiesz książkę telefoniczną z lat 90. (wówczas takie publikowano), spis Goździków w Tomaszowie liczy dwie strony. Z racji, że znam dobrze parafie podtomaszowskie, sugerowałbym poszukiwania na północ i wschód od miasta. Warto wybrać się też na cmentarz - praktycznie na każdym w Tomaszowie i okolicy - jest masa nagrobków z tym nazwiskiem.
Awatar użytkownika
pgozd200

Sympatyk

Jak już pisałem wcześniej moje poszukiwania utknęły na latach ok 1730 i wszystkie ślady prowadzą w okolice Mińska Maz. (Rudzienko, Kołbiel) Nic mi nie wiadomo zarówno na podstawie dokumentów jak i przekazów rodzinnych, żeby jacyś krewni mieszkali w okolicach Tomaszowa. Przesuwali się w okolice Otwocka, Świdra, Karczewa, żeby skończyć w Warszawie.

Piotr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”