Poszukuję rodzinę Wojciechowicz z Litwy

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Post autor: Wojciechowicz_Krzysztof »

Pół wieku i dziesięć tysięcy kilometrów dzieli mnie od Polski, więc mogę jedynie liczyć na pomoc szanownych genealogów.
Mój Tata Edmund Wojciechowicz urodzil się 21 sierpnia 1905 roku w Wilnie.
W tym samym roku zmarł jego ojciec, Adolf Wojciechowicz. Z kolei ojciec Afolfa był nadleśniczym w dobrach Tyszkiewicza, ale nie pamiętam jego imienia.
Zdołałem odszukać liczne potomstwo stryjecznych stryjów mojego Taty:
Dyonizego Wojciechowicza (ur.1863 w Piotrkówce, pow. Głebokie); Mamerta Wojciechowicza i Hipolita Wojciechowicza. Ojcem tych trzech był Wincenty Wojciechowicz (żona Anna Hołub).
Ale lata poszukiwań nie doprowadziły do mego dziadka Adolfa i jego ojca nadleśniczego.
Wojciechowicze rozplenieni byli na calej Litwie, ale żadna z udokumentowanych tu rodzin nie pasuje do mojego pradziadka.
Żoną Adolfa byłą Helena Snitko (ur.22.5.1877 w Nowogródku), córka Alexandra i Konstancji z Nosowiczów.

Pozdrawiam
Krzysztof E Wojciechowicz
Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Post autor: Wojciechowicz_Krzysztof »

W zwiazku z poszukiwanym dziadkiem Adolfem Wojciechowiczem mam pytania:
1.Jaka gazeta wychodziła w Wilnie na początku 1905 roku? ( Kurier Litewski, publikujący nekrologi, powstał dopiero w pażdź 1905 r)
2. Czy istnieje lista mieszkańców Wilna z 1905 roku?
3. Czy istnieje lista urzędników Wilna z tych czasów? (Dziadek Adolf pracował w skarbowości lub bankowości).
4. Które kościoły w Wlnie mają zeskanowane akty zgonu? (sprawdziłem Św. Jana i Św. Jakuba).

Dziękuję i pozdrawiam
Krzysztof wojciechowicz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”