Witam,
Czy ktoś z szanownych forumowiczów orientuje się, czy metryki parafii Kazuń Polski sprzed 1808 roku gdzieś się zachowały, i jeśli tak to gdzie ich szukać?
Kazuń Polski przed 1808
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Płowik_Hubert

Kazuń Polski przed 1808
Ostatnio zmieniony ndz 21 gru 2014, 03:38 przez Płowik_Hubert, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Hubert
Hubert
-
Jakub_Rokita

- Kontakt:
Kazuń Polski
Może się zachowały, ale mogły one spłonąć wraz z kościołem (drewnianym) 20 lipca 1913.
Pozdrawiam - Jakub Rokita
-
Płowik_Hubert

Kazuń Polski
Czy miał ktoś styczność ze starszymi księgami? Poszukuję pochodzenia Jana Nosarzewskiego zmarłego w Małocicach parafii Łomna 10 października 1810. Jego żona zmarła w Kazuniu, tam też urodził się jeden z jego synów. W parafii Łomna nazwisko Nosarzewski w najstarszym dokumencie występuje przy ślubie jego syna. Przez brak starszych dokumentów z Kazunia utknąłem w miejscu.
Pozdrawiam
Hubert
Hubert
Kazuń Polski
Niewiele starszymi dokumentami dysponują menonici, ale oni zamieszkiwali głównie sąsiednie wioski i raczej nie rejestrowali się w parafiach katolickich.
Obecny budynek w Kazuniu został postawiony w 1892 roku w miejscu tego który został zniszczony w 1812 roku.
Większość akt zagineła ale.. ktoś chwalił się kiedyś że natrafiłi na serwerze menonitów na wzmianki dotyczące zakupu ziemi sprzed 1808 roku, gdzie pojawiały się nazwiska polskich i holenderskich gospodarzy
Nie wiem jednak na którym serwerze to było.
Kiedyś przegladałem pobieżnie http://felix.bethelks.edu/vwebv/searchBasic ale on nie obejmuje tych danych. Wydaje mi się że były to zapiski i dokumenty odnalezione przez ludzi zwiazanych ze szwajcarskimi huterytami, z którymi zwiazała się część europejskich menonitów. Nie mogę teraz odnaleźć żadnej strony huterytów, która dotyczyłaby dokumentacji z Mazowsza.
Myślę jednak że to tak jak szukanie igły w stogu siana. Skad mozesz mieć pewność że ktoś z Twoich przodków był akurat stroną takiej transakcji z holendrami lub że akurat te dokumenty wyjątkowo się zachowały.
Obecny budynek w Kazuniu został postawiony w 1892 roku w miejscu tego który został zniszczony w 1812 roku.
Większość akt zagineła ale.. ktoś chwalił się kiedyś że natrafiłi na serwerze menonitów na wzmianki dotyczące zakupu ziemi sprzed 1808 roku, gdzie pojawiały się nazwiska polskich i holenderskich gospodarzy
Nie wiem jednak na którym serwerze to było.
Kiedyś przegladałem pobieżnie http://felix.bethelks.edu/vwebv/searchBasic ale on nie obejmuje tych danych. Wydaje mi się że były to zapiski i dokumenty odnalezione przez ludzi zwiazanych ze szwajcarskimi huterytami, z którymi zwiazała się część europejskich menonitów. Nie mogę teraz odnaleźć żadnej strony huterytów, która dotyczyłaby dokumentacji z Mazowsza.
Myślę jednak że to tak jak szukanie igły w stogu siana. Skad mozesz mieć pewność że ktoś z Twoich przodków był akurat stroną takiej transakcji z holendrami lub że akurat te dokumenty wyjątkowo się zachowały.
Wiesław Tomczak
- Doktor_Ryszard