Nazwisko: Zerkowski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=19911&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Post autor: dorocik133 »

Witam!
Ja też noszę to nazwisko i interesuję się losami rodziny, i to bardzo licznej, która - w moim przypadku - ma swe korzenie w Wielkopolsce w Wielkim Księstwie Poznańskim, w parafii Pobiedziska koło Poznania. Byli oni najprawdopodobniej osadnikami na prawach olęderskich. ale czy tam jest ich rodzinne gniazdo, czy też skądś przywędrowali, nie wiem.

Ciekawią mnie też losy współczesnych Żerkowskich.

Może ktoś jeszcze noszący to nazwisko, albo mający je w swoich korzeniach też szuka przodków i rodziny?
Pozdrawiam

Dorota
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Czerkawska_Ewa »

Indeksuję parafię Męka sieradzka. W 1827 roku urodził się w miejscowości Zborowskie Franciszek Sobolewski, syn Antoniego i Karoliny Zerkowskiej akt nr 77 w Metrykach.

Pozdrawiam,

Ewa
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Dziękuję za informacje, daj znać jak kogoś jeszcze znajdziesz. Na razie powiązań z rodziną nie widzę, ale też nie wiem kim byli rodzice Karoliny i gdzie się ona urodziła.
Pozdrawiam

Dorota
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda

Szukając Czerkawskich znalazłam kolejnego z Zerkowskich.

Andrzej Zerkowski syn Kazimierza i Franciszki, ślub 5/1841 Rossoszyca pow. sieradzki

Jego rodzice zmarli rok wcześniej.

Tam też odnalazł się akt ślubu Antoniego Sobolewskiego z Karoliną Zerkowską nr 8/1826. Karolina córka Kazimierza i Franciszki, prawdopodobnie siostra Andrzeja wspomnianego wyżej.

Akt urodzenia kolejnej siostry Katarzyny 32/1816 Rossoszyca, a w nim nazwisko matki Franciszka z Krzyzkowskich.
Awatar użytkownika
Zerkowski_Michel

Sympatyk
Kontakt:

Re: Nazwisko: Zerkowski

Post autor: Zerkowski_Michel »

[quote="Czerkawska_Ewa"]Szukając Czerkawskich znalazłam kolejnego z Zerkowskich.

Andrzej Zerkowski syn Kazimierza i Franciszki, ślub 5/1841 Rossoszyca pow. sieradzki

Jego rodzice zmarli rok wcześniej.

Tam też odnalazł się akt ślubu Antoniego Sobolewskiego z Karoliną Zerkowską nr 8/1826. Karolina córka Kazimierza i Franciszki, prawdopodobnie siostra Andrzeja wspomnianego wyżej.

Akt urodzenia kolejnej siostry Katarzyny 32/1816 Rossoszyca, a w nim nazwisko matki Franciszka z Krzyzkowskich.[/quote]

Witam Ewa,

Dziekuje bardzo za informacje.
Pozdrawiam
Michel

Szukam :
Flaczynski, Lulka, Woroch
Zerkowski, Zawadzki, Rohwein, Polakowski
zerek28

Sympatyk

Post autor: zerek28 »

Ewa dzięki za podpowiedż .Moja rodzina i Michela pochodzi ze Strzelec Wielkich ,ale moga byc wszędzie .Moze po drodze znajdziesz nazwisko Tymes .A z nazwiskiem Czerkawski spotkałam sie szukając rodziny w Radomsku.
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda

zerek28 pisze:Ewa dzięki za podpowiedż .Moja rodzina i Michela pochodzi ze Strzelec Wielkich ,ale moga byc wszędzie .Moze po drodze znajdziesz nazwisko Tymes .A z nazwiskiem Czerkawski spotkałam sie szukając rodziny w Radomsku.
Z Radomska pochodzi sławny Mariusz Czerkawski, ale nie analizowałam jeszcze Czerkawskich z Radomska i nie wiem, czy jesteśmy spokrewnieni.

Czytałam teorię, że część Zerkowskich może być zapisanymi po niemiecku Cerkowskimi, ale do tej pory nie znalazłam w aktach potwierdzenia tej teorii.

U pana Minakowskiego jest Kazimierz Zerkowski, ale z XVII wieku.

Pozdrawiam,

Ewa
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Witam!
Dzięki za wszelkie informacje. Ja znalazłam część moich Żerkowskich w Rząśni, a to od Strzelec już niedaleko, ale na razie nie mam powiązania ze Strzelcami. Znam osobę, która jest rodzinnie powiązana właśnie z Michałem poprzez wspólnych praprzodków.
Pozdrawiam

Dorota
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda

W Rząśni mieszkali też Cyrkawscy, w połowie XVIII wieku.

A tu kolejna Zerkowska, a raczej jej ślub w Kamionaczu: Józefa Zerkowska, córka Karola i Józefy Matusiak urodzona w Żerosławicach parafii Charłupia Mała:

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 967&y=1073

Pozdrawiam,

Ewa
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Dzięki, ale na razie powiązania ze swoimi nie widzę. Żadne ścieżki nie prowadzą mnie w okolice Sieradza, lecz zapewne wszystkiego jeszcze nie wiem.
Pozdrawiam

Dorota
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”