Łękawscy , Michalscy

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

herka

Sympatyk

Łękawscy , Michalscy

Post autor: herka »

Witam

Czy ktoś natrafił może na nazwisko Łękawski oraz Michalski w parafiach sąsiednich parafii Chlewiska z początku wieku XIX.
Poszukuję małżeństwa Piotra Michalskiego i Zofii Łękawskiej (ślub przed 1795r). Mieszkali w Rzucowie, Chlewiskach ale skąd mogli pochodzić?

Pozdrawiam

Krzysiek
JerzyGrzegorz

Sympatyk
Mistrz

Łękawscy , Michalscy

Post autor: JerzyGrzegorz »

Na postawione przez Ciebie pytanie, odpowiadam –NIE! Nie natrafiłem na wymienionych przez Ciebie Twoich krewnych. Parafii też nie znam. Gdyby jednak Twoje pytanie kończyło się tylko na nazwiskach z całą pewnością odpowiedziałbym - TAK to moi swatowie. Radosław Łękawski i Maria z domu Michalska są dziadkami moich wnuków. Twój post jest przykładem, że życie potrafi puścić do nas perskie oko. Jurek
Sawicki_Julian

Sympatyk

Łękawscy , Michalscy

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, na nazwisko Łękawski ( herbu Nowina w Krakowie ) trafia się w różnych starociach i opisach, także w metrykach, o ile dobrze pamiętam, to są w Chęcinach i sąsiednich Daleszycach już w latach po 1600. W roku 1669 Marian ? Łękawski bierze ślub w Brzezinach koło Kielc z wdową ( chyba ) Dorata Morawicka, jest też metryka ur. jego dziecka, ( piszę z pamięci ), a chrzestną jest vice wojwodzina sandomierska - Łękawska.
Jest tez u mnie ( metryka ); Jakub Józef Łękawski syn Józefa i Maryanny lat 42 Ekonom z Budzisk nad Wisłą żonaty z Anna Sawicką córka Walentego i Jadwigi, ślub w 1814 roku w Bielinach, a potem mieszkali w Rytwianach, Jakub był posesorem Staszowa, mieli syn Józefa. W Opatowie też jest to nazwisko Łękawski w latach po 1700 i mieli chyba w dzierżawie od biskupa majątek Okalinę pod Opatowem.Ten vice wojewoda sandomierski ( ok. 1670 r. ) to mu było chyba Konstanty Łękawaski, gdzieś w metryce było.

Krzysztofie należy pisać jasno, w parafii koło Chlewisk, ale której z czterech stron. Tu na miejscu szukaj, ludzie piszą tu codziennie i w ramce po lewo są podane tematy, w których są podawane linki do książek, także są tu metryki i w Gen - Bazie i Famili Search, tylko szukać i czytać, a znajdzie skąd pochodzili Twoi. Wkład swój włożony w poszukiwania i widoczny zachęca do pomocy ; pozdrawiam - Julian
herka

Sympatyk

Re: Łękawscy , Michalscy

Post autor: herka »

Sawicki_Julian pisze:Witam, na nazwisko Łękawski ( herbu Nowina w Krakowie ) trafia się w różnych starociach i opisach, także w metrykach, o ile dobrze pamiętam, to są w Chęcinach i sąsiednich Daleszycach już w latach po 1600. W roku 1669 Marian ? Łękawski bierze ślub w Brzezinach koło Kielc z wdową ( chyba ) Dorata Morawicka, jest też metryka ur. jego dziecka, ( piszę z pamięci ), a chrzestną jest vice wojwodzina sandomierska - Łękawska.
Jest tez u mnie ( metryka ); Jakub Józef Łękawski syn Józefa i Maryanny lat 42 Ekonom z Budzisk nad Wisłą żonaty z Anna Sawicką córka Walentego i Jadwigi, ślub w 1814 roku w Bielinach, a potem mieszkali w Rytwianach, Jakub był posesorem Staszowa, mieli syn Józefa. W Opatowie też jest to nazwisko Łękawski w latach po 1700 i mieli chyba w dzierżawie od biskupa majątek Okalinę pod Opatowem.Ten vice wojewoda sandomierski ( ok. 1670 r. ) to mu było chyba Konstanty Łękawaski, gdzieś w metryce było.

Krzysztofie należy pisać jasno, w parafii koło Chlewisk, ale której z czterech stron. Tu na miejscu szukaj, ludzie piszą tu codziennie i w ramce po lewo są podane tematy, w których są podawane linki do książek, także są tu metryki i w Gen - Bazie i Famili Search, tylko szukać i czytać, a znajdzie skąd pochodzili Twoi. Wkład swój włożony w poszukiwania i widoczny zachęca do pomocy ; pozdrawiam - Julian

Julianie
Zgadzam się, że powinienem sprecyzować o którą parafię Chlewiska chodzi, Miałem na myśli parafię pod wezwaniem
Św. Stanisława Biskupa i Męczennika w Chlewiskach k/Szydłowca.
Co do sąsiednich parafii to właśnie tego nie wiem i liczę, że ktoś przeglądając metryki napotkał te nazwiska i podpowie. Chyba to forum temu m.in. służy. Nie chodzi o to aby ktoś za mnie szukał moich przodków- to chyba jasne? Zapewniam Cię, że sam również szukam nie tylko na wspomnianych wyżej stronach.

Pozdrawiam
Krzysiek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”