Krycinska Maria, Wilno: okres II wojna

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

janat

Sympatyk

Krycinska Maria, Wilno: okres II wojna

Post autor: janat »

T:"Wilno: okres II wojna " *

Witam!
Szukam informacji jak w okresie II wojny zyli tam ludzie ktorzy nie mogli przedostac sie do Chorzowa. Maria Krycinska (ur. 1907 Brzezinka zm. 1988 Chorzow, corka podpulkownika Ludwika Ott i Seweryny z Zdzienskich h. Korab), zona kpt. Adama Krycinskiego (zamordowany !940, Katyn) przebywala przez caly okres II wojny w Wilnie. Mam jej list w ktorym to wzmienia, dostala sie do Chorzowa dopiero w 1945 roku. Gdzie moglabym znalesc jakies opisy, ksiazki, dokumenty? Bede wdzieczna za kazda sugestie. Brak mi mej s.p. babci Janiny, w tym wypadku to znaczy jej pomocy z j. polskim. Troche trudno jest mi sie wyslowic dokladnie i krotko co potrzeba.

Posiadam dokumenty z CAW co do podpulkownika Ott i kapitana Krycinskiego.

Pozdrawiam serdecznie,
Jana

*Moderacja tytułu tematu, przeniesienie wątku na właściwe podforum (m.j.n)
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Wilno: okres II wojna

Post autor: jart »

Jana,

polecam tę pozycję:
http://www.pogon.lt/biblioteka-wilenska ... wilna.html

Co do wyjazdu z Wilna - jeśli w ramach akcji repatriacyjnej, to można zajrzeć do AAN w Warszawie (także korespondencyjnie).
Więcej napiszę później, daj znać czy interesuje Cię coś konkretniejszego.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
janat

Sympatyk

Post autor: janat »

Witam i serdecznie dziekuje, Arturze.

Co dopiero stracilam dluga odpowiedz nad ktora naprawde napocilam sie:) Bede pisala na brudno najpierw!

Co mnie przyszlo na mysl to moze maja gdzies w Chorzowie tak zwana koperte dowodowa. Moze tam bedzie podane gdzie ona pracowala bo podobno pracowala w sklepie. Byla biedna, ale pelna godnosci. Nigdy ja nie znalam ale bardzo ja polubilam. Uprzejmie prosze, gdzie powinnam sie udac? Bede korespondowala z Archiwum Nowym. Bylam na podanym linku. Bardzo mi sie podoba. Goraco dziekuje. Napisze dluzej bo teraz musze jechac po krewna na lotnisko. Raz jeszcze goraco dziekuje.

p.s.
Artur,

zapomnialam dodac ze w parafii M.B. Jasnogorskiej w Los Angeles kiedys byl proboszczem ks. Olbrys. Byl uwazany za wspanialego proboszcza, a zostal gdzies przeniesiony by pomoc tej nowej parafii. Chyba Jezuita. Moge zadzwonic i popytac sie. Nie wiem z ktorych stron Polski pochodzil.

Pozdrawiam serdecznie,
Jana
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”