Nazwisko: Niedzielski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=1927&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
czkamyk

Sympatyk

Post autor: czkamyk »

KAMIŃSKI Leon - s. Stanisława ur.1922r. Stare Berezołupy i Karoliny z d. Niedzielska
Kamińscy mieszkali w okolicach Łucka, Rożyszcz
W parafii Torczyn do której należeli jest wpis małżeństwa:
Niedzielski Józef (1943/13) i Maria Konefał lat 20
rodzice Marcin i Józefa z Kozłowskich
Awatar użytkownika
Borkowska_Kaśka

Sympatyk

Post autor: Borkowska_Kaśka »

Moja prababka: Józefa Zielińska z d. Niedzielska (ur. 13.03.1893 r. w Łagiewnikach k/Płocka), mąż Jan Zieliński
Jej rodzice: Jan Niedzielski i Marianna z Żukowskich
Awatar użytkownika
Kajkowski_bogdan

Sympatyk

Post autor: Kajkowski_bogdan »

Może ta informacja się przyda. W parafii Imielnica (k Płocka) w akcie ślubu Adama Niedzielskiego vel Niedzielaka ur 1870 (Kostrogaj k Płocka) jest zapisane, że jest synem Wojciecha i Franciszki z Budnickich mał. Niedzielskich vel Niedzielaków. W tamtej okolicy Niedzielaków było sporo (w tym moja 3xprababka Barbara Niedzielak (1816-1897) żona Pankowskiego Piotra.
Czy część z nich zmieniła się w Niedzielskich czy tylko Wojciech.. nie wiem - tej nitki nie badałem i na razie będzie musiała jeszcze poczekać na swoją kolej.

Pozdrawiam
Bogdan Kajkowski
Awatar użytkownika
ttunin

Sympatyk

Post autor: ttunin »

A w "moich zasobach " jest Niedzielska Regina ur.? zm.1837 Przykop-Brodnica, bydgoskie.
Tadeusz
Tadeusz
Sokolnicki_Krzysztof

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Sokolnicki_Krzysztof »

Znam Pana Gabriela Niedzielskiego z Olsztyna oraz wiem, że w Olsztynie w Uniwersytecie UWM Pan Prof. zw. dr hab. Eugeniusz Niedzielski jest kierownikiem katedry Zarządzania.
Z poważaniem, Krzysztof Sokolnicki
olenski_jan

Sympatyk
Adept

Post autor: olenski_jan »

Moja prababcia Józefa z Grzybowskich Oleńska ur. 1808 w Rudniku n. Sanem była córką Marcina i Marianny z Niedzielskich. Niestety nic poza tym nie wiem o rodzinach Grzybowskich i Niedzielskich z tych okolic.
Jan Oleński
Awatar użytkownika
t.dzwonkowski

Sympatyk

Post autor: t.dzwonkowski »

Ludwika Niedzielska .Ludwika Dzwonkowska, ur. w 1862 r. córka Edwarda i Anny Dzwonkowskiej z Gromnika. Wyszła za mąż za Bolesława Niedzielskiego, ale przez wiele lat zamieszkiwała u siostry w Niwiskach koło Kolbuszowej. Zmarła w 1929 r. Bolesław Niedzielski w 1884 r. prowadził majątek w Staszkówce koło Ciężkowic. Był jednoczesnie detakstaorem powiatowym Galicyjskiego Towarzytwa Kredytowego i członkiem Rady Powiatowej w Gorlicach. Przewodniczył komisji ds. obszarów dworskich. W 1890 r. był właścicielem dwóch folwarków ( tzw. dolnej i górnej częsci) we wsi Kowalowa koło Tarnowa (Ryglice).

Ludwika Niedzielska. Jan Hupka w lipcu 1914 r. wyjechał na kurację do Marienbadu, 3 września 1914 r. siotra żony Jana Hupki mieszkała we Lwowie.Adam Szlachtowski był siostrzencem żony inzynierem w słuzbie kolejowej. Hupka wyjechał do Wiednia we wrzesniau 1914 r., znał się z Leopoldem Jaworskim w kRakowie, 22 listopada 1914 r. Hupka został członkiem Naczlengo Komitetu Narodowego. Marian Sroczyński był kuzynem Anny Hupkowej ( po stronie Zborowskich) jako porucznik artylrtii legionów.15 stycznia 1915 r. Hupkowie przebywali w Gries pod Bozen w południowym Tyrolu, ze względu na zapalenie płuc Niedzielskiej , siostry „mojej żony” czyli Ludwiki Niedzielskiej z domu Dzwonkowskiej. 22 grudnia 1914 r. obiad z Piłsudskim. 29 czerwca 1915 r. ‘ od 6 dni już z zona i siostrą zony w Niwiskach”. W połowie 1915 r. wraz z Sikorskim, który organizawał legiony Hupka objeźdzał kraj. 16 lipca 1915 r. Hupka ma 48 lat. 20 lipca 1915 r. Hupka mieszkał u szwagrostwa Łukasiewiczów we Lwowie. Łukasiewicz pracował ciezko i ofiarnie w klinice. Posiadał bogaty zbiór dzieł sztuki.
Z wlasnych regestów: Tadeusz Dzwonkowski
Paideia

Sympatyk

Post autor: Paideia »

Mam drzewo Prus- Niedzielskich ze Lwowa. Szukam o nich informacji. Niedzielscy ze Lwowa i okolic.
Amen123

Sympatyk

Post autor: Amen123 »

Moja praprababka nazywała się Anna Niedzielska i wyszła za Franciszka Szeptyckiego pochodziła z Milczyc ok.Sadowej Wiszni i Lwowa ...z Milczyc pochodził i tam się urodził pan Leszek Niedzielski z Kabaretu Elita...Musiał bym sprawdzić ale wiem ze przed wojną moi przodkowie kupili ziemie od braci Niedzielskich w Nikłowicach to była wies obok Milczyc.
Awatar użytkownika
JoannaUrban

Sympatyk

Post autor: JoannaUrban »

Moja babcia jest z domu Niedzielska, córka Apolinarego "Wiarusa" Niedzielskiego i Ludwiki z Kremensów, urodzona w Poniatyczach na obecnej Białorusi. Miała trójkę rodzeństwa najstarszego Bolesława, młodszego Ryszarda (zginął w Neuengame) i najmłodszą Kazimierę (zmarła 29.09.2011). Apolinary urodził się w Markach pod Warszawą w 1899, miał dużo rodzeństwa (min. Irena, Władysława, Janina, Hubert), był synem Ludwika Józefa Niedzielskiego i Marianny Dziekanowicz (ślub 1891). Ludwik Niedzielski pochodził ze wsi Lipka w powiecie Radzymińskim, urodził się około roku 1868, jego rodzicami byli Bazyli Niedzielski i Ludwika z Tylów.
martencja_82

Post autor: martencja_82 »

Mój pradziadek to Wincenty Niedzielski (ur. 1904r. Ostrów Maz.), syn Aleksandra Niedzielskiego (ur. 1867r Komorowo) i Katarzyny Wilczyńskiej. Rodzicami Aleksandra byli: Ludwik Niedzielski (ur. ok. 1839) i Joanna Nietubyć.W akcie ślubu Ludwika Niedzielskiego i Joanny Nietubyć (1866r.), na temat Ludwika Niedzielskiego znalazłam następujący zapis: Urodzony w Gorach parafii tegoż nazwiska. Czy ktoś może wie o jaką miejscowość może tu chodzić? Wiem jeszcze tylko tyle, że rodzicami Ludwika Niedzielskiego byli: Józef Niedzielski i Józefa Wróblewska. Na Ludwiku ślad mi się urywa i nie wiem w ajkiej miejscowości się urodził.
Awatar użytkownika
MateuszS

Sympatyk

Post autor: MateuszS »

Witam

Moja 4xprababcia nazywała się Barbara Niedzielska urodzona przed 1829 roku, wyszła za mąż za Andrzeja Goździewskiego lub Goździejewskiego prawdopodobnie w Turobinie pow.biłgorajski. Zmarła po 1849 roku. Dokładnych danych jeszcze nie mam. Pozdrawiam MateuszS.
saga012

Post autor: saga012 »

W Sanoku w latach 60-70 W Sanoku był lekarz Niedzelski.Nadal to nazwisko wystepuje w tych stronach.
Sorbian_Roman

Sympatyk

Post autor: Sorbian_Roman »

Nazwisko Niedzielski występuje w miejscowości Niekłań, powiat Końskie, woj. świętokrzyskie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”