Zmiana nazwiska czy błąd?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

GosiaLemanczyk

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: GosiaLemanczyk »

Witam.
Przegladając ksiegi parafii Drobin znalazłam kilku swoich przodków.Jedna rzecz mnie tylko zastanawia - chodzi o akt urodzenia Juliana Grzanowskiego.Znalazłam jego akt urodzenia w tej parafi jako Julian Grzana akt nr 25 z roku 1864
http://www.szukajwarchiwach.pl/50/145/0 ... FF3PNvsoAg

a nastepnie przeglądajac wczesniejsze roczniki znalazlam Juliana Granca (Julian Granc) z 1857 akt nr 1
http://szukajwarchiwach.pl/50/145/0/-/6 ... YVcOF6zUbw
ten akt z 1864 jest jakby pisze dopełnieniem ??? Imiona rodziców ,chrzestnych daty wszystko sie zgadza.Czyli pewniw to ta sama osoba :)
Jednak "mój" Julian jest i tak pózniej w dwoch aktach slubu Julianem Grzanowskim.Czy cos przeoczylam,a moze to nie ta osoba.
Pozdrawiam .Gosia
Poszukuje aktu małżeństwa Jana Szpytko /Szpytka z Marianną z Krzynówków/Krzynówek przed 1903 r.(podobno Myszyniec , Łyse)
DanutaP

Sympatyk

Post autor: DanutaP »

Gosiu
Grzana - Grzanowski - to zwykła ewolucja nazwisk.
Akty urodzenia z 1864 i 1857 dotyczą tej samej osoby. W 1857 odbył się chrzest z wody, widocznie dziecko było bardzo słabe, a mróz uniemożliwiał zawiezienie go do kościoła. W 1864 dopełniono ceremonii chrztu w kościele.
pozdrawiam
Danuta
Awatar użytkownika
Jana

Członek PTG
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Jana »

W tych latach i wcześniejszych często nazwiska ewoluowały. W moim przypadku też naprzemieniie w metrykach dzieci miały nazwisko Balaszek-Bałaszkiewicz.
Pozdrawiam serdecznie
Janka Fickowska

Wróć do „Potrzebuję pomocy”